Május 9-én a Pécsi Egyházmegye XII. Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklata ugyan nem került megrendezésre a szokásos módon, viszont helyette ezen a napon lelki zarándoklaton vettek részt a Krisztushívők az egész napos élő közvetítés jóvoltából.

A rendkívüli esemény szentmisével zárult, amelyet Keresztes Andor Máriagyűd plébános celebrálta a szabadtéri oltárnál.

A plébános a zarándoklat zárásaként bemutatott szentmisét a járvány megszűnéséért ajánlotta fel, kérve a Szűzanya közbenjárását. „Az ember Istenhez fordulása egy válasz a történelem problémáira, erre példa a pestis járvány, a kolera, valamint Szent István legendája, amikor fiú örökös nem lévén a Szűzanyának felajánlotta az országot. Mert, amikor a teremtény eltér élete céljától, küldetésétől, a mindenható Isten beleszól a történelembe, megmutatja önmagát, térdre kényszeríti a bennünk élő ősbűnt, gőgöt, hogy Istent akarunk játszani” – hangzott el a homíliában.

„Istent akarunk játszani, azt hisszük, hogy pénzért meg lehet vásárolni mindent. Az ősbűn bennünk működik.”

Keresztes Andor atya hangsúlyozta, ha olvassuk a Szentírást, tudjuk, hogy Isten ilyenkor megmutatja mindenhatóságát és térdere kényszeríti teremtményét. Majd utalva a mai evangéliumra (Jn14,7-14) megemlítette a bibliai jelenetet, amelyben Nikodémus válságba kerülve elment Jézushoz és megkérdezte, hogyan lehet újjászületni, a válasz pedig a bűnbánatban, a megtérésben és a megújulásban volt.

Az ünnepi szentmisét celebráló plébános kiemelte a Pécsi Egyházmegye két kegyhelyét. „Gazdag egyházmegyénk van, hiszen itt van a bátai Szent Vér kegyhely, amely megtisztít, amely megújítja hitünket és itt van a Máriagyűdi Kegyhely, amely közbenjár, meghallgat és elviszi kéréseinket a mennyei Atya felé. Kezünkben van az ajándék, a megújulás forrása. De van erőnk elmenni oda?” – tette fel a kérdést. „Nikodémust a szégyen vitte Jézushoz. Néha talán Isten is úgy akarja, hogy emberi gőgünket letéve visszataláljunk a forráshoz, Jézushoz és Máriához.”

Ezt követően Keresztes Andor újabb kérdést fogalmazott meg a homíliában. „Miért nehéz a kereszténység? A válasz, amiért nem könyv-vallás, amiért meg kell cselekedni mindezt a tanítást, amit Isten kinyilatkoztatott Jézus által. Krisztus tanítása embert kíván elköteleződve Isten szeretete, irgalma és segítsége mellett.”

A plébános kiemelte azt is, hogy egyházmegyénk szép hagyománya, a Pécsi Egyházmegyei Máriagyűdi Gyalogos Zarándoklat nem tört meg. Majd így kérte Égi Édesanyánk közbenjárását:

„Drága Szűzanya járj közbe értünk, tisztíts meg, hogy méltó módon tudjunk Fiad elé állni és meglássuk Isten méltóságos arcát. Imádkozzunk együtt a járvány megszűnéséért Szűzanyához, vigye el kéréseinket  a mennyei Atya felé, hogy valóban megtisztuljunk és méltó módon tudjuk magunkhoz venni Krisztust az Oltáriszentségben. Ebben segítsen a zarándoklat, legyen közös felajánlásunk Szűzmária felé."

A szentmise végén az atya hirdette az adakozási lehetőséget a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász számára, valamint a csatlakozási lehetőséget a Boldogasszony Imaszövetséghez.

A Máriagyűdi Lelki (online) Zarándoklat visszanézhető az alábbi videóban.

További fotók elérhetőek a Pécsi Egyházmegye Facebook oldalán.

Fotó: VN

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség