A Pécsi Egyházmegye Szent Lőrinc Gondozóotthona a segítő szent oltalmát megköszönve 1995 óta minden évben augusztus 10-én tartja a hagyományos Szent Lőrinc napi búcsút. Az ünnepi, hálaadó szentmisét hétfőn Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be az otthon szabadtéri oltáránál.

image012 bkA főpásztor az evangélium kapcsán utalt arra az egyetemes emberi törekvésre, mely minden sorsdöntő, tragikus vagy örömteli eseményben keresi a minden élethelyzetben eligazító törvényt, életszabályt. Keressük ezt az életszabályt életvitelünkben, kapcsolatainkban, sikereinkben, betegségünkben, magányunkban.

Keresésünk közepette eljutunk arra a bizonyosságra, hogy alapvető vágyaink – szeretetvágyunk, szabadságvágyunk, elköteleződés iránti vágyunk – Jézus Krisztusban nyernek beteljesülést, a vele való találkozásban. Jézustól nemcsak tanácsot kapunk, hanem Ő az életét tárja föl előttünk: „Ha a búzaszem nem hull a földbe és el nem hal, egyedül marad, ha azonban elhal, sok gyümölcsöt hoz." (Jn 12, 24).

A Jézusban föltárulkozó élet itt és most, bármilyen életkorban és szituációban érvényes, saját döntésünkre bízva, hogy elfogadjuk-e ezt az ajándékot: szegénységem, törékenységem ellenére merem-e ajándékozni önmagamat testvéreimnek. Szent Lőrinc példája, s a mai ünnep üzenete: a veszteség és a kudarc helyett az újra, a lehetőségekre, az emberi méltóság örökérvényű kegyelmeire kell odafigyelnünk. Azokra a gyümölcsöt hozó életáldozatokra, mellyel közös otthont teremtenek lakók és gondozók, és gazdagítják az egyetemes egyházat, annak minden tagját." - mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök.

Az ünnepi szentmise után az otthon vezetősége és a lakók fogadás keretében köszönték meg a gondozóotthon működésében segítséget nyújtó munkatársak és intézmények képviselői munkáját.


 

Aparicion de la Virgen a san Lorenzo El Greco k

Lőrinc, római diakónus 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Halálának okáról és körülményeiről a legkorábbi forrásunk Szent Ambrus egyik műve. A milánói püspök mintegy száz évvel később ismert történetként hivatkozik Lőrinc esetére. Az üldözők az egyház kincseit követelték tőle. Ő kis türelmet kért, hogy összegyűjtse a kincseket. Másnap elővezette a római szegényeket, akikről az egyház gondoskodott. Kegyetlenül megkínozták, Ambrus szerint vasroston megsütötték.

Amikor az üldözők az Egyház vagyonát követelték Lőrinctől, megígérte, hogy megmutatja. A következő nap elővezette a szegényeket. Mikor pedig megkérdezték, hogy hol van a kincs, amit ígért, megmutatta a szegényeket, és ezt mondta: Ők az Egyház kincsei." És valóban kincsek azok, akikben Krisztus van, akikben hit lakozik. Az apostol is azt mondja: „Törékeny edényben van a mi kincsünk (2Kor 4,7). Kik lehetnek értékesebb kincsei Krisztusnak, mint azok, akikről maga mondta, hogy bennük lakozik. Mert meg van írva: „Éheztem és ennem adtatok, szomjaztam, s innom adtatok, vendég voltam és befogadtatok (Mt 25,35). És később: „Amit ugyanis ezek közül egynek cselekedtetek, nekem tettétek. Van-e Jézusnak nagyobb kincse azoknál, akik között szeret mutatkozni? Ezeket a kincseket mutatta meg Szent Lőrinc, és győzött, mert őket még az üldöző sem tudta elvinni. (Szent Ambrus De officiis – A kötelességekről 2.28.140.)

 

2022 szeptember
M T W T F S S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Közelgő események

Koordinátori találkozó:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 09. 30. -
Katolikus Kulturális Hetek:
-
2022. 10. 01. - 2022. 10. 31.
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2022. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 10. 25. -

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Népszámlálás

Forráspont 2022

Havas Boldogasszony búcsú 2022

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség