Az év utolsó napján hálaadó szentmisét mutatott be Udvardy György megyéspüspök a Pécsi Székesegyházban. A szentmise ünnepi jellegét a Te Deum imádság emelte, amely szentségimádás keretében sajátos szertartással valósult meg.

„Az év utolsó napján Mária módjára szeretnénk reflektálni mindarra, ami velünk történt. Mária meghallgatta a pásztorok szavait, szívébe véste és elgondolkodott azon. Minden bizonnyal mindennapi tevékenysége volt, mert szerette volna egyre jobban felismerni hivatását, feladatát a Gyermekkel és szerette volna megismerni Istent, aki hatalmas dolgokat művelt általa. Mária lelkületével tekintünk az elmúlt esztendőnkre és szeretnénk hálát adni Isten hatalmas tetteiért.” – mondta a főpásztor prédikációjának elején.

te deum web 20181231 25

Az eseményekben Isten jelenlétének, logikájának a felfedezése a cél. A visszatekintés, a reflektálás megerősíti bennünk Isten hatalmas tetteinek az értékelését, döntéseinknek a következményeit fedezhetjük fel és Isten munkásságát ismerhetjük fel életünkben a mi üdvösségünkért. –tette hozzá. „Az idő sorozata, a napok láncolata, az események egymás után való következményei az üdvösség művét építik mindannyiunk életében.”

Az elmúlt évben oktatási intézmények fejlesztései és templomok, plébániai épületek felújításai valósulhattak meg, amelyek mind a közösség szolgálatában állnak. Kiemelte, hogy az egyházmegye, a közösség önmagában nem lenne képes ilyen jellegű és volumenű beruházásokra. Az épületek eszközök. A céljuk, hogy a bennünk folyó munkát eredményessé tudják tenni. Az Egyház mindezeket az eszközöket az evangélium hirdetésére használja fel.

Kiemelkedő pasztorális tevékenységről beszélt a püspök, amely szerte az egyházmegyében zajlott. „Hálát adunk, hogy ebben az esztendőben is elhangzott közösségeinkben az evangélium üzenete napról napra, vasárnapról vasárnapra. Az igaz tanítás! (…) Hálásak vagyunk, hogy az Isten tanít minket, szól hozzánk! Nem kell keresgélnünk, hogy merre menjünk, mit gondoljunk, mi hogyan vélekedjünk, hanem megérint bennünket az Isten igéje. Hálát adunk mindannyian az egyházmegyében a megszentelés művéért, a szentségekért. Amikor hálát adunk a szentségekért, akkor az Isten életéért adunk hálát! Hogy a mi életünk Isteni élettel átszőtt, átjárt élet.”

te deum web 20181231 24

A megyéspüspök hálaadásában kiemelte az egymásért való hálaadás fontosságát is, az egymás által kibontakozó isteni útmutatásért.

Hálát adott a vasárnapokért, amikor megállhatunk, megpihenhetünk, erőt nyerhetünk. Találkozhatunk Istennel.

Hálát adott a közéleti, kulturális, turisztikai tevékenységért is. Az elmúlt esztendőben csak a székesegyházat 129 ezer ember látogatta meg turistaként – tette hozzá. Nem mindegy, hogy milyen lelkülettel jönnek ide a látogatók, de legfőképpen, hogy mi történik itt, bennük, velük. A főpásztor Pál apostol szavait idézte, amikor arról beszélt, hogy „ha ti nem beszéltek, akkor a kövek fognak beszélni helyettetek.” A szép beszél ma - emelte ki.

Hálát adott azért, hogy van lehetőségünk beszélni az Istenről, hozzáértően, szakszerűen, az életre vonatkozóan. A közösségek munkatársainak, a papság az áldozatos munkájáért adott hálát. Köszönetet mondott a jelenlétükért, szolgálatukért, ugyanúgy, mint a szerzetesek és szerzetesrendek tevékenységéért is. A katekétákat is kiemelte, akik a fiatalok nevelésével foglalkoznak. Az igeliturgiát végzőket, az áldoztatókat, az egyházmegyei hivatal munkatársait is említette.

te deum web 20181231 20

A növekedésért, a reményért való hálaadás fontosságát is hangoztatta a püspök, ahogyan a bocsánatkérésért, a kiengesztelődésért és a jó mellett való kiállásról is fontos megemlékezni.

„Hálát adunk azért, hogy a Szentlélek Úr Isten bennünk, testvéreinkben működik, munkálkodik. Éltet, megújít, bátorít, erőt ad tagjainkba, visszaadja lelkünknek az ifjúságát, hogy a jót akarjuk Krisztus módjára tenni. Hisszük, hogy ezáltal növekszik közösségünk, de formálódik a társadalom, a kultúránk. Ha erről lemondunk, csak magunk akarjuk az életünket rendezetté, élhetővé tenni, akkor az Istent kizárjuk magunkból. Isten irgalmából, a Szentlélek munkálkodásából született meg az a sok jó, aminek a részesei vagyunk.” – fogalmaz Udvardy György megyéspüspök.

A közösségben való visszatekintés – ahogy a szentmise keretében történik - egyházmegyénkért, plébániai közösségekért, családokért és minden egyes Krisztus hívőért hálaadással jár mindazért, ami az elmúlt esztendőben történt.

Milyen lesz a jövőnk? – tette fel a kérdést a megyéspüspök. „Isten jövője lesz. Az a jövője lesz, amit az Isten az embernek szánt. Az ő egyszülött Fiának a születésében megajándékozott bennünket, ezzel az abszolút jövővel. Ezért nagy-nagy bizakodással és reménységgel tekintünk a jövő elé is.” – mondta el végezetül a püspök.

Tartsuk szem előtt

: „A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.” (Róm 5,5) A jövőnkben benne van az Isten szeretete –emelte ki és bátorított, hogy ezzel a bizalommal tekintsünk a jövőbe, kérjük az Úr Isten áldását, és kérjük égi Édesanyánknak, az Istenszülőnek anyai pártfogását.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség