November 23-án tartották a 2019-es év utolsó koordinátor találkozóját a Pécsi Egyházmegye hitoktató munkatársai. Tapasztalatcserében, békében és jókedvben gazdag megbeszélést tudhatnak maguk mögött a résztvevők.

Rövid várakozás, egy bögre forró kávé, néhány finom pogácsa, számtalan kedves mosoly és közös imádság előzte meg a péntek reggel tartott koordinátori találkozót, amelyet egyedülálló módon szervez meg évről évre a Pécsi Egyházmegye. A tanévenként öt alkalommal tartott esemény célja, hogy az egyházmegyében koordinátori feladatokat vállaló hitoktatók megerősödjenek hivatástudatukban és egymást támogatva fejlődjenek - mindezt az evangelizáció jegyében, a diákok érdekében.

A találkozót moderáló Tóth Lászlóné Emőke pedagógiai főmunkatárs elsőként arra kérte a társaságot, osszák meg egymással nehézségeiket, hogy ki, milyen terhet cipel. A bensőséges nyitás láthatóan megtette a hatását, hiszen egy barátságos és őszinte megbeszéléssé avanzsálódott ez a novemberi délelőtt. Miután pedig a gondok és természetesen az örömök gazdát cseréltek, a szakmai téma vált dominánssá, majd az első szünet után a szentségfelkészítés került középpontba.  Ennek során kiderült: ahol megoldható, ott a helyi plébániákon van a szentségfelkészítés, a hitoktatók használják az összeállított tematikát és igyekeznek megvalósítani a katekumenátus szemléletet. Ahol a gyermekeket a hitoktató gyűjti össze, ott lehetőség van a személyes beszélgetésre is, ahol viszont az iskolában van a felkészítő, ott szülői értekezlethez kapcsolják. De mindez csak ott valósítható meg a tervezet szerint, ahol a plébánián kerül sor a tanításra. A megbeszélés során egy különösen jó gyakorlat is elhangzott, amelyet Mohácson alkalmaznak.

Szintén hangsúlyossá váltak a Pécsi Egyházmegye közelgő-, és a második félévben szervezett eseményei, a korábbi óralátogatások tapasztalatai, a munkaidő elszámolása, a szabadságok kérdése, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés. Ennek fényében szakmai napokat szerveznek majd a koordinátorok. A NEK Misszió jegyében elhangzott a sokak által feltett „hogyan készüljünk a gyerekekkel?” kérdés. Mindehhez kapcsolódnak a hitoktatókra váró feladatok is, mint például a második félévben tervezett tematikus hónap, amely a misszió köré épül. A katekéták közös célja, hogy különböző eszközökkel megerősítsék a diákokban a „küldetésem van” tudatot.

Végül a találkozó az igények közvetítésével zárult. A részvevők lehetőséget kaptak arra, hogy jelezzék kéréseiket a hitoktatói alapcsomag összeállítására, illetve fogyóeszközökre vonatkozóan. Ezt követően a jelenlévők Sienai Szent Katalin XI. Oratio részlete alapján közösen imádkoztak a betegekért, nehézségekért és örömökért.

"Ó Mária, áldott vagy te az asszonyok között, azért, akit nekünk adtál, és a te lisztedből való. Ma az istenség egyesült a mi emberségünkkel, és olyan erősen össze lett gyúrva, hogy ezt az egységet sem a halál, sem a mi méltatlanságunk nem választhatja szét többé. Sőt, már örökre egyesült az istenség, a testtel a sírban és a lélekkel a várakozás helyén, a testtel és lélekkel pedig együtt Krisztusban. Ez a rokonság, mint szerződés, lepecsételtetett, és mint házasság megköttetett örökre, s ahogy soha a múltban nem bontatott fel, úgy az örökkévalóságig sem fog felbomlani."

2020 február
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Közelgő események

Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 02. 28. - 2020. 02. 28.
Szentségimádás és szentmise a hivatásokért:
Pécsi Székesegyház
2020. 03. 05. -
Nagyböjti keresztút és szentmise a Szent Kereszt jelenlétében:
Máriagyűd
2020. 03. 06. - 2020. 03. 06.
Érettségizők találkozója-III.:
Máriagyűd
2020. 03. 06. - 2020. 03. 07.
Nagyböjti lelki napok a szászvári templomban:
Szászvár
2020. 03. 07. - 2020. 03. 08.

Szent Vér Báta

pem nek logo wide

pe napi evangeliumok

pe mariagyudi kegyhely

pe szechenyi