A 2020-as Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat keretei között október 23-án, 17.00 órakor Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa tartott liturgikus vezetést a Székesegyházban, amely során számos érdekes információval ajándékozta meg az érdeklődőket.

“Beszédes, hogy a pécsi Székesegyházra utalva egykor ez volt olvasható a fővárosi újságok szalagcímén: aki a mennyországot szeretne látni, jöjjön Pécsre” - mondta Kajtár Edvárd plébános a liturgikus vezetés kezdetén. A tematikus séta egyik célja, hogy a programon résztvevők ne csupán művészettörténeti szempontból ismerjék meg a bazilikát, hanem betekintést nyerjenek a páratlanul gazdag keresztény szimbolika, illetve a templom egyes tereinek liturgikus funkcióiba is.

Az érdeklődők egyházmegyénk főtemplomának nyugati bejáratán át, a szent térbe érkezve az itt található motívumokkal ismerkedhettek meg a program első felében. A plébános felhívta a figyelmet a templomba lépés fontos mozzanatára, a találkozásra. Az ajtó felett és a homlokzaton látható festmények, motívumok bemutatása mellett, elmondta azt is, hogy a szentmisére érkezve, a bejáratnál érdemes megállni és elcsendesedni, hogy méltó módon vehessünk részt a liturgián.

Liturgikus 23

A ritka és informatív vezetés második állomása a főhajót érintette. “A »hajó« szóról általában a közlekedési eszközre asszociálunk, ugyanakkor ebben a szövegkörnyezetben egészen mást jelent. Ez az elnevezés görög eredetű, allegóriáját tekintve pedig arra az utazásra hívja fel a figyelmet, amely maga a keresztény élet” - mondta az atya, majd újabb és újabb értékes információkat osztott meg a jelenlévőkkel, utalva a templom középső terében látható falfestményekre, amelyek az Újszövetség egy-egy jelenetét ábrázolják.
 
A program harmadik szakaszán az érdeklődők az oltártérbe érkeztek, ahol a páratlan szentélyt megvizsgálva megismerhették az oltár keresztény liturgiában betöltött fontos szerepét. A séta vezetője felhívta a figyelmet azokra az itt található faragványokra is, amelyeket a szentmisén lévő hívek a padsorokból már nem láthatnak. A Székesegyház művészeti és liturgikus értelemben egyaránt értékes elemeinek bemutatása mellett Kajtár Edvárd plébános ismertette a főtemplom építésének eseményeit, majd az épület további történetét, az átépítéseket és restaurálásokat. A liturgikus vezetés amellett, hogy a hagyományosan októberben zajló Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozat egyik kiemelkedő programjaként várta a látogatókat, megerősített abban, hogy a Szent Péter és Szent Pál Székesegyház maga a mennyország fényképe. Egy ajándék, ahol méltóképpen járulhatunk a szentségek vételéhez, elmélyülhetünk és megerősödhetünk az imádságban.

Fotó: Vermes Nikolett

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécs Város és a Magyar Felsőoktatás Napja:
Pécs -
2022. 09. 01. - 2022. 09. 01.
Ars Sacra Fesztivál:
-
2022. 09. 12. - 2022. 09. 19.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség