Idén április 19-én ünnepeljük az Isteni Irgalmasság vasárnapját, amelyhez kapcsolódóan Szent II. János Pál pápára emlékezve, Szent Fausztina nővér (teljes nevén Maria Faustyna Helena Kowalska) életútja és naplója segítségével idézzük fel az ünnep történetét.

Szent FausztinaSzent Fausztina nővér mélyen vallásos, tízgyermekes lengyel családból született. Már hétéves korában megszólalt lelkében a hivatás hangja. Több kolostorba kopogtatott, de végül az Irgalmasság Anyjáról nevezett kongregáció küszöbét lépte át, ahol a Fausztina Mária nővér nevet kapta. Kívülről semmi sem árulta el gazdag misztikus életét – buzgón teljesítette kötelezettségeit, követte a rend szabályait, hallgatag volt, de derűs, tele felebaráti szeretettel. Egész életében törekedett az Isteni kegyelemmel való együttműködésre. Jézus többször is megjelent előtte, s az Irgalmasság üzenetét bízta rá, amelyeket naplóban írt le életének utolsó négy évében - tartalmazva Krisztussal való találkozásait, feltárva lelki életének mélységeit, erőfeszítéseit is.

Az Isteni Irgalmasság a Feltámadott Krisztus ajándéka az egyház és az egész emberiség számára, ahogy ezt a „Dives in misericordia” (Az irgalomban gazdag Isten) kezdetű enciklikájában kifejtette II. János Pál pápa. Az 1980. november 30-án (advent első vasárnapján) kiadott enciklika legfőbb célja: „az Atya szeretetére emlékezzen és emlékeztessen, amely Krisztus egész messiási művében megnyilvánult, világrajövetelétől kereszthaláláig és feltámadásáig…”.

A Szentatya jól ismerte Fausztina nővér naplóját, hiszen krakkói bíboros korában ő foglalkozott a nővér boldoggá avatásával. Így a naplóból megismerte az irgalmasság üzenetét és azt is, hogy ünnepe legyen az irgalmasságnak:   

„Azt kívánom, hogy legyen az irgalmasságnak ünnepe. Azt kívánom, hogy a képet, melyet ecsettel fogsz megfesteni, húsvét után az első vasárnapon ünnepélyesen áldják meg! Ez a vasárnap legyen az irgalmasság ünnepe!” (Napló 49)

Az irgalmasság ünnepének a húsvét utáni első vasárnapra történő helyezése mély teológiai értelemmel bír, amely a megváltás húsvéti titka és az Isteni irgalmasság titka között fennálló szoros összefüggésre utal.

Szent II János Pál i

Az ünnep nemcsak egy nap, melyen Istent különösképpen tiszteljük irgalmasságának titkában, hanem állandó kegyelem minden ember számára:

,,Leányom, hirdesd az egész világnak felfoghatatlan irgalmamat! Kívánom, hogy az Irgalmasság ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, főleg a szegény bűnösök részére. Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége; a kegyelmek egész tengerét árasztom minden lélekre, aki irgalmam forrásához közelít. Az a lélek, amely gyónáshoz és Szentáldozáshoz járul, teljes bűnbocsánatot nyer, és mentesül a büntetés alól. Ezen a napon nyitva állnak Isten zsilipjei, melyeken keresztül a kegyelmek folynak. Egy lélek se féljen közeledni hozzám, még ha a bűnei skarlátpirosak lennének is. Irgalmam oly nagy, hogy sem az angyali, sem az emberi értelem nem bírja kikutatni az egész örökkévalóságon át. Minden, ami csak létezik, irgalmamból származik. Az örökkévalóságban minden lélek irgalmamról és szeretetemről fog gondolkodni. Az Irgalmasság ünnepe bensőmből származik. Azt kívánom, hogy ünnepélyesen tartsák meg a Húsvét utáni első vasárnapon. Az emberiség nem talál békét, míg irgalmam forrásához nem folyamodik.” (Napló, 699)

János Pál pápa 2000. április 30-án, amikor a szentek sorába iktatta Faustyna Kowalska nővért, az Isteni Irgalmasság ájtatosságának apostolát, az egész egyetemes egyház számára kihirdette:

„Húsvét második vasárnapja ettől kezdve az egész egyházban az Isteni Irgalmasság vasárnapja nevet viseli”.

Az idei ünnep is rávilágít az Isteni Irgalmasság vasárnapjának igazi misztériumára: Jézus Krisztus - aki életét adta a világért, megszabadítva bűneinktől, megismerteti szeretetének mélységeit minden lélek számára -, halála és feltámadása (beleértve megjelenő tanításai) által kinyilvánítva az Atya végtelen szeretetét.

Forrás, fotó: Aleteia
Isten Irgalmasság imafüzet, Szent Maximilian Lap- és Könyvkiadó
Ne félj kitárni a szívedet! Szent II. János Pál pápa születésének 100. jubileumára, Laudetur Kiadó
Szent Faustyna Kowalska: Napló

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség