Az intézmény névadója Árpád-házi Szent Erzsébet. Ezért az óvodapedagógusok minden évben egy hetet szánnak arra, hogy az ő életével, személyével, példájával megismertessék a gyermekeket.

„Névválasztásunk indoklása: Óvodánk fenntartója, 2016 szeptemberétől a Pécsi Katolikus Egyházmegye. A nevünk addig Erzsébet Óvoda volt, így szinte kézenfekvő volt, hogy a Szent Erzsébet nevet válasszuk. Élete példát mutat számunkra. (…) Árpád-házi Szent Erzsébet élete, odaadó, őszinte szeretete, amellyel a gyerekek, a szegények és a betegek felé fordult minta számunkra.” (Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda, Színes Mozaik Pedagógiai Program)Szt. Erzsébet ünnep 5

Az óvoda névadójának ünnepére való előkészületek az intézmény négy csoportjában zajlottak. A szépre, a jóra, az örömre való lelki készülődést csendes-percek foglalkozásokkal alapozták meg az óvodapedagógusok. A heti téma kiinduló pontját Szent Erzsébet alakjához kötődő,

A rózsacsoda legenda adta. A történetet jellemző motívumaihoz, cselekményéhez, szereplőihez (rózsa, kenyér, király, királylány, vár, csoda, jócselekedet) fűzték játékaikat, tevékenységeiket, kezdeményezéseiket, a gyerekek ötleteit, életkori- és egyéni sajátosságait figyelembe véve. Közben olyan izgalmas kérdésekre keresték a választ: Hogyan készül a kenyér? Milyen lehetett Szent Erzsébet vára, koronája?

Az egyes, óvodai nevelési területeken belül olyan játékba épített párhuzamos tevékenységeket szerveztek az óvodapedagógusok, amelyek segítettek közelebb hozni a gyerekekhez Szent Erzsébet alakját, tulajdonságait: irgalom, jóság, önzetlenség, Isten iránti szeretet. Életének példáját követve egész héten gyűjtötték óvodásaikkal a jócselekedeteket.  A változatos, tevékenységekhez irodalmi, zenei anyagot és mozgást is kapcsoltak. A gyermekek kézügyességére, kreativitására, fantáziájukra építve ötletes dekorációk, alkotások születtek.

A Csillag csoportban a gyerekek összedolgozásával készült Wartburg vára óriás kartondobozból. Projekt nap keretében a lányok királylánynak öltözhettek. A Holdacska és Szivárvány csoportosok KETT foglalkozással, dramatikus játékokkal, kézműves tevékenységekkel hangolódtak az ünnepre. A Szivárvány csoportban pedig ékes koronák , kenyerek készültek.

Szent Erzsébet alakja a néphagyományban is megjelenik. Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz. A megfigyelés szerint: Szent Erzsébet napja tél erejét szabja.

Az óvodában működő tehetséggondozó magyar néptánc foglalkozásokon minden csoportból vesznek részt gyerekek. Az itt tanult Erzsébet napi népi-, és dalos játékok játszása közben erősödtek társas kapcsolataik, fejlődtek szociális képességeik.

Az óvoda a szülőket egy családi rajzpályázat felhívással vonta be az ünnepi készülődésbe. A rózsacsoda elnevezésű pályázatra sok szép munka érkezett, melyeket az intézmény elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazott. A gyerekmunkákat az óvoda bejáratánál állították ki.

A hetet, november 19-én közös óvodai ünnep zárta, ahová rózsákkal kirakott „szeretet úton” elindulva érkeztek meg a gyerekek. Kürty-Kalló Tímea az óvoda hitoktatója köszöntötte őket, Dr. Hegedűs János atya pedig felidézte Szent Erzsébet alakját. Ezt követően a családi rajzpályázat díjait Tóthné Károly Mónika intézményvezető adta át, megköszönve a családok együttműködését és az óvoda dolgozóinak munkáját. Végezetül János atya megáldotta az óvó nénik által készített Erzsébet napi kenyereket és rózsákat, melyeket örömmel vitték haza délután a gyerekek!

Árpád-házi Szent Erzsébet jó szívéről szól az ének,
Betegeket gondoz, ápol, eltart szorgos munkájából.
Kenyerét is mind megosztja, kötényébe' rejtve hozza,
Éhezőket jókkal tölt be, vigasztalást hoz a Földre!

Királyné Lukács Gyöngyi, óvodapedagógus
Fotó: Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség