„Az Egyházban az első századoktól fogva voltak férfiak és nők, akik arra éreztek hivatást, hogy a megtestesült Ige szolgai állapotát utánozzák, és követni kezdték Őt oly módon, hogy követelményeinek – melyek a keresztség alapján az Ő halálának és föltámadásának húsvéti misztériumában való részesedésből következnek – különleges és radikális módon a szerzetesi hivatásban tettek eleget. Miközben így kereszthordozókká váltak, kötelességüknek érezték, hogy Lélek-hordozókká váljanak, valóban lelki férfiakká és nőkké, akik képesek arra, hogy a dicsőítés és a szüntelen kérő imádság, az aszketikus gyakorlatok és a szeretet cselekedetei által titokzatos módon gazdagítsák a történelmet.” Részlet II. János Pál pápa Vita consecrata kezdetű apostoli buzdításából.

 

Ferenc pápa szándéka szerint az idei egyházi évben hálaadással és különleges figyelemmel fordulunk a szerzetesi élet szépségei és értékei felé. Rovatunkat e szándék jegyében indítottuk el.

Február 2-án, a Megszentelt Élet Napján négy, a Pécsi Egyházmegye területén működő szerzetesrend képviselője mutatkozott be a Pálos templomban. A beszélgetést szentségimádás, majd ünnepi szentmise követte, amelyet Udvardy György főpásztor celebrált – ez zárta le a 2014. november 30-án kezdődött, Ferenc pápa által meghirdetett Megszentelt Élet Évét.

Február 2-án, a Megszentelt Élet Napján a Pécsi Egyházmegye területén élő szerzetesközösségek mutatkoznak be 16 órától a Pálos templomban, majd 18 órakor gyertyaszentelés és a Megszentelt Élet Évét lezáró ünnepi püspöki szentmise lesz. A szentmisét Udvardy György megyéspüspök tartja.

1515-ben született Avilai Szent Teréz, akiről 2015-ben a Sarutlan Kármelita Rend a világon mindenütt programokkal, kiadványokkal, ünnepségekkel emlékezik meg. A Pécsi Egyházmegyében október 15-én Magyarszéken, a Sarutlan Kármelita Nővérek kolostorában lesz Avilai Szent Teréz főünnepe.

Ötszáz éve született Avilai Szent Teréz. A Nagy Szent Teréznek is nevezett kármelita szerzetes nővér ünnepét október 15-én tartja az egyház, idén összekötötték ezzel a jubileumi évfordulóval. A 16. században Szent Teréz alapította meg a Sarutlan Kármelita Rendet.

Kozármislenyben, a Flüei Szent Miklós templomban szeptember 27-től október 4-ig tart az egyházközség lelkigyakorlata. A hét több napján ferences szerzetes atyák mutatják be a szentmiséket.

LD honlap logó