Idén 490 éve annak, hogy Mohácsnál az Oszmán Birodalom legyőzte a keresztény magyarokat. Az 1526-os mohácsi csatáról, Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseményéről augusztus végén Mohácson háromnapos rendezvényen emlékeztek meg, amelynek keretében augusztus 28-án, vasárnap Mohácsra érkezett a Szent Jobb.

Az ereklyéket Isten ajándékának nevezte Udvardy György pécsi megyéspüspök augusztus 28-án, amikor egy napra Mohácsra érkezett a Szent Jobb.
A főpásztor kifejtette: „Az ereklyék mindig egy szentre, egy kiváló erényeket felmutató személyre utalnak, hozzá tartoznak. S mivel a szentekben a krisztusi erényeket dicsérjük, ereklyéik is a krisztusi erényeket jelenítik meg számunkra. Így tekintünk Szent István királyunk kézereklyéjére is, amely a kormányzást, a népért való felelősségvállalást, a Krisztus iránti elköteleződésből fakadó cselekvést jelképezi."

szentjobb mohacs 490 web 20160828 6Szent István király kézereklyéjét délután a Püspöktemplomnál fogadta Udvardy György pécsi megyéspüspök, az egyházmegye papsága, a mohácsiak és a megjelent zarándokok.

Szent István király kézereklyéjét Snell György püspök, a Szent Jobb őre kísérte, Udvardy György megyéspüspök pedig rövid imádsággal köszöntötte. Ezt követően körmenet indult el a város főterére, ahol a szabadtéri oltárnál helyezték el az ereklyét. A körmeneten részt vettek a plébánia közösségei, a katolikus iskolák tanárai és diákjai, a város egyesületei, valamint a környék településeinek delegációi és képviselői.

A városba érkező Szent Jobbot imákkal, énekekkel köszöntötték a város és a plébánia kórusai, közösségei. Közreműködött a városi Bartók Béla Vegyeskar, a plébánia Bojtár László Kórusa, a majsi Harmónia Énekegyüttes, valamint a Katolikus Iskola Kicsinyek Kórusa. Az áhítattal Szent István király késői utódai köszönetüket fejezték ki azért, hogy keresztények lehetnek és az egyház közösségébe tartozhatnak, valamint azért is, hogy Magyarország a Kárpát-medencében a Boldogasszony öröksége, akinek Szent István felajánlotta országát és népét.

szentjobb mohacs 490 web 20160828 102

17 órakor a szabadtéri oltárnál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Udvardy György pécsi megyéspüspökkel és az egyházmegye papságával közösen mutatott be ünnepi szentmisét.

szentjobb mohacs 490 web 20160828 83A bíboros homíliájában arra buzdította az ünneplőket, hogy az Irgalmasság Évében újra meg újra idézzék fel: a holtak eltemetése az irgalmasság cselekedete. Erdő Péter hozzátette:

„A halállal nem pusztul el az ember, hiszen örök életre hivatott. Ma is el kell temetnünk halottainkat, mert senki sem lehet halála után a hozzátartozók és a rokonok tulajdona. Az ember szabadnak születik és teste az Istené. Ha pedig Krisztussal halunk meg, vele fogunk élni is. De a halottak eltemetése és tisztelete az élők közössége számára is üzenetet hordoz. Továbbra is tagjai az élők családjának. Élnek leszármazottaikban, élnek műveikben, élnek munkájuk eredményében, élnek a tudásnak és a szeretetnek abban a kisugárzásában, amelyet környezetüknek ajándékoztak. De élnek személyesen is. Tagjai a szentek közösségének, amiről a Hitvallás beszél, mert a földön élők, az üdvözültek és a tisztulás állapotában lévők együtt alkotják az egyházat is. Segítjük halottainkat, ha imádkozunk értük, ha szentmisét ajánlunk fel, de mi magunk is kérhetjük a szentek közbenjárását.

A mohácsi csata hőseinek és áldozatainak emléke egész népünk öröksége. Üzeni a későbbi koroknak, hogy nem hajszolhatjuk mindennapi érdekeinket olyan féktelenül, hogy közben megfeledkezzünk a közösség javáról, nem áldozhatunk fel mindent a személyes vagyonszerzés érdekében, ha közben az egész ország megsemmisül és azok sorsa is tragédiában végződik, akik magukat az események haszonélvezőinek gondolják."

A szentmise után a város főterén álló II. Lajos király-szobornál és a mellette lévő jelképes síroknál tartott koszorúzáson Szekó József mohácsi polgármester és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet.

19 órakor a város templomaiban megcsendülő harangok búcsúztatták az ereklyét és hirdették a keresztények bátorságát és helytállását Magyarország védelmében.

Fotó: Loósz Róbert

További képek az eseményről itt.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség