A Katolikus Karitász a jelenlegi veszélyhelyzeti körülmények között is folytatja széleskörű tevékenységét.

A Kritász szociális intézményei, egyházmegyei karitász központjai, plébániai karitászcsoportjai, a hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai és segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett tovább működnek. A Katolikus Karitász hálózatában 16 egyházmegyei Karitász központban, 18 szociális intézményben, közel 800 településen valósul meg koronavírushelyzettel kapcsolatos tevékenység. A feladatellátás főként online és telefonos konzultáció, személyes ügyelet, egyéni esetkezelés, krízistámogatás és adományszállítás formájában zajlik. 

A Katolikus Karitász a jelenlegi veszélyhelyzeti körülmények között is folytatja széleskörű tevékenységét. Szociális intézményei, egyházmegyei karitász központjai, plébániai karitászcsoportjai, a hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai és segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett tovább működnek. A Katolikus Karitász hálózatában 16 egyházmegyei Karitász központban, 18 szociális intézményben, közel 800 településen valósul meg koronavírushelyzettel kapcsolatos tevékenység. A feladatellátás főként online és telefonos konzultáció, személyes ügyelet, egyéni esetkezelés, krízistámogatás és adományszállítás formájában zajlik. Megváltozott az önkéntes segítő tevékenység jellege is, sokkal kevesebb személyes találkozás történik és kiemelten fontos az idősebb önkéntesek védelme, így most elsősorban a 18-60 év közötti segítőkre hárul a legtöbb feladat. Családokat és időseket keresnek fel, hogy őket támogassák a mindennapi teendőkben, mint vásárlás, gyógyszer kiváltás és postai ügyintézés. Az idősebb önkéntesek feladata is átalakult, otthonukból telefonos kapcsolattartással segítik a lakásaikban maradó magányos időseket, napi lelki segítségnyújtást végeznek és sokan vállalkoztak védőmaszk varrására is.

A Katolikus Karitász különös figyelmet fordít a vírushelyzet miatt nehéz szociális helyzetbe került családok támogatására és az idősek egészségének védelmére, időseket, fogyatékkel élőket ellátó szociális intézmények védekezési eszközökkel, fertőtlenítőszerekkel történő támogatására. A Zöldellő kertek program keretében 4000 család vetőmagokkal történő segítése is megvalósult, a hosszú távú önellátás érdekében. A vészhelyzeti időszakban eddig kb. 25.000 család támogatása valósult meg. Naponta több száz család számára osztanak meleg ételt, emellett digitális eszközökkel eddig közel száz gyermek tanulását segítették már. Az ország több pontján gyógyászati segédeszközöket és kórházi betegágyat adtak ki idősek és betegek otthoni ápolására. A nagyböjti élelmiszergyűjtés eredményeként és saját forrásból történő élelmiszerbeszerzés eredményeként összesen 75 tonna élelmiszer került kiadásra az elmúlt hetekben a nehéz helyzetbe került családoknak. 26 bentlakásos szociális és egészségügyi intézményt támogattak fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, gumikesztyűkkel és immunerősítőkkel. Összesen 2000 liter alkoholos kézfertőtlenítő, 1150 liter felületfertőtlenítő, 30.800 db szájmaszk, 31.050 gumikesztyű és 2730 doboz immunerősítő készítmény került átadásra támogatásként rászoruló családoknak, időseknek és szociális intézményeknek. 

A megnövekedett segélykérelmek, krízishelyzetek miatt különösen fontos szerepe van az adományoknak, amelyekből főként élelmiszerekkel és higiéniai felszerelésekkel támogatják az intézményeinkben, programjainkban ellátott családokat és a jelenleg különösen veszélyeztetett helyzetben lévő idős embereket. A Karitász vírushelyzeti munkáját a www.karitasz.hu oldalon online adományozással lehet segíteni, emellett a 1357-es adományvonalon a hat nagy karitatív szervezet tevékenységét lehet támogatni hívásonkét 500 forinttal.

Katolikus Karitász

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 08. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség