Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 27-én, pénteken 16 órakor az idei Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a pécsi Széchenyi téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által szervezett rendezvény ez évi mottója: „A jövő társadalma”.

Az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága hetedik alkalommal rendezi meg a Katolikus Társadalmi Napokat, amelynek fő célja, hogy felhívjuk a figyelmet a keresztény értékek jelenlétének építő erejére, valamint arra keressük a választ, hogy korunk megváltozott valóságában milyen módon váltható tettekké a kereszténységben gyökerező tanítás. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, 2015-ben Debrecenben, 2016-ban újra Budapest, 2017-ben Győr városa, majd 2018-ban Székesfehérvár adott otthont a rendezvénynek. A háromnapos eseményt idén Pécs városa látja vendégül szeptember 27. és 29. között.

Páva Zsolt Pécs polgármestere, a rendezvény fővédnöke beszédében elmondta, milyen öröm számára, hogy Pécs ennek a nagyon komoly presztízsű ünnepnek a helyszíne, hiszen a város számára a püspökségnek mindig meghatározó szerepe volt. Kiemelte beszédében a közösségek fontosságát, megemlítve, ha erősek a közösségeink, akkor az ország jövője jó úton halad. A Katolikus Társadalmi Napok a találkozás lehetőségét biztosítja, mert ilyenkor az egyház a tanítását sokkal közvetlenebb módon tudja közvetíteni. „Jó látni, hogy a társadalom és az egyház egyre inkább szorosan együttműködik. Ez a lényege ennek a programnak, hogy ezt a lehetőséget megteremtsük”.

20190927 megnyito loro 11 Egyedi

„Szeretettel köszöntöm minden kedves vendégünket, akik elfogadták a meghívást. Nagy öröm látni, hogy a hónapok óta tartó felkészülés elérkezett a kezdőpontig és az az izgalom, amivel készültünk, készültek munkatársaink az most kezd arcokat ölteni, programot ölteni és itt egy közösséget formálunk reményeink szerint.” - ezekkel a szavakkal köszöntötte a rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségén az egybegyűlteket Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó. „A mostani találkozónknak azt a nagyon bátor mottót adtuk, ami a jövő társadalmát vizionálja”. A főpásztor hangsúlyozta, hogy nem azzal a céllal rendezik meg ezt a találkozót, hogy pontos leírást adjanak arról, milyen lesz a jövő társadalma, hanem arra vállalkoznak, hogy azokat az elemeket tudják bemutatni, amik az egyház tanítása alapján nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jövő társadalma emberhez méltó társadalom legyen, az ember egészét és végső célját szolgálja. „Amikor a jövő társadalmáról gondolkodunk, ott van a kimondott és ki nem mondott bizalom: van jövőnk és ebben a jövőben az Isten benne van. Hisszük azt, hogy a jövő társadalma bennünk van, most építjük!

Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke kiemelte: a KATTÁRS mottója „A jövő társadalma”, felveti a kérdést, hogyan jött létre ez a szép és élhető világ, mi teremtette meg, mi fogja megőrizni, mitől lesz holnap is gyümölcsöző és élhető? Nem magától születik és nem is magától marad meg, kellenek emberek hozzá, akiknek szívében megszületik. „Mi azt gondoljuk, hogy létezik egy gyönyörű objektív törvény, az ember akkor lesz boldog, ha eszerint él, ha odaadja az életét, mi emberek szeretetre születünk. És akkor lesz valaki boldog, ha sikerül az életét odaadnia. A katolikus társadalmi tanítás ebből a fajta lelkületből születik.”

Boros Misi, a rendezvény ifjúsági védnöke köszöntőjében elmondta, hogy a zene számára adomány, hiszen ez által tudja a kereszténységet és a mély hitét közvetíteni. Örömmel tölti el, hogy számos fiatallal találkozhat és nagy megtiszteltetés számára, hogy itt lehet.

A rendezvény második napján, szeptember 28-án, szombaton 10 órától a pécsi Magtár Látogatóközpontban Jövő társadalma címmel ünnepi konferenciára várják az érdeklődőket. Az eseményen felszólal többek között Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó és Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Bódis József oktatásért felelős államtitkár.

A katolikus intézmények bemutatkozó sátrai a pécsi Széchenyi téren, a Jókai téren és a Színház téren pénteken 16 és 21 óra között, szombaton 10 és 21 óra között tartanak nyitva.

A rendezvény záróeseményére, a Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke által celebrált szentmisére 2019. szeptember 29-én, vasárnap 10 órakor kerül sor a pécsi Székesegyházban.

A rendezvény teljes programja az alábbi linket érhető el: https://kattars.hu/Pecs-2019

MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Loósz Róbert

LD honlap logó