Az életről szóló keresztény üzenet volt a témája a Pécsi Egyházmegye októberi szabadegyetemi előadásainak. Udvardy György megyéspüspök mellett Heidl György, a Keresztény Örökség Kutatóintézet igazgatója és Balikó Eszter mentálhigiénés szakember, családterapeuta osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

szabadegyetem web 20181017 2

 


A házasság szentsége és a család mint Isten képmása
című előadásában Heidl György rövid teológiatörténeti áttekintést adott, amelynek középpontjában az a gondolat állt, hogy a család valamiképpen tekinthető a Szentháromság képmásának, és ezért a házasság- és családteológia napjainkra egyre jelentősebb helyet kap a katolikus teológiában. Noha a nyugati egyház két legnagyobb tekintélye, Szent Ágoston és Szent Tamás elvetették az emberi család és a Szentháromság szeretetközössége közötti analógiát, a 19. századtól ez új formában jelent meg és lett a perszonalista házasságfelfogás alaptézise.

 

 

szabadegyetem web 20181017 9

Balikó Eszter családterapeuta előadásában az elköteleződés kérdését taglalta. Mint mondta, a valódi elköteleződéstől való félelem, és az elköteleződés „halogatása” igen általános jelenség a mai fiatalok életében. A házasságban való elköteleződés kérdése szorosan összefügg a felnőtté válás témájával. A mai fiatal generáció felnövése kitolódott, elhúzódó, a szülők számára sokszor „végtelennek” tűnő életszakasszá vált a család életében. A rendszerszemlélet alapján a házasság több, mint két személy egymás iránti elköteleződése, hiszen a pár közös életében kettejük előző családjai, múltbeli kapcsolataik, jelenük, jövőjük, vágyaik és álmaik mind egységre lépnek, végig jelen vannak, és nagy hatást gyakorolnak a pár életútjára, közös sorsuk alakulására. „A házasságkötésre tekinthetünk úgy is, mint egy olyan közös utazásra, ahol amellett köteleződünk el, hogy együtt fejlődünk. Tulajdonképpen egy közös fejlődési folyamatra mondunk igent, amelyben a közelség-távolság tánca, hullámzása történik az évek, évtizedek során.” – fogalmazott a terapeuta.

szabadegyetem web 20181017 13

Udvardy György megyéspüspök antropológiai megközelítésből beszélt a család, házasság témájáról. Ahogy elmondta, nagyon könnyen elhangzik az a megállapítás, miszerint a házasság intézménye válságban van, miközben azt látjuk, hogy valójában a családdal, házassággal kapcsolatban is az a fő kérdés, mit gondolunk az emberről, saját magunkról, és mindezt milyen alapon gondoljuk. Úgy kell tekintenünk a család intézményére, mint Istentől akart természetes közegre, közösségre, ahol az ember helyesen önmagára tud ismerni. Az élet teljességéről szólva pedig kifejtette: Jézus Krisztus személyében, az ő Atyához való viszonyában és hozzánk való viszonyában tudjuk jól felfedezni. Arra vagyunk rendelve, hogy az Isten Fiának képmásához hasonlóak legyünk.

A szabadegyetemi konferenciasorozat november 14-én Isten szent törvényének témájával folytatódik. Udvardy György megyéspüspök mellett Kellermayer Miklós orvos-biofizikus, valamint Tóth J. Zoltán jogász tart előadást.

Hanganyagok

A hanganyagokat készítette: Visontai László
Fotó: Loósz Róbert


2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó