A Pécsi Egyházmegye minden évben április 12-én emlékezik elhunyt püspökeire. Idén ezen a napon 18.00 órakor szentmisét mutat be Udvardy György megyéspüspök a székesegyház altemplomában, a Pécsi Püspökség turisztikai munkatársai pedig különleges idegenvezetéssel készülnek: az év többi napján nem látogatható püspöki kriptába is lemehetnek az érdeklődők.

Janus Pannonius sirjaÁprilis 12. a Pécsi Egyházmegyében az emlékezés napja. A szentmisét ezen a napon Udvardy György megyéspüspök hagyományosan a székesegyház öthajós, román kori altemplomában mutatja be, ahol két pécsi püspök síremléke található. Janus Pannonius, az egyházmegye 25. püspöke földi maradványait 2008-ban helyezték ide, ekkor készült carrarai márványból faragott, földre hulló leplet ábrázoló síremléke és bronz portréja, Rétfalvi Sándor műalkotása.

Az altemplom nyugati falának középső részén kapott helyet Dulánszky Nándor síremléke a főpásztor nagyméretű, carrarai fehér márványból készült mellszobrával, amely Kiss György alkotása. Az emlékművön látható a püspök címere, és olvasható jelmondata: Prodesse, amelynek jelentése: mindenkinek javára lenni. Jelmondatában megfogalmazott küldetésének megfelelően püspöksége idején az egyházmegye területén 17 új templom és 10 új kápolna épült. Életműve legkiemelkedőbb cselekedete a székesegyház 1882-ben kezdődő átépítése volt. A munkálatok során eltávolították a nem románkori felszerelési tárgyakat, lebontották a gótikus és barokk boltozatokat, felszámolták a különböző századok építészeti stílusainak eklektikusságát. Az átépítés eredményét szemlélteti az altemplomban néhány évvel ezelőtt elhelyezett három bronz modell. A székesegyházat a különböző századokban megjelenítő bronzplasztikákat az ujj és a kéz érzékelési lehetőségeit mérlegelve alakították ki az alkotók, hogy a vakok és gyengénlátók is nyomon követhessék Pécs és a régió egyik legmeghatározóbb építészettörténeti folyamatát.

Dulanszky
A Pécsi Püspökség turisztikai munkatársai az emléknapon tematikus idegenvezetést tartanak az érdeklődőknek. A 16.30 órakor kezdődő program során nemcsak az altemplomban látható két síremléket ismerhetik meg a résztvevők. Megtekinthetik az egykori püspökök síremlékeit rejtő kriptát, amely az év többi napján nem látogatható. A szervezők célja, hogy az elhunyt püspökök életéhez, munkásságához kapcsolódó információk átadásán túl tiszteletüket fejezzék ki és emlékezzenek.

Udvardy György megyéspüspök 2014-ben, Cserháti József születésének 100., halálának 20. és püspökké szentelésének 50. évfordulóján így fogalmazta meg az emlékezés jelentőségét:

„Úgy emlékezünk, hogy felidézzük mindazokat a hatalmas tetteket, amelyeket Isten az ő népéért tesz. Úgy emlékezünk, hogy a megváltás fényében szemléljük mindazt, amit Isten tesz velünk. Amikor emlékezünk, az evangélium fényében tesszük ezt, felidézve Isten értünk művelt hatalmas tetteit. Ez az emlékezést nagyobb távlatba helyezi. A személyen keresztül érint meg bennünket Isten jósága. A személyen keresztül megtapasztaljuk az egyén, az egyediség ajándékát és azt, hogy Isten hatalmas tettei is az üdvösségtörténet egészében nyernek értelmet. Egy ember tettei is az üdvösségtörténet egészében nyerik el igazán értelmüket. Emberen keresztül emlékezünk, aki apostolutód volt. Eljutunk Krisztushoz, aki emberré lett. Köszönetet mondunk a személyéért, aki ajándék a rábízottak számára, de könyörgünk is érte. A mai napon a megemlékezés célja az, hogy Isten hatalmas tetteire irányítsa a figyelmünket. Ezt kiváltképpen a szentmisében fogjuk megtenni, amelyben hálát adunk az Istennek, és amelyben kérünk és könyörgünk is."



Tematikus idegenvezetés az elhunyt püspökök emléknapján


Április 12-én az elhunyt pécsi püspökökre emlékezik a Pécsi Egyházmegye. Ebből az alkalomból tematikus idegenvezetéssel várjuk az érdeklődőket, amelynek során többek között az eddig nem látogatható püspöki kripta is megnyílik a résztvevők számára.

A különleges idegenvezetés keretein belül nem csupán a Pécsi Egyházmegye elhunyt püspökeinek életét, munkásságát ismerhetik meg, síremlékeiket tekinthetik meg, hanem a program egyben szép alkalom tiszteletünk és imádságunk kifejezésére is.

Az idegenvezetés 2017.04.12-én 16:30-kor kezdődik.
Időtartama: kb. 70 perc
Találkozási pont: Pécsi Székesegyház, nyugati bejárata
Az idegenvezetésen a maximális létszám: 20 fő
Belépőjegy ára: 1500Ft/fő (mely a program előtt a Székesegyház infópontján váltható meg), a tematikus idegenvezetésnek külön díja nincs.

Az eseményen való részvétel regisztrációhoz kötött. REGISZTRÁLOK
A vezetés után Udvardy György megyéspüspök este 18:00 órától ünnepi szentmisét mutat be, amelyet az elhunyt pécsi püspökökért ajánl fel.

További információ:
E-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
Telefon: +36 30 373 8900

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség