Paulus Antonius Senser, a barokk festő kiállításának megnyitásával kezdődött az idei Ars Sacra Fesztivál a Pécsi Egyházmegyében, amely gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket.

A Pécsi Egyházmegyében értékes képzőművészeti munkát végző Paulus Antonius Senser (1716-1758) kiállítása a 2020-as Ars Sacra Fesztivál kimagasló lélekemelő programja, olyannyira, hogy a tárlat megnyitójával egy időben kezdődött a tematikus hét. A  „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7) zsoltárrészletet mottóként viselő művészeti fesztivál szeptember 12-20. között számos eseménnyel várja a művészetkedvelőket.

A 18. századi barokk festő tárlatának bemutatása kezdetén, szeptember 12-én, 15.00 órakor Kvanduk Frigyes általános helynök köszöntötte a résztvevőket, valamint ezzel megnyitotta az idei fesztivált. „A vallás és a művészet nem egymástól elszigetelt kultúrformák. A művészet az élet megfejtésének, megformálásának egyik lehetséges útja a tömörítés és összefoglalás eredményeképp. Ugyanakkor a művészet nem pusztán az események utánzata, általa lényünk normatív meghatározását látjuk. Mert ameddig az érzéki tapasztalás világában élünk, a valóság felszínét súroljuk. Ahhoz, hogy a létezés mélységéig hatoljunk aktív alkotói módon kell viszonyulnunk a valósághoz. A művészet pedig megtanít, hogy szemtől szemben lássuk a dolgokat, így színesebb képet ad a világról és erőteljesebb tudással szolgál a formák törvényszerűségéről, mint az összes tudomány, és ezáltal közelebb kerülünk az emberi nyitottság új rétegéhez, a hithez, mely szerint a teremtett világ mintája és oka Jézus megtestesülése. Szent Pál jegyzi a Kolosszeieknek írt levélben: benne teremtett minden a mennyben és a földön, a láthatókat és a láthatatlanok (vö. Kol1,16)” – mondta Kvanduk Frigyes atya, majd hozzátette, az Ars Sacra hivatása, hogy a művészeti eszközök segítségével megtestesítse a Krisztus által kinyilatkoztatott Isten létét, üdvözítő szeretetét. A II. vatikáni zsinat szerint a képzőművészet a legnagyszerűbb emberi tevékenységek egyike, a vallási művészet pedig a szakrális művészet csúcsa.

A pécsi-eszéki művész, P.A. Senser munkáit Bodnár Boglárka, a Pécsi Egyházmegye muzeológus munkatársa, Jávor Anna művészettörténész (a muzeológus tolmácsolásában), majd Korhecz Papp Zsuzsanna művész-restaurátor és Mirjana Repanić-Braun művészettörténész méltatta. Annak ellenére, hogy Jávor Anna személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, a közönségnek írt levélben dicsérte a kivételes tehetség festményeit, ezt követően a művészettörténész beszédében megemlítette, nagyon különleges kiállítás előtt állnak a jelenlévők, hiszen P.A. Senser legértékesebb alkotásait vizsgálhatják meg a Püspöki Kincstár önmagában is érdekes és szemet kápráztató gyűjteménye mellett. Különlegességként elhangzott, hogy a tárlat legékesebb darabja a Csodálatos kenyérszaporítás című refektóriumi kép, amely a festő legmonumentálisabb alkotása. A kiállítás megnyitó emelkedett hangulatához Czopf Ágnes fuvolaművész előadása is hozzájárult, így találkozott szeptember 12-én, délután a Püspöki Kincstár első emeletén a barokk kor két rendkívüli művésze, Johann Sebastian Bach és Paulus Antonius Senser.

A kiállítás megtekinthető október végéig a Püspöki Kincstárban, érvényes belépővel.

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig, 10-17 óráig, a keddi napok kivételével, amikor a kiállítás zárva tart.

Az Ars Sacra Fesztivál pécsi programjai itt böngészhetők.

 

2022 október
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 04. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -
Mindenszentek - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 11. 01. -

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Népszámlálás

Forráspont 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség