Évközi idő kilencedik hetének péntekén, Szent Bonifác ünnepén Dr. Kajtár Edvárd plébános mutatott be szentmisét reggel 7.00 órakor a Belvárosi templomban.

A szentmise kezdetekor Kajtár Edvárd atya emlékeztetett, hogy Egyházunk a mai napon Szent Bonifácra, Németország védőszentjére emlékezik, majd hangsúlyozta: kérjük az ő közbenjárást, hogy ne hiányozzon belőlünk az evangéliumi iránti elköteleződés. „Szent Bonifác az evangélium hirdetése közben vértanúhalált szenvedett, feltett mindent az evangélium ügyére. Ezért nekünk is legyen ott a szívünkben Jézus jó híre! Ő van, feltámadt a halálból és reményt ad, amely megtartó erejű.”

A plébános a homíliában három fontos gondolatot fejtett ki, amelyeket elmondása alapján a mai liturgia inspirált. Elsősorban megemlítette, hogy a most ünnepelt Szent Bonifác élete jó példa arra, hogyan kell kötődnünk az evangéliumhoz, amelyet Isten nekünk is, XXI. századi európai embereknek állít. „Szent Bonifác angliai származású férfi volt, aki a pápától kapott támogatást és kinevezést a missziós szolgálatra, amelyet a jelenlegi Németország, Lengyelország, Dánia és Hollandia területén végzett” – magyarázta az atya, majd hozzátette – „Bonifác igazi európai szent, akinek minden kezdeményezése arra irányult, hogy összefűzze a népet az evangélium által, hiszen ez a közös örökségünk, a középkor hajnala óta a nép sajátja.” Kajtár atya egyúttal utalt a Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója is. „A tegnapi ünnep rávilágított arra, hogy imádkozzuk többet a népért, egymásért, a békés együttélésért!”

„Mély gyökerekkel bír hitünk Európában, fedezzük fel ezt a mélységet!”

Később a Szentleckére (2Tim 3,10-17) utalva hangsúlyozta, hogy nincs hiteles Istenkapcsolat a Szentírás olvasása nélkül. Végül a mai evangéliummal (Mk12,35-37) kapcsolatban elmondta, Jézus imént felolvasott kérdése kifogott a teológusokon. „Valószínűleg a nép sem értette, amikor Krisztus ezt kérdezte: »Ha maga Dávid Urának mondja, hogy lehet akkor a fia?« (Mk12,37), de mégis elragadtatással hallgatták, mert ezzel Ő nem felforgató újdonságot mondott, hanem hitünk igazságáról beszélt. A nép úgy érezte, Krisztus a hit hordozója, hiszen Ő több, mint ember. (…) Bonifác ezt a Jézust hirdette! Európa titka Jézus maga. Jézushoz pedig a Szentírás olvasásán keresztül tudunk hozzáférni. Amikor Őt keressük az Írásban, az megdobogtatja az ember szívék!”

Mk12,35-37

35Hanem amikor a templomban tanított, Jézus tette fel a kérdést: „Hogy mondhatják az írástudók azt, hogy a Krisztus Dávid fia? 36Maga Dávid a Szentlélek erejéből ezt mondja: Azt mondta az Úr az én Uramnak: Ülj a jobbomra, s ellenségeidet lábad alá teszem zsámolyul. 37Ha maga Dávid Urának mondja, hogy lehet akkor a fia?” A nagy népsokaság szívesen hallgatta.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség