Június 29-én, Szent Péter és Szent Pál főünnepén Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó mutatott be szentmisét a Pécsi Székesegyházban. Ez alkalommal apostoli áldásban részesültek a jelenlévők, majd a PPHF diplomaosztójával zárult az ünnep.

A járványveszély enyhülése óta első alkalommal mutatott be szentmisét a főpásztor a pécsi bazilikában, amelyen több százan vettek részt, köztük a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola végzős és jelenlegi hallgatói, ugyanis a főtemplom búcsúja mellett ezen az estén került sor a diplomaátadóra és a hagyományos évzáró Te Deumra.

A 18.00 órakor kezdődő szentmisén Udvardy György érsek, apostoli kormányzó hangsúlyozta, hogy ezen a napon azt a két főapostolt ünnepeljük, akire mint szilárd sziklára és buzgó küldöttre tekintünk, így akarunk hálát adni az egyházmegyéért, a Pécsi Székesegyházért és benne mindazért, ami Isten kegyelméből végbement. Később a szentbeszédben elmondta, Jézus a szeretetre épített Egyházát. „Krisztus ezt mondta Péternek: >>Te Péter vagy, szikla, és erre a sziklára, vagyis Isten hűségér építem Egyházamat<< (vö. Mt 16,18). Tehát valójában a szeretetre épít, mert Péter Őt Urának fogadja és követni akarja. Valahol mi is úgy vagyunk ezzel, amikor életünk titkát akarjuk rábízni valakire, olyan ember előtt tárjuk fel azt, aki szeret, aki tisztel, mert, aki nem szeret, hogyan lenne képes megismerni személyem titkát, örömeit, fájdalmait?

Hiszen ha valaki szeret, ha valakit szeretek, akkor jól ismerem”

 – hangzott el a homíliában, akárcsak a következő igazság, miszerint Jézus rábízza magát, a titkát Péterre és nem fél, nem vonja vissza, mert tudja, hogy Péter és apostoltársai megismerték a kezdeményező szeretetet, ami Istentől való, ami fölemel, ami élettel ajándékoz meg, ami újjáteremt, ami új erőforrás. „Péter képes eleget tenni a kérésnek, mert ismeri a szeretetet, tudja, hogy ez átalakíthatja az életét, hogy Krisztushoz teszi hasonlóvá és így mer Krisztus módján szeretni. Ezért kész odaadni az életé, mindent. A szeretet, amit Péter felismert, szolgáltra késztette őt. Ezzel így vagyunk mi is, felismertük Krisztus szeretetét, megváltó ajándékát, életünk újjáteremtő reményét, hogy Krisztushoz hasonlóan akarunk élni, és odaadni magunkat Jézusnak. Az Egyház ezért áll fenn, mert mindig a szeretetre épít, ez hitünk alapja!”

 PEM2008 Egyedi

A főpásztor a szentbeszédben szólt a PPFH ünneplő közösségéhez, tanárokhoz és diákokhoz egyaránt. Elmondta, hogy a folyamat, amiben részt vettek és aminek a végén ezt az eredményt tudják felmutatni, a tudományok és az ismeretszerzés által mindig-mindig az Isten szerető kapcsolatába mélyítette el őket. „Amikor hált adunk, akkor a szeretetkapcsolatért adunk hált, és azért, hogy ez újakat hoz létre, amelyek Krisztushoz tesznek hasonlóvá. Ez pedig arra buzdít, hogy mindenki a megszerzett tudással bátran szolgáljon az Egyházban!” – hangsúlyozta, végül hozzátette, menjünk és hirdessük, hogy Isten jó, hogy értünk feláldozta Fiát. „Egyházunkat ünnepeljük a hitátadáskor, amikor a végzett hallgatóknak átadjuk a diplomát.”

A hálaadó szentmise végén Udvardy György érsek apostoli áldásban részesítette a jelenlévőket, akik így teljes búcsút nyerhettek. Majd a Te Deummal egybekötött tanévzáró rendezvény során a főpásztor, illetve Dr. Kovács Gusztáv rektor átadta a végzős hallgatóknak szánt okleveleket.

Fotók: Vermes Nikolett

A szentmise teljes egészében visszanézhető az alábbi videóban.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség