A Tolna megyei Bátán található Magyarország egyetlen Szent Vér kegyhelye. A korábban itt álló bencés apátságot Szent László király alapította 1093-ban a Klastrom-hegyen, ahol a 15. század elején Krisztus valóságos Vére jelent meg az Oltáriszentségben. Az eucharisztikus csoda hírére a hely az egyik legjelentősebb nemzeti kegyhelyünkké vált a középkorban, melyet IV. Jenő pápa 1434-ben búcsúkiváltság adományozásával szentesített. 2015-ben ennek az országos hírű kegyhellyé válásnak ünnepeljük a 600 éves jubileumát. Október 3-án két útvonalon indul gyalogos zarándoklat Bátára, a jubileumi ünnepi szentmisére. Kövesse hétről-hétre frissülő sorozatunkat Bátáról, a kegyhelyről, a Szent Vér teológiájáról!

Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelyére zarándokolt a Pécsi Egyházmegye közössége.

„Reményben örülj, békével tűrj, imádkozz szüntelen!" A Pécsi Egyházmegye ezzel a mottóval indítja útjára az október 3-ai bátai zarándoklatot. Idén ünneplik a bátai Szent Vér Kegyhely 600 éves jubileumát.

„Reményben örülj, békével tűrj, imádkozz szüntelen!" A Pécsi Egyházmegye ezzel a mottóval indítja útjára az október 3-ai bátai zarándoklatot. Idén ünneplik a bátai Szent Vér Kegyhely 600 éves jubileumát. A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal vagy személyautóval lehet részt venni.

COM_CONTENT_ARTICLE_ATTACHMENT_CUSTOM
Download this file (bata_A4_150908.jpg)Plakát (A4)[ ]

Három busz indul Pécsről október 3-án mohácsi és dunaszekcsői megállókkal Bátára. Azok a pécsi hívek tehát, akik gyalogolni szeretnének, Mohácsnál és Dunaszekcsőnél is bekapcsolódhatnak a zarándoklatba, de közvetlenül Bátára is el lehet jutni a járművekkel.

Ezeréves fennállását ünnepli Báta ezen a hétvégén. A programsorozat augusztus 20-án kenyérszentelő szentmisével kezdődik, majd augusztus 23-án, vasárnap a Szent Vér templomban Udvardy György pécsi megyéspüspök tartja a millenniumi szentmisét. Az idén ünneplik a bátai Szent Vér Kegyhely 600 éves jubileumát is.

LD honlap logó