A tanév végén van lehetőségük a szülőknek arra, hogy fakultatív hittanra írassák be gyermekeiket. A beiratkozással kapcsolatos részleteket és a foglalkozás ismertetőit az alábbiakban közöljük.

  • Az első osztályos gyermekek szülei a beiratkozásnál választhatják a hit- és erkölcstan tantárgyat.
  • Az általános iskolás gyerekek esetében május 20-ig tudnak nyilatkozni arról, hogy a következő tanévben gyermekük részére a hit- és erkölcstan oktatást választják.
  • A 6 osztályos gimnáziumoknál a 7. évfolyamra beiratkozó tanulók szülei június 15-e után, a beiratkozásnál tudják választani a hit- és erkölcstan tantárgyat gyermekük számára.
  • A hit- és erkölcstan oktatás mellett fakultatív templomi hitoktatásra a tanév végén a hitoktatónál lehet jelentkezni. Itt lehetőség van a szentségek vételére való felkészülésre, a hitünk mélyebb megismerésére, az Egyház életébe való bekapcsolódásra, közösséghez való tartozásra, Egyházon belüli szolgálatra.

Arról, hogy miben más a fakultatív hittanóra, mint a többi tantárgy és milyen módon segíti a fejlődésüket, Müllerlein Imréné hitoktató mesélt.

Müllerlein Imréné hitoktató véleményét teljes egészében közöljük:

„Amikor bevezetésre került a kötelező, illetve választható hit- és erkölcstan tantárgy, még nem igazán tudtuk, hogy fog ez működni, és örültünk, annak, hogy ezáltal majd minél több gyermekhez eljut az evangélium és megismerkednek Krisztussal és tanításával. De ahogy múlt az idő egyre megerősödött bennünk, hogy nagyon kevés a heti egy óra hogy elmélyültebben foglalkozzunk Krisztussal és tanításával, vagy egyáltalán megismerjék, megszeressék a krisztusi élet szépségét és nehézségét.

Mindenképp szükség van arra, hogy plusz fakultatív órában foglalkozzunk a Bibliával, az imával vagy éppen a szentekkel. Aki nap mint nap megéli a Krisztusi életet, annak azért, hogy mélyebb tudást szerezzen; aki élményekből, annak azért, hogy átérezze a katolikus közösség, az ima és a szeretet erejét.

A fakultatív foglalkozás olyan élményeket, olyan tapasztalatot és életérzést ad a gyerekeknek, amit az iskolai közegben nem tudunk megteremteni. Az iskola mégiscsak egy kötelező keretek között megtartott óra, amit még ráadásul osztályoznak is. A fakultatív hittan egy kötetlen, a gyerek igényeinek, érzéseinek vagy éppen lelki állapotának figyelembevételével változtatható, lehet egy csendes ima, egy film vagy éppen csak egy kötetlen beszélgetés.

A mai világban mindenképpen szükség van arra, hogy kapaszkodókat adjunk a gyerekek kezébe és az nem más, mint Isten végtelen szeretete. Ahhoz, hogy ezt az érzést és biztonságot megtapasztalják, nekünk kell megfognunk a kezüket és a helyes irányba terelni őket. Mi a helyes irány? Maga Jézus Krisztus. Ennek az útnak a bejárásához mindenképpen rengeteg idő szükséges, amit a fakultatív oktatás keretében mi csak elindíthatunk.” 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség