Audiovizuális esttel egybekötött könyvbemutatót tartottak december 4-én, szerdán a Magtár Látogatóközpontban. Az esemény által Jeruzsálemben járt a közönség, miközben több angyal is jelen volt.

Halmai TamásDecember 4-én, délutánból estébe nyúlóan Tám László fotóművész és Halmai Tamás költő időutazásra hívta a Magtár Látogatóközpontba érkező műkedvelőket. Mielőtt a vizuális alkotó munkáival felelevenítette Jeruzsálem legfontosabb négyzetmétereit, Nyúl Viktor pasztorális helynök köszöntötte a művészeket. Ezt követte a képek prezentálása, mely alatt a résztvevők közelről szemlélhették a Szentföldet. Freskók, értékes műtárgyak, híres épületek, templomok, ólomüvegablakok váltották egymást a kivetítőn. De előtérbe került a názáreti Angyali üdvözlet bazilika, a Látogatás temploma, a Betlehemi pásztorok mezeje és a Születés bazilika, illetve a Szent Család menekülése is. Mindehhez – többek között - olasz klasszikusok  zenéi párosultak, és ezzel az audiovizuális est beteljesedett. Ezt tetézte a pillanat, amikor Tám László lesétált a pódiumról és egy szájharmonikával a Mennyből az angyal dallamát kezdte játszani. Ennél már nem lehetne bensőségesebb az előadás – gondolta magában az egyszerű szemlélődő, de tévedett. A harmonikajátékhoz hamar csatlakozott a közönség is, hogy együtt énekeljék a híres karácsonyi dalt. Páratlan élmény!

Az audiovizuális szakasz legvégén még előkerült néhány kép, majd a két művész a Mindennapi angyalaink című könyv bemutatásával folytatta. Tám László elmondta, a kötet kiadásával egy régi álma valósult meg. „Nagy öröm számomra, hogy valóra vált ez a tervem, és összeállítottunk egy könyvet az angyalokról. Külön öröm, hogy ebben alkotótársam, Halmai Tamás segített.” – mondta a fotóművész, és átadta a szót a költőnek. „Fontos, hogy a könyvben olvasható szövegek nem képaláírások, képmagyarázatok, hanem önálló versek.” – magyarázta Tamás, majd több alkotását is felolvasta. Eközben a kivetítőkön angyalokról készített fotók jelentek meg a Szent Péter Bazilikából, Rómából, Belgrádból, Lettországból, Monacóból, Máriakéméndről és a világ számos pontjáról.

Kérőima

Legyen éjszaka legyen mécses
legyen telihold holnapig
aludjon aki jóra képes
virrasszon aki jobbra is

legyen a szívben belső ösvény
legyen a végén belső tenger
érintkezzen benne az örvény
az érintetlen végtelennel

legyen zene a tudat alján
legyen békesség a zenében
legyen világ az Isten balján
jobbján a sötét elenyésszen

legyen a két lélek világa
egyetlenegy élet virága
s hogy az angyal megváltson
legyen áldás egymáson

Szó mi szó, az audiovizuális esttel egybekötött könyvbemutató is azt igazolja, hogy a művészet nyelvén szólni Istenkapcsolatról, angyalokról és az ima erejéről igazi érték.

Fotó: Vermes Nikolett

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.
Pünkösd - ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 05. 23. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség