Szeptember 27-én két elsőáldozást tartottak a Székesegyházban. 14.30-kor a Ciszterci Nevelési Központ, majd 16.00 órakor a Szent Mór Iskolaközpont diákjai részesültek az első találkozásban az Eucharisztiában valóságosan jelenlévő Jézus Krisztussal.

Az elsőáldozáshoz járuló tanulók a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készültek az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal való első találkozásra, azonban a pandémia következtében 2020. szeptember 27-én a részesültek a kenyér és a bor vételében a Székesegyházban.

A Ciszterci Nevelési Központ diákjai számára tartott elsőáldozási ünnepi szentmisét Dr. Kajtár Edvárd plébános mutatta be 14.30-kor. A szertartás kezdetkor Molnárné Boda Mária hitoktató mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy az intézmény nehéz korszakon van túl, azonban a diákok mindennek ellenére sokat készültek és nagy várakozással jöttek, hogy elsőáldozásban részesüljenek, ezt követően a szülői áldásra került a sor. A szentmise elején a plébános köszöntötte a résztvevőket és mindazokat, akik bekapcsolódnak az ünneplésbe, később a homíliában hangsúlyozta, a gyermekek az elsőáldozáskor a szent ostyával erőt kapnak ahhoz, hogy végig sétáljanak az úton, amelyre a Jó Isten meghívta őket. „Hogy végig vigyük életünk küldetését, amelyet a Jó Isten szán nekünk, szükség van Jézus testére. Ezért legyetek »második áldozók« és »harmadik áldozók« is, és így tovább, mert áldozni szükséges!” – jelentette ki Edvárd atya, majd a szülőkhöz szólva megfogalmazta, az édesanyák és édesapát engedjék Istenhez gyermekeiket.

„Az ittlévő szülők biztosan megköszönték gyermekeiket a Jó Istennek, akiket ajándékba adott, ezért most arra kérem Önöket, segítsék lányaikat és fiaikat, hogy ne csak evilági céljaik legyenek, hanem beteljesedjen az életük.”

Végül a pedagógusokat szólította meg és kiemelte, hogy katolikus oktatási intézményben dolgozni több, hiszen az itt tanító szakemberek a hitközösséget alkotnak a gyermekekkel.

Ezt követően a Szent Mór Iskolaközpont növendékei számára 16.00 órakor Lápossy Péter káplán, iskolalelkész, kisegítő lelkész celebrált elsőáldozási ünnepi szentmisét, aki szeretettel köszöntötte a gyermekeket, akik első alkalommal veszik magukhoz Jézus testét és vérét. „Isten táplál minket, amikor hallgatjuk a szavát, de különösen táplál minket a kenyérrel, amelyet ma ünneplünk” – hangzott el a szertartás kezdetekor, majd a káplán a homíliában újból hangsúlyozta az Eucharisztiában valóságosan jelenlévő Jézus Krisztus szeretetét.

„A szentáldozásban azért akarunk részesedni, hogy az egyre inkább formáljon és így egyre Krisztusiakká váljunk. Amikor magunkhoz vesszük az Ő testé, akkor azt kérjük, hogy egyre inkább hozzá hasonlóak legyünk és tanuljuk azt a lelkületet, amilyen Ő volt”

– mondta Lápossy Péter atya, később pedig hozzátette,  alázatosnak lenni nem mindig könnyű, de ha bízunk Istenben, akkor bátran lehetünk alázatos lelkűek. „Mind tapasztaltátok a szentgyónásban, hogy Isten mindent megbocsát, ezért bízzátok rá magatokat az után is, hogy az elsőáldozásban részesedtetek” – zárta elmélkedését az iskolalelkész, végül megáldoztatta a Szent Mór Iskolaközpont 4. osztályos diákjait.

Az egyházmegyében 2017 óta folyik a közös felkészülés a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra: azon túl, hogy a hitoktatók rendszeres és fakultatív továbbképzései ennek jegyében kerülnek lebonyolításra, már második éve ez adja témáját az egyházmegyei rajzversenynek, országos internetes hittanverseny fordulóinak, valamint az egyházmegyei szintű hittanos vetélkedőnek. Mostanra a közös, ünnepi elsőáldozás került első helyre a meghirdetett programok közül, amellyel kapcsolatban feltehették a hitoktatók kérdéseiket és információhoz juthattak. Az elkövetkező időszak feladata marad továbbra is a szülők, szentségfelvételre készülő gyermekek buzdítása, valamint a tényleges, egyházmegyei szintű szervezési munkálatok megkezdése.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség