Május 9-én a Pécsi Egyházmegye XII. Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklata ugyan nem került megrendezésre a szokásos módon, viszont helyette ezen a napon lelki zarándoklaton vettek részt a Krisztushívők az egész napos élő közvetítés jóvoltából.

A rendkívüli esemény szentmisével zárult, amelyet Keresztes Andor Máriagyűd plébános celebrálta a szabadtéri oltárnál.

A plébános a zarándoklat zárásaként bemutatott szentmisét a járvány megszűnéséért ajánlotta fel, kérve a Szűzanya közbenjárását. „Az ember Istenhez fordulása egy válasz a történelem problémáira, erre példa a pestis járvány, a kolera, valamint Szent István legendája, amikor fiú örökös nem lévén a Szűzanyának felajánlotta az országot. Mert, amikor a teremtény eltér élete céljától, küldetésétől, a mindenható Isten beleszól a történelembe, megmutatja önmagát, térdre kényszeríti a bennünk élő ősbűnt, gőgöt, hogy Istent akarunk játszani” – hangzott el a homíliában.

„Istent akarunk játszani, azt hisszük, hogy pénzért meg lehet vásárolni mindent. Az ősbűn bennünk működik.”

Keresztes Andor atya hangsúlyozta, ha olvassuk a Szentírást, tudjuk, hogy Isten ilyenkor megmutatja mindenhatóságát és térdere kényszeríti teremtményét. Majd utalva a mai evangéliumra (Jn14,7-14) megemlítette a bibliai jelenetet, amelyben Nikodémus válságba kerülve elment Jézushoz és megkérdezte, hogyan lehet újjászületni, a válasz pedig a bűnbánatban, a megtérésben és a megújulásban volt.

Az ünnepi szentmisét celebráló plébános kiemelte a Pécsi Egyházmegye két kegyhelyét. „Gazdag egyházmegyénk van, hiszen itt van a bátai Szent Vér kegyhely, amely megtisztít, amely megújítja hitünket és itt van a Máriagyűdi Kegyhely, amely közbenjár, meghallgat és elviszi kéréseinket a mennyei Atya felé. Kezünkben van az ajándék, a megújulás forrása. De van erőnk elmenni oda?” – tette fel a kérdést. „Nikodémust a szégyen vitte Jézushoz. Néha talán Isten is úgy akarja, hogy emberi gőgünket letéve visszataláljunk a forráshoz, Jézushoz és Máriához.”

Ezt követően Keresztes Andor újabb kérdést fogalmazott meg a homíliában. „Miért nehéz a kereszténység? A válasz, amiért nem könyv-vallás, amiért meg kell cselekedni mindezt a tanítást, amit Isten kinyilatkoztatott Jézus által. Krisztus tanítása embert kíván elköteleződve Isten szeretete, irgalma és segítsége mellett.”

A plébános kiemelte azt is, hogy egyházmegyénk szép hagyománya, a Pécsi Egyházmegyei Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklat nem tört meg. Majd így kérte Égi Édesanyánk közbenjárását:

„Drága Szűzanya járj közbe értünk, tisztíts meg, hogy méltó módon tudjunk Fiad elé állni és meglássuk Isten méltóságos arcát. Imádkozzunk együtt a járvány megszűnéséért Szűzanyához, vigye el kéréseinket  a mennyei Atya felé, hogy valóban megtisztuljunk és méltó módon tudjuk magunkhoz venni Krisztust az Oltáriszentségben. Ebben segítsen a zarándoklat, legyen közös felajánlásunk Szűzmária felé."

A szentmise végén az atya hirdette az adakozási lehetőséget a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász számára, valamint a csatlakozási lehetőséget a Boldogasszony Imaszövetséghez.

A Máriagyűdi Lelki (online) Zarándoklat visszanézhető az alábbi videóban.

További fotók elérhetőek a Pécsi Egyházmegye Facebook oldalán.

Fotó: VN

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 december
M T W T F S S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közelgő események

Roráté szentmise a székesegyházban:
Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház -
2022. 12. 07. - 2022. 12. 07.
A két pápa:
PPHF, Pécs, Hunyadi utca 11. -
2022. 12. 07. - 2022. 12. 07.
Horvát advent:
Pécs, székesegyház -
2022. 12. 09. - 2022. 12. 09.
Férfitalálkozók - Tamási:
-
2022. 12. 09. - 2022. 12. 09.
Adventi gyertyagyújtás 3.:
Pécs, Széchenyi tér -
2022. 12. 10. - 2022. 12. 10.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség