Negyedik alkalommal szervezett úgy nevezett nyári egyetemet a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola május elején. A nyolc, nemzetközileg is elismert professzor előadásain tizenöt ország hatvan hallgatója vett részt – sokan közülük már visszatérnek a pécsi nyári egyetemre.

Everest Dias, Sri Lanka

„Indiából származom, most katolikus papként Bécsben végzem a doktori iskolát. Tavaly az időskor lehetőségeit kutattuk a pécsi nyári egyetemen. Idén egy merőben új témával, a bioetika oktatásával foglalkozunk ezekben a napokban. Felemelő érzés ezeket az előadókat hallgatni, találkozni egymással és elmélyedni a felvetett kérdésekben.”

Kékesi Norma, angol-hittanár szakos hallgató

„Szerintem ez mindenkinek egy jó lehetőség. Egyrészt fejleszteni a nyelvtudást, másrészt az, hogy a rektor úr meghívott ilyen külföldi előadókat, nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzünk és lássuk azt, hogy más országokban mennyire eltérően beszélnek a teológiáról. Olyan képet kapunk az európai és akár a nem európai előadóktól, ami egy életre szóló tapasztalatot adhat nekünk a későbbiekben.”

A bioetika, azaz az élettel kapcsolatos etikai kérdések megvitatása a szociológia, a filozófia, morálteológia és más tudományterületek találkozása. A pécsi hittudományi főiskolán rendezett nyári egyetem előadói többek közt a keresztény antropológia és a bioetika összefüggéseiről, és egészségügyi vitás kérdésekről tartottak kurzust, de az is szóba került, hogyan lehet helyes választ adni egy kisgyermek kérdéseire.

pphf nyariegy open eload web 20190507 15

Antonio Autierio teológus szerint a diákok rendkívül érdeklődőek, és nagyon jelen voltak az előadás során. A rövid szünetekben nagyon érdekes kérdéseket vetettek fel. Fontos, hogy a feltett kérdésekre választ kapjanak a résztvevők és együtt gondolkodjanak.

A nyári egyetem tematikája nem csupán a társadalmi és kulturális különbségeket, de az egyéni gondolkodás eltéréseit is előtérbe helyezte.

Kovács Gusztáv rektor, Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

„Nem véletlen az, hogy ennyi országból hívtunk meg diákokat. Hiszen nagyon fontos a hálózatépítés is, hogy ezek a diákok közösségben, kapcsolatban legyenek egymással. Hiszen sem az oktatás, sem a teológia nem olyan műfaj, amit egyedül lehetne végezni, hanem szükségünk van a közösségre, a párbeszédre, hogy egymástól tanuljunk. Az elmúlt három évnek tapasztalata az volt, hogy nagy az érdeklődés a bioetikának a módszertana iránt. és ezért olyan oktatókat hívtam meg, akik nagyszerű előadók, akik már régóta oktatják a bioetikát, nagy tapasztalattal rendelkeznek, és akiknek az oktatási módszerében van valami egyedi, van valami különleges.”

PPHF IMG 20190512 WA0007

A szakmai előadások zárásaként az utolsó napon a nyári egyetem résztvevői a pécsi Szent Mór Iskolaközpont diákjainak tartottak bioetikai órát, hogy a gyakorlatban is kipróbálják tudásukat. Azonban a nyári egyetem nem kizárólag a szakmai előadásokból áll. Ugyanilyen fontos, hogy a hallgatók megismerjék egymást. Ennek érdekében a például magyar népi táncházat vagy interaktív városnézést szerveztek a negyedik pécsi nyári egyetem résztvevőinek.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

LD honlap logó