A katolikus liturgiában a szent család ünneplésére már a XVII. századtól látunk példákat. Ebben az időben azonban még csak lokális ünnepnek számított, XV. Benedek pápa 1921-ben írta elő az egész világegyház számára. Napjainkban a karácsonyt követő első vasárnap ünnepeljük, vagy – ahogyan az idei évben is – ha a karácsony éppen vasárnapra esik, akkor december 30-án.

vilag vilagossaga

Az ünnep célja, hogy példaként állítsa a hívő emberek elé a Boldogságos Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta családot, és hogy bátorítást adjon a társadalom és a keresztény közösség legalapvetőbb kötelékének létrehozásához. Mária és József természetesen kivételes személyiségek, ugyanakkor rendelkeznek minden emberi jellemvonással, és ugyanazokkal a nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyekkel minden családnak.

A szent család a művészetnek is kedvelt tárgya, a festészetben Krisztus életének korai eseményeihez kapcsoltan jelenik meg leggyakrabban: születés, a háromkirályok, vagy a pásztorok imádása, menekülés Egyiptomba, hazatérés Egyiptomból, Jézus az ácsműhelyben.

A pécsi székesegyházban a korábbi évek hagyományainak megfelelően Udvardy György megyéspüspök december 30-án a 18.00 órakor kezdődő szentmise után megáldja a családokat.

LD honlap logó Telefon