A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat az adott vasárnapi evangéliumi szakaszon való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét!

Mindenszentek ünnepén Nyúl Viktor pasztorális helynök atya elmélkedik Máté evangéliumának ötödik fejezetéről (Mt 5,1-12), arra bátorít, hogy alázattal bízzuk rá magunkat Istenre, miközben a boldogságmondások szerint éljük mindennapjainkat.

"Szeretettel köszöntök mindenkit!

Mindenszentek ünnepén az evangéliumi részletet Máté evangéliumának ötödik fejezetéből olvassuk (Mt 5,1-12). Jézus a boldogságmondásokat mondja el. Ferenc pápa Gaudete et exsultate című apostoli buzdításában a következőt hangsúlyozza: a boldogságmondások a keresztény ember személyazonossági kártyája, benne megtalálható, hogy mit kell tennünk azért, hogy jó keresztények legyünk.

Hogyan legyünk jó keresztények? Hogyan legyünk szentek? Úgy, hogy életállapotunknak megfelelően cselekedjük a boldogság mondásokat. Úgy, hogy a hegyi beszéd tanítása szerint élünk. Jézus arcvonásai bontakoznak ki a boldogságmondásokban és ezt élve Jézust tudjuk tovább adni, az Ő arcát megmutatni mások számára. Örömhíre a mai evangéliumi szakasznak, hogy Isten a boldogságra, az életszentségre hív bennünket.

A »boldog« kifejezés a »szent« kifejezés szinonimája – tanítja Ferenc pápa –, hiszen boldogok és szentek akkor leszünk, ha hűségesek vagyunk Jézushoz, ha hallgatjuk nap mint nap az Ő szavát és eszerint élünk, rábízva magunkat a Jó Istenre. Jézus tehát arra hív, hogy legyünk boldogok, továbbá az mondja:

Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok nagy a mennyekben. (Mt 5,12)

Keresztény derűnk alapja Isten szeretete, hogy az Úr arra hív: legyünk boldogok, legyük szentek! Keresztény derűnk alapja, hogy Isten mindannyiunkat meghív a mennyországba, ahol vele örök egységben lehetünk. A boldogságmondások közül az első így hangzik:

Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. (Mt 5,3)

A »lélekben szegények« kifejezés arra utal, hogy azok a boldogok, akik a lelket tekintve szegények, vagyis tudják, hogy Isten előtt koldusok, hogy mindennap Istenre kell rábízniuk magukat. Lélekbe szegénynek lenni annyit jelent, hogy alázatosan, egyszerűen rábízzuk magunkat Istenre, annak a tudatában, hogy Ő az, aki gazdaggá, boldoggá tud tenni bennünket. Tehát az alázatos, nyitott és befogadó magatartást jelent. Így kapcsolódjunk Isten szavához, így nyissuk ki szívünket Isten felé! Lélekben szegénynek lenni, ez az első boldogságmondat és a továbbiak alapja. A hetedik így hangzik:

Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. (Mt 5,9)

A békességszerző, békességteremtő kifejezésben benne van a >teremteni< szó, amellyel az Ószövetség görög fordítása leírja, hogy Isten teremtette a világot. Isten az, aki a békét ajándékozza. Isten teremti a békét! Amikor arról beszél Jézus, hogy boldogok a békességszerzők, akkor ebben arra hívja fel a figyelmünket, hogy nekünk is együtt kell működnünk Istennel a béke megteremtésében. Nekünk is szorgalmas kézművesek gyanánt – ahogy Ferenc pápa tanítja – kell építenünk a békét; azáltal, hogy imádkozunk annak ajándékáért, amely Isten ajándéka; azáltal, hogy törekszünk testvérként élni, egymás felé testvérként fordulni, hiszen Jézus ezt mondja: »Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.« (Mt 5,9) A béke tehát ott kezdődik, ahol Isten gyermekeként tekintünk magunkra. A béke ott kezdődik, ahol a másik emberre is Isten gyermekeként tekintünk, s a béke ott kezdődik, ahol tudatosítjuk magunkban, hogy Isten mindannyiunk mennyei Atyja, mi pedig egymás testvérei vagyunk. A testvériség gondolata – amit gyakran hangsúlyoz Ferenc pápa – építi, megteremti és megtartja az áldott békét, amely mindig Isten ajándéka. A boldogságmondások tehát keresztény életünk személyazonossági kártyája. Gyakran tekintsünk erre a kártyára! Minden este olvassuk el a boldogságmondásokat és minden este kérdezzük meg magunktól, hogy a boldogságmondások fényében éltünk-e, cselekedtünk-e.

Tartsunk egy kis csendet és adjunk hálát az Úrnak és alázatos egyszerűséggel bízzuk rá magunkat!"

Mt 5,1-12

1A tömeget látva fölment a hegyre. Leült, a tanítványai odajöttek hozzá, 2ő pedig szólásra nyitva ajkát így tanította őket:
3»Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
4Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
5Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
6Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégüléstnyernek.
7Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.
8Boldogok a tisztaszívűek, mert ők meglátják Istent.
9Boldogok a békeszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
10Boldogok, akiket az igazság miatt üldöznek, mert övék a mennyek országa.
11Boldogok vagytok, amikor gyaláznak és üldöznek titeket, és hazudozva minden rosszat mondanak rátok miattam. 12Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok nagy a mennyekben; így üldözték ugyanis a prófétákat is, akik előttetek voltak.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség