A házasságot ünnepelték a pécsi családok február 9-én. Délelőtt ünnepi szentmisén vettek részt a Székesegyházban, majd délután 14.00 órától a Magtár Látogatóközpontban a város, az egyház és a civil társadalom képviselőinek köszöntője után Lackfi János költő és felesége előadását hallgathatták meg.

A házasság hetét bevezető házasság világnapja minden évben a család és a társadalom alapját jelentő házastársi köteléket, a férjet és a feleséget ünnepli. Pécsett a világnap programjait a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete a Pécsi Egyházmegye együttműködésével szervezte. Délelőtt 11.00 órától Rosner Zsolt magyarszéki plébános mutatott be szentmisét a pécsi székesegyházban. Prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy Isten megszólít, figyel ránk, bátorít minket. Most éppen arra, hogy álljunk meg és ünnepeljünk. „Olyan az Isten, mint a forrás, amiből mindig feltör valami friss, csodálatos, üdítő, meglepő, áhított, amire vágyakozunk. Ez az ajándékozó szeretet mindig megújul, mindig el tudja kápráztatni azt, aki rátekint, aki belemerítkezik.” A házasság világnapjának ünnepével kapcsolatban pedig arra mutatott rá, hogy „Azokat a kapcsolatokat is meg tudjuk ünnepelni, amelyekben már régóta benne vagyunk, de lehet, hogy most születünk bele éppen új ízzel, figyelemmel, élethelyzettel.” A szentmisén felolvasott evangéliumi részletre hivatkozva Rosner Zsolt azt is megosztotta a hívekkel, hogy a kapcsolatban történő újjászületés a Zsidóknak írt levél szerint az „engedelmeskedjetek egymásnak” parancsában testesül meg. „Ez a közös felelősségvállalásunk záloga. Ha ezt látom meg életem társának velemrezdülésében, akkor hálát tudok adni érte. Ha a közös életet így ünnepeljük, akkor születik meg az Isten dicsérete, akkor tudjuk kimondani, hogy életünk célja, hogy teljesítsük Isten akaratát.” –zárta gondolatait a plébános.

hazassag web 20190209 19

A közös ebéd után az ünnep résztvevőit a Katolikus Egyház, a város, a kormányzat, valamint a családokért dolgozó civil szervezetek képviselői köszöntötték a Magtár Látogatóközpontban.

hazassag web 20190209 33

Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntőjében elmondta, „Jó, hogy ünnepet készít számunkra az Isten, mert az ünnep csúcs és forrás. Ilyenkor az emberségünket, egymás szeretetét, családjainkat, a mindennapi helytállást, a megújulást egymás és Isten szeretetében ünnepeljük. Legyen bátorságunk vállalni azt a jövőt, amire az Úr hív bennünket, mert egészen bizonyos, hogy éltetni akar, egészen bizonyos, hogy életünk forrása akar lenni.”

hazassag web 20190209 37

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy milyen rendkívüli társadalmi összefogás zajlik a családért, házasságért, milyen jó látni azt, hogy egy ügyért ilyen egyöntetűen áll ki a civil szféra, a kormányzat és az egyház. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy 2016-ban Magyarországon húszéves csúcsot döntött a házasságkötések száma és ez a tendencia az előző két évben is megfigyelhető. A statisztikai adatok mellett más felmérésekről is beszélt, amelyek szerint a fiatalok sokkal elkötelezettebbek a házasság kérdésében, mint azt gondolnánk.

hazassag web 20190209 38

Őri László, Pécs alpolgármestere, aki személyes érintettségét is megemlítette köszöntőbeszédében, azt hangsúlyozta, hogy a család egy férfi és egy nő házassági kapcsolatán, az egymás iránt érzett felelősségen, a másikért való lemondáson nyugszik. Beszélt azonban azokról a jelenségekről, amelyek, ha közvetetten is, de a házasság és a család intézményét próbálják meg aláásni, mint a bennünket körülvevő virtuális világ, a média hatása, az erkölcsi normák lazulása, a családon belüli erőszak, a biológiai nemek összemosása és minden olyan hatás, ami a keresztény emberképpel ellenkezik. „Legyünk éberek, biztosítsuk a jövőnket is, ezt pedig úgy tehetjük meg, ha a gyerekeink megtanulják tőlünk: a beteljesült emberi élet titka a jó házasság, a szeretet adó család.” – fogalmazott az alpolgármester, aki végül elmondta azt is, hogy a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete által az elmúlt három évtizedben elért eredmények elismeréseként a jövőben közművelődési szerződés keretei között vállal együttműködést a város az egyesülettel.

hazassag web 20190209 39

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a tavalyi évben Európai Polgár Díjat kapott egyesület céljai 1987 óta változatlanok, és ezeket a célokat a pécsi nagycsaládosok példaértékűen képviselik. Pataki János pedig a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége nevében köszönte meg a pécsi szervezet munkáját.

A köszöntők után Lackfi János József Attila-díjas költő és felesége, Bárdos Júlia beszélt a gondviselő Isten jelenlétéről, amelyet házasságukban a mindennapok során megtapasztalnak. Az előadást követően a jubiláló házaspárok köszöntése és megáldása következett, majd a Vivat Bacchus együttes adott koncertet. A koncert után vacsora, teaház, bor- és mézkóstoló várta az érdeklődőket.

hazassag web 20190209 46

A gyermeket a nap folyamán különböző programok várták: kézműves műhely, mesefilm vetítés, városi kincskereső és darts bajnokság kötötte le a kicsiket és a nagyobbakat, míg szüleik az előadásokon vettek részt.
Február 10. és 17. között zajlik a házasság hete országos rendezvény, amelyhez a Pécsi Egyházmegye is számos programmal csatlakozik Baranya és Tolna megye településein.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Népszámlálás

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség