Jézus az Üdvösség művét, és ennek folytatását Egyházára bízta. Egyházát pedig Péterre, a sziklára, Isten irgalmára, hűségére építette. Isteni és emberi mű ez.

Péter utóda és az általa irányított hivatalok felelősséggel vezetik és támogatják a részegyház, az egyházmegyék munkáját. Ezen felelősség teljesítésének részeként és a segítségnyújtás alapjául szolgál az ötévenkénti látogatás Péter apostol utódánál, a találkozás a Szentatyával, és az itt zajló testvéri konzultáció a megfelelő hivatalok, minisztériumok vezetőivel, képviselőivel, munkatársaival. A meglátogatott hivatalok: Püspöki-, Papi-, Hittani-, Nevelésügyi Kongregáció, Új Evangelizáció Pápai Tanács, családokkal foglalkozó hivatalok, és számos más intézmény. 

Ezt a Rómában történő eseményt segíti elő az a tervezett szabályok szerint végzett munka, ami a mostani találkozást előzte meg. 23 témakörben beszámoló készült az egyházmegye életéről, tevékenységéről. A jelentést egy évvel korábban kellett elkészíteni és Rómába juttatni, hogy érdemben legyen mód tanulmányozni azt.

vatikan rome reports 900

Itt vagyunk most. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. Zarándoklunk, hozzuk egyházmegyéinket, örömeinket, küldetésünket, fejlődésünket, kudarcainkat, terveinket.

Az Ad Limina látogatás csúcspontja a Szentatyával történő találkozás, ami a Krisztus szolgálatában élők találkozása egymással, a Szentlélek által. Ebben az összejövetelben megerősítést nyer az Üdvösségért való hálaadás, a küldetés méltósága és az apostoli szolgálatban való kitartó munkálkodás.

A mai napon találkoztunk Ferenc pápával. Beszélgetés folyt, kölcsönös érdeklődés, kölcsönös válaszok hangzottak el, és egy olyan testvéri magatartás, ahol folyamatosan az a kérdés volt fókuszban, hogy mit kíván a Lélek elérni bennünk és általunk. Tanítványi nyitottság, és kölcsönös osztozás találkozása volt ez, amiben keresztényi létünk, cselekvésünk is megerősítésre talált. Sajátos körülmények között kell feladatainkat az egyetemes egyház számára is értékelhető módon teljesíteni.

De nem csak a püspök, az egész egyházmegye eseménye ez. Én magam is hozom az egyházmegye papjainak, katekétáinak, katolikus iskoláink pedagógusainak, a hivatalok munkatársainak, a szülőknek, az ifjúságnak, a betegeknek, a szenvedőknek, a szegényeknek ügyeit, kérdéseit. Megéljük, hogy a helyi egyház tapasztalata, küzdelme és öröme gazdagítja az egyetemes Egyházat. Misztikus test élménye ez. Szenved az egyik tag, szenved az egész test. Örül az egyik tag és az egész test örömet érez. Találkozás, osztozás és öröm.

Hiszem, hogy az Üdvösség műve valósul meg munkálkodásainkban.
A Lélekben találkozunk, hogy a jövőt tudjuk építeni.

György püspök

Róma, 2017. november 20. Az Ad Limina látogatás első napja


2022 szeptember
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Koordinátori találkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 09. 30. -
Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 01. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Népszámlálás

Forráspont 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség