A pedagógus szerepéről, a feladat céljáról szólt a Pécsi Egyházmegye oktatóinak szervezett pedagógusnap.

A rendezvény április 21-én 9 órakor ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Udvardy György megyéspüspök celebrált a székesegyházban. A szentmise végén az egyházmegyei képzőművészeti pályázaton, valamint az internetes hittanversenyen díjazott gyermekek vehették át elismerő okleveleiket és jutalmukat.

A képzőművészeti pályázat keretében a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva a gyermekek a pályamunkákban minden olyan témát megjeleníthettek, amely az egységet, az Eucharisztiából fakadó erőt fogalmazza meg. Több száz munka érkezett be óvodás és általános iskolás gyerekektől. A zsűri döntése alapján a következő gyermekek részesültek díjazásban: az óvodások között Pámer Lilla (5 éves, pécsi Szent Mór Katolikus Óvoda), Megyesi Maja (5 éves, Erdősmecskei Óvoda) és Fuchs Ágoston (6 éves, Szent Rita Katolikus Óvoda, Szekszárd). Az alsó tagozatos iskolások között Várda Dorka (4. osztályos tanuló, Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Abaliget), Hári Réka Veronika (3. osztályos tanuló, Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola, Mohács) és Gyimesi Dominika (2. osztályos tanuló, Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Abaliget). A felső tagozatosok között Nyisztor Bíbor Kinga (5. osztályos tanuló, Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Paks) és Elekes András (6. osztályos tanuló, Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Abaliget). Csoportos külön díjban részesültek az Erdősmecskei Óvoda ovisai, a mohácsi Park Utcai Katolikus Általános Iskola szakkörösei, a mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola rajzszakkörösei, az abaligeti Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola szakkörösei. Idén minden beérkezett munkára az egyházmegye közösségi oldalán is lehetett szavazni. A leadott szavazatok alapján az óvodások között Tóth Jetta (7 éves, Magyar Lajos Utcai Óvoda, Pécs), az alsó tagozatosok között Lovász Luca (a Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola 3. osztályos tanulója), a felsősök között pedig Varga Kitti (a Geresdlaki Általános Iskola 8. osztályos tanulója). A munkák április 27-től megtekinthetőek a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 2. emeletén.

pedagogusnap web 20180421 91

A 2017/2018-as tanévben is útjára indult az internetes böngészős hittanverseny, amelyet idén először, elhagyva az egyházmegye határait, országosan hirdettek meg. A verseny célja az volt, hogy a diákok amellett, hogy gyarapítsák a hittan foglalkozásokon szerzett tudásukat, megismerkedhessenek a különböző keresztény alapdokumentumokkal, legfontosabb internetes oldalakkal, valamint szélesítsék egy-egy tantárgyhoz, területhez kapcsolódóan kulturális, művészeti, történelmi, földrajzi ismereteiket. A 4 fordulós verseny témáját idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus adta, de emellett Brenner Jánossal is találkozhattak a diákok, több feladat is kapcsolódott a fiatalemberhez, akinek közeli boldoggá avatására készülünk. Összesen 210 tanuló regisztrált a versenyre, végül 90-en fejezték be a 4. fordulót. Az 5-6. évfolyamon a legtöbb pontot Fogarasi Hajnal (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) szerezte, a második helyezett Mazák Mihály (Szent Mór Iskolaközpont, Pécs) lett, a harmadik pedig holtversenyben Csontos Tekla (Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Mohács) és Pusztai Adél Nóra (Szent Margit – Szent József Plébánia, Kaposvár). A 7-8. évfolyamon Beck Bernadett (Himesházi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Himesháza) végzett az élen. A második helyen Acél Réka (Himesházi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Himesháza), Somogyvári Flóra (Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája, Pécs) és Varga Vivien (Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola, Balassagyarmat) osztozott. A harmadik díjat pedig Cernanska Veronika (Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség, Bratislava, Szlovákia) érdemelte ki.

pedagogusnap web 20180421 64pedagogusnap web 20180421 71

További képek a díjazottakról itt.

A tanulók mellett a pedagógusok is díjazásban részesültek, a megyéspüspök Gyöngyösi Istvánnak és Witzlné Maczkó Ilonának Szepesy Ignác Pedagógus Életmű-díjat adott át, Böhmné Kroh Katalin pedig Szent Gellért-díjban részesült. Elismerő oklevelet kaptak a Figyelj rám! című pedagógiai folyóiratban rendszeresen publikáló pedagógusok Bertáné Hargitai Mariann, Nyisztorné Mihola Zsuzsanna és Tövisháti Lilla (mindhárman a szekszárdi Szent József Iskolaközpont tanárai), valamint Helstáb Ákos (Szent Mór Iskolaközpont, Pécs).

pedagogusnap web 20180421 102A program a PTE Műszaki és Informatikai Karának nagy előadó termében folytatódott a tolnai Szent Mór Iskola, a tolnai Szent István Gimnázium, valamint a szekszárdi Szent József Iskolaközpont diákjainak közreműködésével.
Udvardy György megyéspüspök köszöntőjében hangsúlyozta a tanítás szolgálatként való értelmezését, hiszen, mint mondta, arra vállalkozik a pedagógus, hogy az üdvösségre vezeti a gyermekeket. „Ahogy Krisztus szétosztotta magát, beletestesült az ember életébe, hogy üdvössége legyen, úgy nekünk is ez a hivatásunk a gyerekek felé, hogy szétosztva magunkat, magunkból adva jutassuk el őket az üdvösségre. A krisztusi identitás megerősítése a mindennapi feladatunk.” – emelte ki a főpásztor.
Végül Görföl Tibor, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatója tartott előadást, amelynek fő kérdése: miért nélkülözhetetlen a pedagógus? Kiemelte az időtlen ifjúság ajándékát, vagyis hogy a lelkében mindenkinek fiatalnak kell maradnia. Mint mondta, a pedagógusnak érzékeltetni kell a diákokkal, hogy ő nemcsak diák számunkra, hanem egy értékes ember is.

Fotó: Loósz Róbert

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség