A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Az évközi huszonnyolcadik vasárnap evangéliumi szakaszával kapcsolatosan Nyúl Viktor pasztorális helynök atya arra hív, hogy fogadjuk be Isten szavát, és éljük a felebaráti szeretetet.

 

 

„Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi 28. vasárnap evangéliumi részletét Máté evangéliumának 22. fejezetéből olvassuk. Jézus egy példabeszédet mond el egy királyról, aki menyegzőt rendez. A menyegzőre hívja a meghívottakat, de mivel a meghívottak elutasítják a meghívást, ezért a szolgákon keresztül mindazokat hívja meg, akikkel a szolgák találkoznak. Ez a menyegző Isten szeretetét jelképezi, ez a menyegző Isten barátságát jelenti. Isten mindenkit meghív a Vele való barátságra, szövetségre és közösségre. Az első meghívottat, a választott népet, a zsidó népet jelképezi. Majd azok, akiket a szolgák meghívnak a pogány népet, minden nemzetet. Vagyis ennek a szentírási szakasznak az első örömhíre az, hogy Isten mindenkit szeret. Mindenkit meghív a Vele való barátságra, szövetségre.  XVI. Benedek pápa így fogalmaz: >a keresztény élet először is hívás, meghívás. Isten mindenkit szeret és néven szólít, néven meghív a vele való barátságra. De fontos –fogalmaz XVI. Benedek pápa-, hogy erre a hívásra válaszoljunk.< A keresztény élet tehát válasz, mindennapi válasz az Úr meghívására. Ebben a példabeszédben azt látjuk, hogy a király meghívását sokan elutasítják, sokan közömbösek maradnak.  

Jézus arra bátorít bennünket, s ez a második örömüzenete az evangéliumi szakasznak, hogy Isten hívására nap mint nap válaszoljunk. Ne maradjunk közömbösek Isten hívószavára! Halljuk meg nap mint nap az Ő szavát és válaszoljunk az Úr szavára szeretettel, engedelmességgel. A keresztény élet tehát, nap mint nap válasz az Úr szavára, hogy igent mondunk az Ő barátságára és ápoljuk a Vele való barátságot, hiszen a keresztény élet lényege –fogalmaz Ferenc pápa– , hogy ápoljuk nap mint nap a Jézussal való barátságot.

Végül találkozunk egy meghívottal, aki eljön a menyegzőre, de nincs rajta menyegzős köntös és ezért kivetik őt a menyegzőről. Nagy Szent Gergely pápa így fogalmaz: >Jézus Krisztusba vetett hittel jutunk be a menyegzőre, de a menyegzős köntös a felebaráti szeretetet jelképezi<. A felebaráti szeretetet élnünk kell. Az irgalmasság cselekedeteit élnünk kell, mert csak azok jutnak be a mennyországba, akik hisznek Jézus Krisztusban, és akik a szeretet parancsát élik, akik az irgalmasság gesztusait gyakorolják. Kalkuttai Szent Teréz anya így fogalmaz: >Életünk alkonyán Isten nem azt fogja megkérdezni tőlünk, hogy mennyi nagy dolgot cselekedtünk, hanem azt kérdezi meg tőlünk, hogy milyen nagy szeretettel tettük meg ezeket a dolgokat.<

Harmadik örömüzenet felhívása ennek a szentírási szakasznak az, hogy higgyünk Jézus Krisztusban, és éljük nap mint nap a felebaráti szeretetet. Éljük nap mint nap az irgalmasság cselekedeteit.

Tartsunk egy kis csendet, adjunk hálát az Úrnak.”

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 május
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Intézményvezetői értekezlet:
Magtár Látogatóközpont nagyterme -
2021. 05. 17. -
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.
Pünkösd - ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 05. 23. -
Papi zarándoklat :
Máriagyűd -
2021. 05. 25. - 2021. 05. 25.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség