Az idei Havas Boldogasszony-búcsú alkalmával hagyományosan Dr. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó mutatott be ünnepi szentmisét Pécs legszebb fekvésű és igen közkedvelt templomában.

A Havihegyen magasodó Havas Boldogasszony-templomhoz ezúttal is szeretettel látogattak el a zarándokok. A kétnapos búcsú augusztus 4-én, kedden 17.30-kor rózsafüzér imádsággal kezdődött, majd ünnepélyes vesperás-sal (esti dicsérettel) folytatódott. A 19.00 órakor kezdődő szentmisét megelőzően Máger Róbert templomigazgató úr köszöntő beszédében arra emlékezett, hogy XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak, majd excellenciás és főtisztelendő Dr. Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó úr mutatott be szentmisét, melyet a zarándokokért és a családokért ajánlott fel. „Örömmel vagyok itt, hogy a város fölé magasodó templomban köszönetet mondjak az Úrnak Égi Édesanyánkon keresztül!” – köszöntötte az ünnepre érkező hívőket a főpásztor. Majd a homíliában kiemelte a Havas Boldogasszony-búcsú fontosságát és megtartó erejét. „Évről-évre találkozunk ezen a helyen, ilyenkor összehoz bennünket a Boldogságos Szűz Mária tisztelete, az Ő példája. Összekötnek minket a templomhoz fűződő élményeink és a közös hallgatás öröme, ahogy újból és újból halljuk a búcsú evangéliumát: »milyen boldogok, akik hallgatják az Isten szavát, és meg is tartják!« (Lk 11,28) Valóban boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk és Mária lelkületével hallgathatjuk Isten szavát.”

Havas Boldogasszony búcsú3

A főpásztor hangsúlyozta, hogy Isten igéjének meghallgatása bizalmat kíván tőlünk, befogadása kitartást feltételez, valamint krisztusi bátorságra sarkall, hogy megcselekedjük. „Boldogok, akik hallgatják az Isten szavát, és meg is tartják!” – emelte ki ismét Lukács evangéliuménak tizenegyedik fejezetének huszonnyolcadik sorát. „Ez a mondat évezredek óta elemi erővel érint meg bennünket, függetlenül a körülményektől vagy a világ helyzetétől. (…) Mégis, a jövő, amit olyan természetesnek veszünk, mintha távolabb húzódna. De vajon, amikor megváltoznak a mindennapi rutinos cselekedetek, Isten igéjének ereje és hatalma is változik? A válasz: Isten igéjének ereje, hatalma nem változik!” Amikor csupán hallgatjuk Isten igéjét, de nem fogadjuk be a szívünkbe, akkor nem járja át a cselekedeteinket. Lelkünkben a krisztusi hit szobrait ledöntjük, megtagadjuk azokat az értékeket, amelyek éltetnek bennünket, és amelyek után vágyakozunk. „A küzdelem, ami a televízión keresztül távolinak tűnik, bennünk zajlik. Ilyen, amikor elbizonytalanodunk és kétségek témádnak bennünk: van-e jövője a kereszténységnek? De jó azt tudnunk, hogy bár változik a világ, a körülmények, a társadalom, ettől függetlenül hitünk lényege nem változik. (…) Isten szól az emberhez, akit szeret, akit élettel ajándékoz meg. Nekünk adja a tanítását! Szól hozzánk és ez sosem veszít az értékéből! Mert az Ő szava isteni erővel ér el ma is, most is egyénileg hozzánk és közösségünkhöz. Ez a szó mindig ép és teljes, nem fogyatkozik! Milyen jó, hogy vasárnapról vasárnapra hallhatjuk Isten szavát, amely átalakít. Ugyanakkor Isten igéje olyan szó, amelyet a Fia által értünk meg. Jézustól tanuljuk, hogy mit jelent szeretni, bízni Istenben, hűségesnek lenni az Atya tervéhez, életünket adni azokért, akiket szeretünk!”

Havas Boldogasszony búcsú5

A főpásztor hozzátette, mindezek mellett fontos, hogy Isten igéje kapcsolatot kíván, majd Izajás prófétát idézve emlékeztetett: Isten szava olyan, mint az eső, ami nem hullik a földre anélkül, hogy véghez ne vinné azt, amiért küldetett. (vö. Iz 55,10-11) Isten igéjének megtartása bizalmat kíván - ezt láttuk Jézustól. Isten igéje megérinti a lelket - ezt tanulhatjuk Máriától, aki minden hívő anyja. Isten igéjét szívünk csendjében ismerjük fel.

„Isten szava személyes, nem szól hozzánk úgy, hogy ne akarna változtatni, mert mindig szebbé akarja tenni az életünket. Máriát figyelve pedig azt látjuk, hogy ez a növekedés tetten érhető. Isten igéje ajándék számunkra! Isten tanít, szól az emberhez!”

Végül a Havas Boldogasszony ünneppel kapcsolatban kifejezte, hogy ez a búcsú megerősít abban, hogy Isten igéjét befogadjuk a jövőben is. „Adjunk hálát, hogy városunk fölött itt van ez a gyönyörű templom, amely időről-időre összehoz bennünket, hogy messzebbre lássunk, távlatok nyíljanak előttünk! De sokkal inkább Mária lelkületével nyíljon meg bennünk az az isteni távlat, amely az Ő szavának befogadásából, meghallgatásából és cselekvéséből áll!” A szentmisét követően az időjárási viszontagságok nem tették lehetővé a tervezett körmenet megtartását. A jelenlévő zarándokok, az ünneplő hívőközösség énekkel köszönte meg a Szűzanya pártfogását Égi Édesanyánk 323 éves pécsi kegytemplomában.

Havas Boldogasszony búcsú7

A Havas Boldogasszony-templom története

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. A templom 1697-re készült el, s azóta várja a Mária-tisztelő zarándokokat. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak Szűz Mária ünnepeire.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Népszámlálás

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség