A keleti és nyugati egyházak egyaránt november 30-án ünneplik Szent András apostolt, Skóciában ez egyenesen nemzeti ünnep.

Az Ortodox Egyház a halászok védőszentjeként is tisztelt apostolt a Protocletos (Első meghívott) címmel illeti, mert ő volt az első Keresztelő Szent János tanítványai közül, akit Jézus meghívott a Jordán folyónál.

András apostolnak, Simon Péter testvérének és Jézusnak első találkozásáról János evangéliuma még az órát (délután négy körül, vö. Jn 1,39) is feljegyzi. Szent András apostol Betszaidában született. Az első Pünkösdöt követően Achájában és Görögországban hirdette az evangéliumot, és a hagyomány szerint Patrai városában halt vértanúhalált 60. november 30-án X alakú kereszten, hogy a kivégző eszköz se mutassa őt Urával, Jézussal egyenlőnek.

János evangéliuma az Első meghívott Jézussal való találkozását követően azt is közli, hogy ő volt az, aki Simon Pétert a Messiáshoz vezette sietve. Említést tesz még közreműködéséről a kenyérszaporítás alkalmával, valamint ő vezeti oda Jézushoz azokat a görögöket, akik meg szeretnék ismerni a Mestert. Máté evangélista megemlíti az apostolt Péter, Jakab és János társaságában az Olajfák hegyén, ahol az utolsó idők jeleiről faggatja Jézust. Az Apostolok Cselekedeteinek első fejezetében találkozunk még András apostol nevével, amikor a Mennybemenetel után Jeruzsálem felé tartanak az apostolok. Ezt követő tevékenységéről csak csekély hitelességű, apokrif iratok szólnak. Az őskeresztény írók szerint András apostol igehirdetése során Kis-Ázsián keresztül a Fekete-tenger mentén eljutott egészen a Volga folyóig. Emiatt Románia, Ukrajna és Oroszország is védőszentjeként tartja számon. Fülöp apostollal együtt "a két szkíta-térítő" egyikeként emlékeznek rá. Az Ókorban párját ritkítónak számított, hogy a szkíták ennyire beengedjenek "idegeneket" maguk közé.

Mártírhalálának viszonylag kései feljegyzésű története megindító: amikor az achájai Patrai városában kínhalálra ítélték, őmaga kérte az - azóta  Andráskeresztként elhíresült - X alakú kivégző eszköz alkalmazását, ami egyúttal Krisztus görög megfelelőjének első betűje. A hagyomány szerint ezzel a fohásszal adta át magát a kivégzésre:

"Üdvözlégy Kereszt, amit Jézus teste megszentelt, és vérének cseppjei felértékeltek... Bizonyossággal és örömmel jövök hozzád, hogy fogadd el Annak tanítványát, aki rajtad halt meg. Régóta várt, jó Kereszt, amit az Úr tagjainak viselése oly széppé tett! Kezdettől szerettelek és vártam már, mikor ölelhetlek magamhoz."

Mártírhalála után a hagyomány szerint Szent András ereklyéi Patraiból Konstantinápolyba kerülnek. Kalandos úton jutottak innen Rómába, míg 1964-ben VI. Pál pápa a Görög Ortodox Egyház felé való nyitás gesztusaként egy ujjat és a fejereklye egy részét Patrai templomának ajándékozta, ahol azt november 30-án teszik nyilvánosan hozzáférhetővé. Amalfi  Szent András nevét viselő dómjának kriptájában van egy sír, amiben találhatóak további ereklyék az apostol szenttől, valamint Nagy Gergely pápa adományozásának köszönhetően Sarzana katedrálisa is rendelkezik kéz és kar ereklyével.

A cikk alapjául a Famiglia Cristiana írása szolgált.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.
PAPSZENTELÉS a pécsi székesegyházban:
-
2024. 06. 22. - 2024. 06. 22.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség