A Pécsi Egyházmegye tizenhatodik alkalommal hívta közös készülődésre a területén működő művészeti csoportokat, kórusokat, zenészeket. A Pécsi Advent december 2. és 16. között koncertekkel, múzeumpedagógia foglalkozással, ingyenes idegenvezetéssel várja az érdeklődőket.

December 2-án a Székesegyházban 18.00 órakor kezdődő püspöki szentmisével indul idén a Pécsi Advent programsorozat, amelynek keretében közel ötven művészeti csoport segít abban, hogy felismerjük a hétköznapi kis dolgokban rejtőző gazdagságot és éberen várjuk a karácsonyt.

advent nyito web 20171203 49

A koncertek sorát a VOKE Vasutas Művelődési Ház – Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar adventi hangversenye nyitja december 2-án 19.30 órától. A számos pécsi és Pécs környéki kórus, zenekar előadása mellett idén a Pécsi Advent vendégei lesznek december 9-én a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyek magyar helyezettjei is. Adventi hangversenyükön közreműködik Almásy László Attila, Deák László, Deákné Kecskés Mónika, Elekes Zsuzsa, Kovács Szilárd Ferenc. A zárókoncertet december 16-án a Cappella Quinqueecclesiensis adja. A hangversenyek mellett a Pécsi Egyházmegye ingyenes, de regisztrációhoz kötött múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, idegenvezetéssel várja az adventben a családokat. December 9-én fiatal teológusok, önkéntesek tartanak kötetlen, interaktív idegenvezetést a székesegyházban, ahol a kereszténység üzenetét a templom műalkotásain keresztül ismerhetik meg a résztvevők. A vezetéshez három időpontban, 14.30, 15.00 és 16.00 órától lehet csatlakozni.

A legkisebbeket idén is Szent Miklós püspök ünnepéhez kapcsolódóan (december 5-én és 6-án) várják a Pécsi Püspökség turisztikai munkatársai Hol lakik a Mikulás? című foglalkozásukra a Püspöki KincsTárba. December 8-án, 10 órától „angyallesre” indulhatnak a székesegyházban a 6-10 éves gyerekek. Szintén kisiskolásoknak, 12 éves korig szól a december 15-i foglalkozás, amelynek címe: Szimatolj, fülelj, tapints! Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával. Az Adventi festöde pedig a család minden tagja számára tartogat élményeket december 8-án és 15-én 14.00 órától. A foglalkozáson Kató Móni keramikus művész kalauzolja a résztvevőket az adventhez és a pécsi székesegyházhoz kötődő motívumok világában.

Ahogy a korábbi években, idén is lesznek rorate szentmisék a Székesegyházban reggel 6.00 órától december 3. és 23. között, vasárnapok kivételével naponta.

pem esemenynaptar 2018 december
Az advent lelkülete, a nyitottság a világ felé együttérzésre késztet a szenvedőkkel, nélkülözőkkel. A Pécsi Advent minden eseményén lehetőség nyílik pénzadomány felajánlására, a Közel-Keleten és a világ más országaiban élő, üldözött keresztények megsegítésére.

A karitász az Angyalbatyu akcióval készül kiemelten az ünnepre, amelyben rászoruló, 3-14 éves korú gyermekek részére gyűjtenek kartondobozba összekészített ajándékokat. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai a felajánlásra szánt csomagokat a pécsi adventi vásár területén található karitász-sátorban, a Magtár Látogatóközpontban (7621 Pécs, Dóm tér 6.), a Pécs, Janus P. u. 4. vagy a Lánc u. 6. szám alatt található központban veszik át december 19-éig. A csomagokat karácsony napján juttatják el a nélkülöző gyermekeknek. A csomagokról részletes technikai útmutatót ezen az oldalon oldalon olvashatnak.

A Dóm tér felújítási munkálatai miatt az adventi programok ideje alatt (beleértve a roratékat és a karácsonyi ünnepi szentmiséket) parkolásra a püspökségen NINCS lehetőség. Megértésüket köszönjük.

A teljes program letölthető innen. (pdf)

ESEMÉNYNAPTÁR

Plakát (pdf)

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek MKPK

partnerek MKPK