Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója interjúban beszélt a segélyszervezet jelenlegi munkájáról, valamint a segítségnyújtást, az önkéntes hálózatot és az adományokat érintő változásokról.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász hogyan reagál a járványhelyzetre?

A Katolikus Karitász egyik kiemelt célja, hogy minden váratlan katasztrófahelyzetben készen álljon az azonnali segítségnyújtásra, valamint, hogy minden körülmények között kiálljon a bajba jutottak mellett. Ebben az időszakban az embereknek nagyobb szükségük van ránk, mint máskor. Azonban a megváltozott körülmények között nehézségekbe ütközik a segítségnyújtás, ugyanis most nem tudunk jelen lenni az eddig megszokott módon.

Melyek voltak az első és legfontosabb intézkedések, amiket bevezettetek?

Az elsődleges intézkedések között szerepelt a közösségi programjaik elhalasztása vagy lemondása. Emellett a változások sok más területet is érintettek, ide tartozik a krízisellátás és az önkéntes hálózat is. Mivel az önkéntesek többsége nyugdíjas, illetve a nyugdíjazáshoz közeli életkorban van, veszélyeztetettnek számít. Ezért mindenekelőtt meg kellett kérnünk az idős önkénteseket arra, hogy a háttérből segítsenek. Így ők most otthon vannak, és azzal támogatják a munkánkat, hogy imádkoznak a járvány megszűnéséért, maszkokat varrnak, valamint bekapcsolódnak a Pécsi Egyházmegyében indult Lélekerősítő programba és várják a hívásokat. Ezzel egyidejűleg elkezdtük bevinni a fiatal önkénteseket a mindennapi tevékenységünkbe.

Milyen tapasztalataitok vannak az önkéntes csoportok átszervezésével kapcsolatban?

Miközben arra koncentrálunk, hogy az idős segítők helyét a saját érdekükben átadjuk a fiataloknak, nagy kihívást jelent a sok önkéntesnek jelentkező ember csoportosítása, mivel sokan sokféle szolgálatokra jelentkeznek. Ugyanakkor örülünk, hogy ennyien szeretnének valami jót tenni a bajban. Azt tapasztaljuk, hogy a krízis helyzet nem csak a fáradtságról szól, hanem az együttgondolkodás örömeiről is. A jelenlegi helyzet kétségkívül megerősíti az önkéntesek közötti összetartást, az egymásra figyelést, az egymás felé fordulást. Így mindannyiunknak könnyebb elviselni a ránk nehezedő nyomást.caritas

A plébániai csoportoknál mit láttok?

Az egyházmegyében harminc karitász csoport végez karitatív tevékenységet. Van olyan hely, ahol a plébános az önkéntesek egészsége érdekében maga végzi a tevékenységeket és támogatja a segítségnyújtásra jelentkező fiataloknak.

Jelenleg mi okozza a legnagyobb nehézséget?

A járványhelyzethez való alkalmazkodás, mivel korábban egészen más tevékenységek ellátására voltunk berendezkedve, mint amit most végzünk. Most az önkéntesek mozgósítását más alapokra kellett helyezni, a segítségnyújtás módszereit át kellett alakítani, a megfelelő védőeszközöket be kellett szerezni és biztosítani azokat az emberek számára. Nagy probléma, hogy az emberek most félnek, teljesen természetes módon van bennük egyfajta bizonytalanság a jövőjükkel kapcsolatban. Az általunk támogatott családok eddig is nehéz helyzetben voltak, de most a meglévő jövedelmüket is elvesztették és a létbizonytalanság határára sodródtak. Mégis, ezeket nem nehézségnek látom, hanem megoldandó feladatnak.

Mit tesztek azért, hogy átfogó megoldást nyújtsatok a rászoruló családok számára?

Sokat gondolkodunk együtt a munkatársakkal, míg az ország többi karitász csoportjával online találkozókkal segítünk egymásnak. Jelen pillanatban a segítségkérés exponenciálisan növekszik, hogy hol lesz a tetőpontja, azt nem tudhatjuk biztosan, de ameddig csak lehet, mindent megteszünk, minden igényt kiszolgálunk. Arra számítunk, hogy azok az emberek, akik most elvesztették a munkájukat az elkövetkező hetekben keresni fognak minket, ezért minden erőnkkel a megoldást keressük, hogy nekik segíteni tudjunk. Ennek érdekében elindult egy párbeszéd a segélyszervezetek között és létrejött a Karitatív Tanács, aminek keretében közös adománygyűjtő vonalat hoztunk létre.

Az adományok eddig megszokott leadása is merőben megváltozott. Hogyan lehet most adakozni a Katolikus Karitászon keresztül?

A krízishelyzet miatt most nagyon fontos szerepe van az élelmiszeradományoknak és fertőtlenítőszereknek. Ezeknek a beszerzésén folyamatosan dolgozunk. De a legfontosabb, hogy a jelen helyzetre való tekintettel nem tudunk ruha-, és tárgyi adományokat fogadni, ahogy a többi segélyszervezet sem. Ezért a pénzadományok sokkal fontosabbá váltak. Így ez úton is kérünk mindenkit, aki teheti, hogy támogassa a tevékenységünket.

Lelkiekben hogyan tudtok erőt meríteni ebben a megterhelő időszakban?

A pécsi központnál az első naptól kezdve minden reggel közösen elimádkozzuk Erdő Péter bíboros járvány helyzet idejére írt imáját. Valamint a déli imádságot sem hagytuk el, mindenki, ahol éppen van, ott kapcsolódik be a déli imádságba. Gyakran biztatom a kollégáimat arra, hogy ha többet nem is, de naponta 5-10 percet szánjanak rá arra, hogy keresnek egy erősítő üzentet. Mindemellett rendszeresen tartjuk egymással a kapcsolatot, nap mint nap felhívom a csoportvezetőket, önkénteseket. Személy szerint én ebből tudok töltekezni, valamint az online szentmise közvetésekből, amiből Istennek hála most sok van.

 

A Karitatív Tanács száma: 1357

A jelen helyzetben nagy szükség van a Karitász segítő szolgálatának megvalósításához felajánlásokra, ezért kérjük, és egyúttal köszönjük a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász tevékenységének pénzbeli támogatását a Takarékbank Zrt-nél vezetett  50400113 -11093668 számú bankszámlaszámra!

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség