Szent Rita önfeláldozó életében imádságait a gondviselő Isten mindig meghallgatta. Halála után a hozzá fohászkodók, csodálatos módon bízhatnak közbenjárásában, kéréseik teljesítésében.

Szent Rita egy Cascia melletti kis faluban, Roccaporena-ban született. Szülei földműves életet éltek, nem bővelkedtek, mégis támogatták a rászorulókat. Otthonuk az imádság és a szentség menedéke volt. Békéjük és boldogságuk sokakra példaként hatott. Gyermekáldásért azonban sokáig és kitartóan kellett imádkozniuk, míg egy angyali jelenés hírül nem adta a leánygyermek születését, aki egész életében a szentség pecsétjét fogja magán hordozni.

1381. május 22-én szülei idős kora ellenére, csodálatos módon megszületett a kislány, aki az addig ismeretlen Rita nevet kapta. Már fiatalon arra vágyott, hogy életét a világtól elvonulva Istennel, imádságban töltse, ám szülei iránti kötelességei miatt fel kellett adnia ezt a vágyát. Az engedelmességet a legnagyobb értéknek tartotta, ezért szülei akaratának meghajolva egy jómódú fiatalember felesége lett. Fernando nyers viselkedése, érzelmi kitörései sokáig próbára tették Rita szelídségét.

értegető bántásainak türelmes elviselésével válhatott Rita azon asszonyok példaképévé, akik férjeik durva magatartását kénytelenek elviselni. A békétlenség azonban az odafigyelő, jámbor asszony hatására lassan alábbhagyott, s Isten két gyermekkel ajándékozta meg a családot.

Fernando erőszakos halála törte meg a rövid nyugodt időszakot, melyet korábbi gyűlölködő életmódja okozott. Fiai - bár istenfélők voltak és engedelmesen szerették anyjukat - felnövekedve a korban jellemző módon tervezték megbosszulni apjuk halálát. Rita Istenhez imádkozva kérte, hogy ne történhessen meg ez a bosszú. Imái meghallgatásra találtak, a Mennyei Atya a fiúkat magához véve akadályozta meg a fiatal lelkek bűnbe esését.

Rita egyedül maradva a világtól elzártan élt, ideje nagy részét imádkozással töltötte, arra kérve a Jóistent, engedje őt a zárdában élő szüzekhez csatlakozni. A Casciában működő Szent Ágoston-rendi apáca közösségbe három alkalommal is hiába kérte felvételét. Vágyát nem adta fel és hűségesen kérte imáiban, hogy elérkezhessen a rendbe való belépésének ideje. Egyik éjjel, mikor imádsággal töltötte az időt, kopogtatást hallott s látomásban megjelent előtte Keresztelő Szent János, Szent Ágoston és Tolentói Szent Miklós, hogy tudomására hozzák, imái meghallgatást nyertek. Majd Jézus hangját hallotta: „Gyere, szeretetett Ritám…” Három védőszentjének kíséretében csodálatos módon a kolostorba jutva az apácák nem utasították el felvételét.

szent rita

Rita a kolostorban is a készségességet tartotta a legfőbb erénynek. Mikor főnöknője próbára akarta tenni engedelmességét, kérésére egy kiszáradt növényt öntözött egy éven keresztül, ami Isten kegyelméből a fáradozás jutalmául életre kelt.

Krisztus passiójáról szóló elmélkedést hallgatva erősen kérte az Istent, hogy kegyelméből osztozhasson Jézus Krisztus fájdalmából, és a töviskorona sérüléseit átélve részesüljön áldásából. A fohász után Szent Rita homlokát nagy erővel szúrta át Krisztus tövise. Élete következő 15 évét erős fájdalomban töltötte, mely által türelme és békessége csak tovább növekedett.

1457. május 22-én 76 évesen, nagy fájdalmak közepette halt meg. Halála után teste és arca még szebbé vált, mint életében. Testéből kellemes illat áradt, arcából mennyei fény sugárzott. Temetésére nagy tömeg gyűlt össze és már akkor csodálatos gyógyulások mentek végbe, melyek száma folyamatosan nőtt.

Szent Rita az engedelmesség legfőbb erényét gyakorolva sokaknak mutatta meg az Isten felé vezető utat. Hűséges szeretetének erejében bízva ma is közbenjárására bízhatjuk féltett vágyainkat.

szent rita szekszard 01

A Pécsi Egyházmegye szekszárdi katolikus óvodája 1997 óta viseli Szent Rita nevét, és törekszik lelkületét átadni az ide érkező kisgyermekek számára. Ünnepéhez közeledve hagyományosan a vasárnapi szentmisén emlékeznek meg névadójuk életéről, ahol szülők, dolgozók és gyermekek részvételével, műsorral tisztelegnek Szent Rita emléke előtt.

Emléknapján a gyerekeket Szent Rita oltalmába helyezve, egész napos programok várják a kicsiket.

Szent Rita áldozatos életében imáit Isten meghallgatta és kéréseit teljesítette. Kérjük közbenjárását, hogy a Szekszárdi Szent József Iskolaközpont Szent Rita Katolikus Óvodáját és az egyházmegye oktatási intézményeit is kísérjék az Isteni gondviselés jelei.

Forrás: Fr. Joseph Sicardo O.S.A.: Casciai Szent Rita, A lehetetlenségek szentje
Kép: Andachtsbild - Rita von Cascia (+ 20. Mai 1447)

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség