Talán az egyik legfontosabb emberi indíttatás a „valahová tartozás” utáni vágy. Csatlakozni egy közösséghez igazán jó érzés. Ezért is nevezhetik magukat boldog hívőknek a Pécsi Egyházmegye evangéliumi küldetését teljesítő emberek, a Boldogasszony Imaszövetség tagjai.

2017-ben Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó által létrehozott imaszövetség célja, hogy a Gyűdi Boldogságos Szűz Mária közbenjárásával megerősítve egyre többen hordozzák közös ügyeinket imádságaikban. Ennélfogva az időközben 387 főre növekedett közösség tagjai hol népes-, hol szerényebb társaságban imádkoznak együtt nap mint nap. Vannak, akik a helyi plébánián, heti rendszerességgel találkoznak, hogy közösen adjanak hálát az Úrnak, és olyanok is, akik fizikai korlátaik miatt otthonukban, lakóhelyükön fohászkodnak. Azonban mindenkiben közös a szándék, hogy a Boldogasszony Imaszövetséghez tartozva „egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan” imádkozik (vö. ApCsel 1,14). Ugyanakkor a csoportra az is jellemző, hogy naponta más imaszándékot helyez előtérbe: hétfőn az egyedülállókért, magányosokért; kedden a katolikus oktatási intézményekért és fiatalokért; szerdán az állami és egyházi vezetőkért; csütörtökön papokért, szerzetesekért és új hivatásokért; pénteken idősekért, betegért, szenvedőkért; szombaton családokért, gyermekekért; vasárnap az egyházmegyében élőkért. 

„Az ima ereje vitathatatlan!”

– mondja derűs hangon Eötvös Gyuláné, aki az indulás óta tagja a Boldogasszony Imaszövetségnek. „Amikor valakiért imádkozom, barátomnak tekintem, mert miután imába foglalom a nevét, másképp tekintek rá. Ilyenkor rengeteg kegyelem árad az emberben, ezért fontosnak tartom azt is, hogy ne csak szeretteinkért imádkozzunk, hanem azokért is, akik megbántottak, hogy közelebb érezzük magunkat hozzájuk.” Különösen szép gondolatok ezek az adventi időszakban, kiváltképp akkor, amikor Ferenc pápa arra kér minket, hogy adjunk hálát és vigasztaljuk meg embertársainkat, segítsünk másokon.  Segítsünk cselekedeteinkkel, figyelmünkkel, vagy akár azzal, hogy felkeltjük ismerőseik érdeklődését az imaszövetség iránt. „Jó azt tudni és megtapasztalni, hogy egy közösséghez tartozok. De ugyanúgy fontosnak tartom azt is, hogy naponta hálát adjunk, keressük a lehetőséget arra, hogy jót tegyünk másokért és lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk részt venni a közös imádságokon.” – zárja a beszélgetést Eötvös Gyuláné.

Egyértelmű tehát, hogy egy fontos közösségről beszélünk, egy olyan csoportról, ahol a tagok az ima által növekedhetnek, elcsendesedhetnek és megélhetik a valahová tartozás élményét. Ezért bátorítunk mindenkit, hogy csatlakozzon a Boldogasszony Imaszövetséghez. Mert, ahogy André Louf, francia szerzetes írja: „Az ​emberek imádságra vágynak. […] Mélységeinkben felfedezésre váró területek hevernek parlagon.”

Az imaszövetség tagja lehet bármely krisztushívő, aki egyéves időtartamra (a következő húsvétig) vállalja a következőket:

  • naponta imádkozik az egyházmegyéért és a főpásztor, valamint a tagok szándékára
  • hetente legalább negyedórányi szentségimádást vagy szentírásolvasást végez
  • havonta legalább egy alkalommal önkéntes lemondást vagy böjtöt vállal
  • lehetősége szerint részt vesz az egyházmegye egyik gyalogos zarándoklatán (Máriagyűd, Báta), vagy az ekkor bemutatott ünnepi szentmisén
  • keresi a rendszeres szolgálat lehetőségét saját plébániáján

Az imaszövetség ifjúsági tagozatának tagjai (25 éves korig) az utolsó pont helyett a következőt vállalják:

  • igyekszik bekapcsolódni saját plébániája valamely ifjúsági csoportjába, valamint keresi a rendszeres liturgikus szolgálat lehetőségét

Az imaszövetség papi tagozatának tagjai az utolsó pont helyett a következőt vállalják:

  • folytonosan keresi a papi közösség előmozdításának, elmélyítésének lehetőségét, és havonta legalább egy paptestvérét meglátogatja

A jelentkezni online felületen, ill. a plébániákra eljuttatott jelentkezési lap postán történő beküldésével lehetséges. A papi tagozat tagjai közé csak az Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! címre küldött elektronikus levélben lehetséges a jelentkezés.

Fotó: congerdesign / Pixabay

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség