A történelem első szláv származású pápáját, az „utazó pápát” aki egyúttal Szent Péter székében a harmadik leghosszabb időt szolgáló egyházfő, 15 éve helyezték sírba.

A népek, vallások közötti béke fáradhatatlan szónokáról, aki egyaránt kritikával illette a létező szocializmust és kapitalizmust, alig egy éve Pécsett újonnan alapított plébániát is elneveztek. Ő avatta szentté Kingát, IV. Béla király lányát és Hedviget, Nagy Lajos király lányát is. Az egyházat a harmadik évezredbe vezető Karol Józef Wojtyła, „a lengyel pápa” élete és munkássága az evangélium hirdetése iránti hallatlan eltökéltségről tanúskodik. Több mint száz külföldi útja során a világ minden táján hirdette az örömhírt, köztük Magyarországra is ellátogatott. Amikor az ellene 1981-ben elkövetett merénylet után a római Gemelli Kórházban felkeresték az újságírók, és megkérdezték, vajon ezután lassít-e munkatempóján, megköszönte az érdeklődést, egyúttal kérte a média képviselőit, hogy bízzák őrá, mit fog tenni. Néhány hét elteltével a merénylet előtti lendülettel folytatta külföldi útjait, munkáját, mintha mi sem történt volna.

Megválasztása pillanatától következetesen valósította meg jelmondatát: Servus Servorum Dei (Isten szolgáinak szolgája). A formaságok, külsőségek visszaszorításának első jeleként egyszerűbb beiktatási szertartást szerveztetett, nem vette fel a pápai tiarát, Fáradtságot nem ismerve szervezte programját, mindenütt béke szószólója volt. Békét igyekezett vinni a háborúban álló felek közé, a különböző vallási felekezetek közé. Őmaga járt elöl a béke alapját képező bocsánatkérésekben. Korábban példátlan módon a világegyház képviselőjeként nyilvánosan kért bocsánatot az egyház történetében elkövetett bűnökért (a keresztes háborúk borzalmaiért, az inkvizíció módszereiért, a keresztények közötti egység megbontását eredményező üldözésekért, Galileo Galilei meghurcolásáért, Husz János megégetéséért, az afrikaiakkal szemben a rabszolgasággal kapcsolatban elkövetett bűnökért, a protestánsokkal szemben az ellenreformáció során elkövetett vétkekért, a zsidók ellen elkövetett bűnökért, az evangelizáció során elkövetett, emberi jogokat sértő bűnökért, a türelmetlenségért és az erőszakért a másképp gondolkodókkal szemben).

A hozzá kihallgatásra érkező zarándokokat előszeretettel köszöntötte anyanyelvükön. Egy alkalommal humorosan megjegyezte a magyar nyelvről, hogy a mennyországban is biztosan magyarul beszélnek, mert a magyar nyelv annyira nehéz, hogy az elsajátításához egy örökkévalóság kell. A római nép szívébe már beiktatásakor belopta magát, mert olasz nyelven szólt hozzájuk, ráadásul pont akkor, amikor ahhoz a részhez ért, hogy javítsák őt ki ha hibázik, akaratlanul is eltévesztett egy magánhangzót (correggetemi /javítsatok ki/ helyett azt mondta: correggiatemi).

Számos pápai körlevele közül álljon itt a Salvifici Doloris kezdetű, az emberi szenvedés keresztény értelmét tárgyaló enciklika befejezésének egy részlete:

A szenvedés kétségkívül hozzátartozik az ember misztériumához... Illő ezért, hogy a Kálvária keresztje alatt egybegyűljék minden Krisztusban hívő szenvedő ember; s főként azok, akik a belé vetett, a Megfeszítettbe és Feltámadottba vetett hitük miatt szenvednek – hogy szenvedéseik áldozati adománya siettesse annak az imádságnak teljesülését, amelyet maga a Megváltó mondott mindenek egységéért. S ugyanitt találkozik minden jóakaratú ember is, mivel a kereszten az „ember Megváltójával”, a „fájdalmak Férfiával” találkozhat, aki magára vette minden idők emberének fizikai és erkölcsi szenvedését. Találkoznak, hogy a szeretetben rátaláljanak fájdalmuk üdvözítő értelmére s minden kérdésük hiteles válaszára.

Máriával, Krisztus Anyjával együtt, aki a kereszt tövében állt, mi is megállunk a ma emberének minden keresztje mellett.

Segítségül hívunk minden szentet, akik a századok során különleges mértékben vállaltak részt Krisztus szenvedéseiből. Támogatásukat kérjük.

Forrás, fotó: Famiglia Cristiana

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség