Advent harmadik vasárnapján a Cappella Quinqueecclesiensis koncertjével zárult a Pécsi Egyházmegye által szervezett ünnepi programsorozat. 

Minden kétséget kizárólag különleges nap volt december 15, amikor a szentmise kezdő éneke, a Gaudete in Domino - a Filippiekhez írt levélből: „Örvendjetek mindig az Úrban, ... mert az Úr immár közel van hozzánk!” - volt. Advent harmadik vasárnapja, az előkészületektől meghitt időszak azon napja, amikor a várakozást az öröm hatja át. Az Úr eljövetelének közelsége az öröm érzését kelti bennünk, ezért az „örömvasárnap” liturgikus színe a rózsaszín, az árnyalat, amely megjelenik az adventi koszorúkon is a gyertya által.

Ez jelképezi, hogy a kereszténység nem a szomorúság vallása, és ezt igazolja a Cappella Quinqueecclesiensis december 15-ei koncertje is, amelynek hallatán nem lehetett mást tenni, mint örülni.

kepatmeretezes hu IMG2973

A Pécsi Egyházmegye által idén 17-ik alkalommal szervezett Pécsi Advent programsorozat vasárnap este érkezett el az utolsó eseményhez a pazar pécsi kórus fellépésével a Dóm Kőtárban. A kulturális- és zenei előadásokban gazdag időszakot Nyúl Viktor pasztorális helynök zárta, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a gondosan szervezett eseménysorozat a készülődést hivatott szolgálni a számos előadott műsorral. Ezt követően dr. Keresztes Nóra karnagy megszólaltatta a Cappella Quinqueecclesiensis kórust, és kezdetét vette a koncert, amely a 16. századi alkotóktól a kortársakig színes repertoárt kínált. Az előadott darabok között hallottunk motettákat Adam Gumpelzhaimertól, Hermann Scheintól, Francis Poulenctól és Orbán Györgytől is. Olyan zeneszerzők többszólamú műveik tették örömtelibbé ezt az estét, akik életük során sokat alkottak az egyházi zene jegyében, miközben bibliai részleteket, zsoltárokat közvetítettek a művészet nyelvén. Az ezüstvasárnapi koncert – sok más programhoz hasonlóan - kétségkívül egy eszközévé vált a készületnek, mellyel az Úr eljövetelét várjuk.

A 2019-es Pécsi Advent közel 40 eseménnyel, köztük több iskolai adventi műsorral, múzeumpedagógiai foglalkozással, hangversennyel és komolyzenei koncerttel várta december 1-15. között az érdeklődőket. A kéthetes programsorozaton megközelítőleg 1800 fő vett részt, de ezt akár lefordíthatnánk úgy is, hogy ennyi ember élte át a várakozás örömét.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség