Évközi idő tizedik hetének péntekén, reggel 7.00 órakor Dallos Tamás püspöki szertartó atya mutatott be szentmisét a Belvárosi templomban, amelyet az EWTN Katolikus Televízió is közvetített.

A péntek reggeli szentmise homíliájában az atya az olvasmányhoz (1Kir 19,9a. 11-16) kapcsolódóan felidézte a bibliai részletet, amikor Isten arra a hegyre hívta Illést, ahol korábban Mózesnek átadta a parancsok tábláját. „Az olvasmányból kiderül, hogy Illésnek, élete ezen pontján fel kellett ismernie, nem várhatja el, hogy igazodjon hozzá Isten, hiszen ő maga is eszköz Isten kezében” – mondta, majd újból a következő szentírási szakaszt ismételte:

„Hegyeket tépő, sziklákat sodró, hatalmas szélvész haladt az Úr előtt, de az Úr nem volt a földrengésben. A földrengés után tűz következett, de az Úr nem volt a tűzben. A tüzet enyhe szellő kísérte.” (1Kir 19,11-12)

Dallos Tamás atya megemlítette, hogy Illésben egy haragvó Isten képe élt, és bár nem tudjuk, hogy mit érzett akkor a hegyen, de megrendítő látni, hogy még egy próféták is szüksége volt arra, hogy még jobban megismerje Istent. „Nem véletlen, hogy a legnagyobb Istenkeresők megfogalmazták, többet tudhatunk arról, hogy milyen nem Isten mint, hogy milyen teljes valójában. Ugyan a teremtett világban valamit megsejthetünk Istenről, de a maga nagyságában nem látjuk” – magyarázta, majd kiemelte, fontos tudnunk: Isten arra hív, hogy nyitott szívvel járjunk és engedjük, hogy néha olyan helyzetekben is megmutassa magát, amelyekre nem számítanánk.

„Nem a látványos dolgokat kell várni, hanem a csendben kell észrevenni Őt, amikor ránk ragyog Krisztus arca egy elesett embertársunk arcán keresztül, vagy amikor Isten Igéjét olvassuk és Ő feltárul előttünk. De Istentapasztalat lehet egy gyermekáldás, egy betegség és egy gyógyulás is.”

Végül a püspöki szertartó atya Ady Endre Az Úr érkezése című versével zárta a homíliát. „Legyünk hát tanulékonyak és készséges lelkűek, hogy amikor a nagy eseményeken túl vagyunk, akkor a kicsikben is felfedezhessük a gondviselő Isten jelenlétét, és ezáltal mi is elmondhassuk életünk során, amit Ady Endre versesében olyan gyönyörűen fogalmaz meg:

Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

 

1Kir 19,9a. 11-16

9Bement egy barlangba és ott töltötte az éjszakát. S lám, az Úr hallatta szavát. Így szólt hozzá: „Mit csinálsz itt, Illés?” 10Azt válaszolta: „Emészt a buzgalom az Úrért, a Seregek Uráért! Mert Izrael fiai elhagytak, oltáraidat lerombolták, prófétáidat meg kardélre hányták. Csak én maradtam élve, de most nekem is az életemre törnek.” 11Az Úr erre azt mondta: „Menj, és a hegyen járulj az Úr színe elé!” S lám, az Úr elvonult arra. Hegyeket tépő, sziklákat sodró, hatalmas szélvész haladt az Úr előtt, de az Úr nem volt a földrengésben. 12A földrengés után tűz következett, de az Úr nem volt a tűzben. A tüzet enyhe szellő kísérte. 13Amikor Illés észrevette, befödte arcát köntösével, kiment, és a barlang szája elé állt. Egy hang megszólította, ezekkel a szavakkal: „Mit csinálsz itt, Illés?” 14Azt felelte: „Emészt a buzgalom az Úrért, a Seregek Istenéért. Mert Izrael fiai elhagytak, oltáraidat lerombolták, prófétáidat meg kardélre hányták, és most nekem is az életemre törnek.” 15Az Úr azonban azt mondta neki: „Menj, fordulj vissza és vedd utadat Damaszkusz pusztasága felé! Aztán menj, és kend föl Hazaelt Arám királyává, 16Jehut pedig, Nimsi fiát, Izrael királyává. Végül Elizeust, Safát fiát, Abel-Melochából kend fel magad helyett prófétává.

Mt5,27-32

27Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot. 28Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele. 29Ezért ha jobb szemed megbotránkoztat, vájd ki és dobd el! Inkább egy tagod vesszen oda, mintsem az egész tested a kárhozatra jusson. 30Ha jobb kezed visz bűnbe, vágd le és dobd el! Inkább egy tagod vesszen oda, mintsem az egész tested pokolba kerüljön. 31Ezt is előírták: Aki elbocsátja feleségét, adjon neki válólevelet. 32Én pedig azt mondom nektek, hogy aki elbocsátja feleségét – hacsak nem paráznasága miatt –, okot ad neki a házasságtörésre. S aki elbocsátottat vesz feleségül, házasságot tör.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség