A Szűzanya születésnapján az Egyház a megváltás első napjának hajnalát ünnepli azzal, hogy megjelenik a világban a Megváltó édesanyja. A Boldogságos Szűz egyedülálló helyet foglal el az üdvösség történetében, és a legkitüntetettebb küldetést hordozza minden teremtmény között. 

Őt ünnepelve örülünk együtt annak, hogy Isten Anyja a mi anyánk is. Gyakran hívjuk a Boldogságos Szűzanyát "örömünk okaként", litániájának egyik legszebb megnevezéseként.

Ma született e világra
Egy ékes kisasszonyság,
Kinek kebléből bimbódzik
Fölséges nagy uraság.
Fellegek és az egek közt
Ma tartatik vigasság,
Az angyalok énekelnek,
Zengenek a muzsikák
Szent Dávidnak sok húrját
Bár egyenként verhetném,
Szűzanyám kis pólyácskáját
Én azzal tisztelhetném,
Kissszonynak, Máriának
Versét énekelhetném,
Bölcsőcskéjét vigadozva
Örömmel rengethetném.

tem2Mivel szeptember 8. a nyár végét és az ősz kezdetét is jelenti, ez a nap számos hálaadó ünnepséggel és szokással rendelkezik. A római szertartások könyvének régebbi formájában ezen a napon megáldják a nyári szüretet és az őszi magvetést.

A franciaországi bortermelők ezt az ünnepet "A Szüret Miasszonyának" nevezték. A legjobb szőlőket a helyi templomba hozták megáldásra, majd néhány csokrot a Mária-szobor kezéhez rögzítenek. Az új szőlőt tartalmazó ünnepi étkezés ennek a napnak a része.

tem3Az ausztriai Alpokban ez a nap a "lehajtás napja", amely során a szarvasmarhákat és juhokat a legelőkről vezetik le a lejtőkön, és a völgyekben lévő téli szállásukra viszik őket. Ez általában egy nagy karaván ünnepély volt, minden finomsággal, dekorációkkal és hatalmas ünnepséggel. Ausztria egyes részein az ezen a napon fejt tejet és az összes megmaradt ételt a szegényeknek adják a Szűzanya születésének tiszteletére.

Mária a világ Megváltójának anyjaként, minden ember lelki anyjaként és Isten teremtményeinek legszentebb anyjaként jött világra. Fiának végtelen érdemei miatt makulátlanul fogant és született meg az Isteni kegyelem által. Márián keresztül, aki a Menny és a Föld királynője, a kegyelem elérkezett az emberekhez. Rajta keresztül, a Szentháromság akarata szerint a hitetlenek megkaphatják a hit ajándékát; a sanyargatottaknak az irgalmat ajánlják fel; és Krisztus tagjai növekedhetnek a hitükben. Máriában minden emberi természet felmagasztosul. 

Ünnepeljük együtt Mária születésnapját, ahogy az egyház a legkorábbi időktől fogva tette ezt. Ez egyike volt az egyházi naptár három legkorábbi születésnapjának is - Jézus születése (december 25.), Keresztelő János születése (június 24.) és Mária születésnapja.

A Stella puerpera Solis („hajnali szép csillag”) tiszteletére szokás volt szeptember 8.-a hajnalán a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben. Azt tartották, hogy akinek „érdeme van rá”, meglátja a kelő Napban a bölcsőben fekvő Máriát.

 

„Mennyországnak királynéja,
irgalmasságnak szent anyja.
Tengernek ezer csillaga,
üdvözlégy szép szűz Mária.
Légy segítője népednek,
az elveszett bűnösöknek.
Kísérője istenednek,
anyja lettél teremtődnek.
Halleluja”

 

Forrás, fotó: catholicculture.org, Mária-énekek - Kárpát-medencei népénekgyűjtemény, Pilisszentkereszt Plébánia

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 08. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség