Február 19-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita előadásával folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadássorozata a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében.

A görögkatolikus főpásztor a Trónon ülő Bárány szimbólumát és a mindennapi jelenlétét fejtette ki, amely az Eucharisztiában ölt testet, ugyanakkor a liturgiában használatos tárgyak és ábrázolások kedvelt motívuma.

A Bárány, Jézus Krisztus a Jelenések könyvében jelenik meg a legteljesebben. Ószövetségi képet használva Keresztelő János mutat rá: „Íme, az Isten Báránya”. Mindez a Jelenések könyvében teljesedik ki, amikor a Bárány már a trónon ül. A görögkatolikus főpásztor szerint a Bárány nem szokott jelen lenni a keresztény gondolkodásunkban, és ez nagy kár. „Megfeledkezünk a parúziáról. (szerk.: Jézus második eljöveteléről) Nincs jelen a hitéletünkben a végidő. A keleti egyháznak nagyon jó lehetősége van arra, hogy a szimbólumok nyelvén mindezt jelenvalóvá tegye.” –magyarázta az érsek, aki előadásában a görögkatolikus liturgiában használatos szimbólumokon keresztül érzékeltette, hogy a trónon ülő bárány már itt van.

„Már a beteljesült időben élünk és lehetőségünk van a Bárány trónjához közeledni. Nyilvánvaló, hogy a trónon ülő Bárány, aki föláldozza magát, nekünk adja magát, meghív bennünket az áldozati lakomára. Mi így mondjuk, hogy Ő az, aki föláldozó, és aki föláldoztatik. Tehát Ő a föláldozó, a Főpap és Ő az áldozat, az áldozati bárány. Ebből részesülünk. Tehát amikor az Eucharisztiában részesülünk a liturgiában, a szimbólumok nyelve vesz minket körül, akkor önkéntelenül is a parúziának a jelenébe emelkedünk föl. Így a liturgia, az eucharisztikus liturgia hozzásegít minket ahhoz, hogy a végidő, a beteljesült idő, a már megvalósult megváltottságunk, a mennyországba való meghívottságunk a hétköznapokban is jelen legyen.” – fejtette ki.

februári szabadegyetem Kocsis Fülöp 27 Egyedi

A bárány nem túl népszerű szimbólum napjainkban, - mutatott rá Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó köszöntő beszédében - mert a gyengeségnek, a vezetettségnek, esetlegesen az önmagáról való gondoskodás képtelenségének a szimbóluma. És az áldozaté, ami eléggé távol áll tőlünk, hiszen kultúránk, technikai és anyagi lehetőségeink lehetővé teszik az áldozatvállalás megkerülését.

„Azt hihetjük, hogy életünk minden területén meg tudjuk spórolni. Nem. Számunkra a bárány az önmagát feláldozó Krisztust jelképezi, aki nem csak elszenvedte értünk az áldozatot, nem csak eltűrte vagy kényszerűségből viselte, hanem önként akarta. Ebben az >>akarom<<-ban pedig benne van az Isten teremtése, a Fiú engedelmessége. Ez az >>akarom<<, amivel az Isten az ember jövőjét az áldozaton keresztül építi. Számomra ezt jelenti a bárány, amely a testünk táplálékaként, a lelkünk táplálékaként az Eucharisztiában lesz valósággá.” – összegezte.

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadássorozata március 25-én, 18 órától Böjte Csaba ferences szerzetes előadásával folytatódik.

Az februári szabadegyetem előadása rövidesen visszanézhetővé válik itt, illetve az egyházmegye YouTube csatornáján.

Fotó: Harasztovics Arnold

Köznevelési Intézmények

Hasznos információk:

 

  • az óvodák, iskolák életéről,
  • beiratkozásról,
  • előkészítő foglalkozásokról
LD honlap logó Telefon
2021 May
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

ELMARAD - Sérültek búcsúja:
Máriagyűd -
2021. 05. 14. - 2021. 05. 14.
ELMARAD - Pedagógusnap:
Pécs -
2021. 05. 15. -
Papi Szenátus, Gazdasági Tanács:
Püspökség -
2021. 05. 19. - 2021. 05. 19.
ELMARAD - Szabadegyetem:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 05. 19. -
Lectio Divina Eucharistica:
Dóm Kőtár -
2021. 05. 20. - 2021. 05. 20.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség