Hálaadó szentmisén vettek részt a Pécsi Tudományegyetem idén végzett gyógyszerészei és fogorvosai, hogy közösen mondjanak hálát a mögöttük álló egyetemi évekért, sikeres záróvizsgájukért és megszerzett diplomájukért. A Te Deum szentmisét Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrálta július 8-án a pécsi székesegyházban, majd áldásban részesítette a frissen végzett hallgatókat.

A szentmisét bemutató papok között volt a nigériai Mark Okafor Chidubem, aki a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán folytat tanulmányokat. A végzősökkel együtt adtak hálát az egyetem vezetői, oktató, dolgozói, valamint a végzett hallgatók szülei, családtagjaik, barátaik.

Bíró László köszöntőjében kifejezte örömét, hogy évről-évre tovább él ez a szép hagyomány, melyben a Pécsi Tudományegyetem végzős fogorvos- és gyógyszerész hallgatói szentmisében köszönik meg Istennek tanulmányaikban való előrehaladásukat.

„Azért imádkozunk most, hogy hivatásukkal másoknak szolgáljanak Isten dicsőségére” – fogalmazott a nyugalmazott püspök.

Gyogyszereszmise 2022 099

Elmélkedésében a fiatalokra váró életről és szolgálatról elmondta, hogy talán különbözik az eddig számukra megszokottól, és ahol, mint fogalmazott: „két kézzel kell majd kapaszkodni, hogy a sodrás ne vigyen el attól az értékrendtől, amit szüleitektől, nagyszüleitektől, vagy épp az egyetemen kaptatok. A rátok váró világban most küzdelem és káosz uralkodik. A káosz abból az esztelenségből fakad, mely tagadja a lét alapigazságát, magát az Istent. Nektek kell választani, hogy életetek során ragaszkodtok-e a lét alapigazságához, Istenhez, vagy kiköttök egy olyan világban, ahol mindent szabad, minden cseppfolyóssá válik és elvész a szavak valódi értelme.

A Jóisten adjon bölcsességet számotokra, hogy a lét alapigazságát válasszátok, és tudjatok hűségesek lenni hozzá. Legyetek következetesek, merjetek dönteni az igazság mellett. Vigyázzatok arra a belső mélységre és gazdagságra, amit léleknek nevezünk. Óvakodjatok azoktól, akik megölik a lelket, a mi gazdagságunkat. De ne féljetek, mert Isten szeretete kíséri az életeteket. Ahhoz, hogy ez megérintsen titeket, szükséges, hogy nyitottak legyetek az ő szeretetére” – adta útravalóul bölcs gondolatait a nyugalmazott püspök.

Gyogyszereszmise 2022 038

Bíró László megemlékezett Szent Kozma és Szent Damján vértanúkról, az orvosok és gyógyszerészek védőszentjeiről. A legenda szerint ikertestvérek voltak, akik az orvosmesterséget választották. Mivel keresztények voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek Kilikia tartomány Égé nevű városának, ahol éltek. Jóságuk, emberszeretetük és prédikálásuk hatására sokan megtértek. Nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Munkájuk célja nem a haszonlesés volt, hanem a segítés. A Diocletianus-féle üldözés őket is elérte, bálványimádásra kényszerítette őket, melyre a testvérek nem voltak hajlandók, ezért halálra ítélték az ikerpárt, akik életük végéig hűségesek voltak hitükhöz, hivatásukhoz.

Gyogyszereszmise 2022 155

„Ti mindnyájan hídemberek vagytok az intézményi egészségügyi hálózat és az egyes emberek között. Méltó a munkás a maga bérére, de a személy álljon a szolgálatotok középpontjában, akikben ne fáradjatok el Istent szeretni és az embert látni, tudjátok őket szeretettel fogadni" – adta útravalónak a most végzett fogorvosoknak és gyógyszerészeknek Bíró László.

Gyogyszereszmise 2022 137

A hálaadó szentmise a Te Deum, az egyház legrégibb, magasztaló hálaadó énekével zárult, melynek imádkozása közben a nyugalmazott püspök személyes áldásában részesítette a friss diplomásokat.

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

mariagyudi zarandoklat 2022 banner

Szabadegyetem

2024 április
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség