Február 9-én Dr. Fodor Réka misszionárius orvos, és férje tartott előadást a Ferences templomban. Ezt követően az esti szentmisén a kórházlelkészségi önkénesek megbízólevelének megújítására és a feszületek megáldásra is sor került.

Február 9-én, vasárnap délután Dr. Fodor Réka misszionárius orvos, és férje Greguss Sándor, író tartottak előadást a Ferences templomban A remény missziója témában. A 16.00 órai beszámolóhoz fűzött remények egytől egyig beigazolódtak, a hallgatóság több érdekes történetbe is betekintést nyert. A házaspár elmesélte, hogyan találtak rá a Krisztusi útra, hogyan erősödött meg a hitük és hogyan látják most a segítségnyújtást. A misszionárius orvos beszélt azokról a megrendítő történetekről is, amelyek minden résztvevőt megérintettek, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Nigériában élő emberek milyen mélyen vallásosak, milyen sok pap van egy-egy közösségnél, és hogyan pótolják a fizikai hiányosságokat az imával. „Amikor Afrikában valaki beteg, akkor érte azonnal imádkoznak, nem csak az atyák, nem csak az egész közösség, mindenki, akár miséken, akár máshol. Azt gondolná az ember, hogy ott nincs olyan nagy sterilitás, mint itt, és ez igaz, de mégis a kórházi fertőzéses statisztikák nem rosszabbak a hazai viszonylatnál. Tehát, amit nem sikerül fizikai síkon olyan nagyon jól megoldani, azt bőven kárpótolják hitben” – mondta Dr. Fodor Réka az előadáson, amelyen több kórházlelkészségi önkéntes is részt vett. A misszionárius és férje által elmesélt történetek minden kétséget kizárólag motiválóak voltak a jelenlévők számára, akik a beszámolót követően ismét megkapták az évenként megújításra kerülő megbízólevelüket. A Betegek világnapját megelőző vasárnapon így nem csak az afrikai élménymegosztás révén volt különleges, hiszen a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségén tevékenykedő önkéntesek ezen a napon megerősödhettek a küldetésükben, melyre meghívást kaptak. „Fontos, hogy misszióra hív minket Jézus, ezért küldetésünk van minden ember számára, különösen a gyengélkedők, a betegek számára” –mondta Nyúl Viktor pasztorális helynök az esti szentmisén, melyet "A remény missziója" előadást követően tartottak a Ferences Templomban.

A szentmisét celebráló Kvanduk Frigyes általános helynök atya az evangéliumhoz (Mt 5,13-16) kapcsolódóan, homíliájában a kórházlelkészségi önkéntesekhez is szólt. „Megdöbbentő, amikor az evangéliumi szakaszban Jézus azt mondja: >>Ti vagytok a föld sója. […] Ti vagytok a világ világossága.<< De akkor nem tudunk a föld sója, a világ világosság lenni, ha érezzük naponta az élet kérdéseinek a nyomását akár mások-, akár a saját éltünkben. Érezzük, hogy milyen kevés lehetőségünk van, milyen kicsi a mi mozgásterünk. Mégis Jézus teljes szívvel, az Ő megváltó világának a teljes súlyával mondja az előbbi mondatokat. De hogyan történhet mindez? Úgy, hogy Jézus velünk van, azonosítja magát azzal a sok képtelenséggel is, ami kíséri az embereket. Amikor egy betegágynál olyan helyzettel találkozunk, amit nem lehet technikai eszközökkel megoldani, akkor is igaz ez. Ha úgy tudunk megállni egy betegágynál, vagy akár egy másik nehéz helyzetben, hogy nekünk Jézus ezt mondta: >> Ti vagytok a föld sója. […] Ti vagytok a világ világossága.<<” – Mondta Frigyes atya, majd a szentmise keretei között sor került a megbízólevelek megújítására és a feszületek megáldására, melyekkel a kórházlelkészségi önkéntesek látogatják a betegeket. Legvégül a Ferences templomban Balázs áldásban részesültek a jelenlévők, míg a Pécsi Egyházmegye Kórházlelkészségén dolgozó hívek agapéval zárták ezt a különleges ünnepnapot.

Fotó: Vermes Nikolett

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség