1991. június 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Magyar Karitászt. A Karitász 2016-ban megalakulásának 85. és újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepli.

25 eves karitasz25 évvel ezelőtt az országos központ létrejötte után az egyházmegyékben is megszervezték a Karitász-központokat, a plébániákon sorra alakultak az önkéntes Karitász-csoportok. Elindult a Karitász szenvedélybetegeket segítő intézményhálózata, a RÉV, majd az idősek ellátását, a fogyatékkal élők nappali ellátását és a megváltozott munkaképességűek szociális foglalkoztatását végző szociális intézmények is megalakultak.

A jubileumi év kezdetén, idén januárban Pécsett találkoztak az ország karitászigazgatói, hogy összeállítsák az éves programot. A katolikus segélyszervezet idén kettős jubileumot ünnepel: a karitász megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját. Az év során az elmúlt évtizedekben végzett munkát is értékelték.

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a tavalyihoz hasonlóan idén is segít a nehézsorsú családoknak – adománygyűjtésekkel, ruha- és ételosztásokkal, a lakhatás támogatásával, az idősek gondozásával, kályha és tüzelő juttatásával a rászorulóknak. A pécsi csoport csatlakozott az Egymillió csillag elnevezésű országos akcióhoz, amelynek keretében felhívják a figyelmet a szegényekre, és szolidaritás vállalására hívnak mindenkit.

Ezen kívül rászoruló gyerekek nyári táboroztatását is támogatják. Ősszel újra indul az iskolakezdési segélyprogram, megrendezik a Szent Erzsébet-napokat és az Egymillió csillag-akciót is. Pécsett a karitász munkatársai a hét minden napján gyűjtik az élelmiszert és naponta osztják a város szociálisan leszakadt területein. Naponta közel 100 kg élelmiszert osztanak szét.

A Karitász Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezete. 1991-ben a Magyar Katolikus Püspöki Kar az egyház hivatalos segélyszervezeteként alapította meg újra, hogy az „egyház kinyújtott karjaként" segítse a nélkülözőket. A szervezet országos hálózattá bővült és intézményekkel, szociális szakemberekkel, önkéntesekkel, együttműködő partnerekkel, adományozókkal együtt 25 éve töretlenül segíti a rászorulókat.

A püspöki konferencia a Magyar Karitász nevét 2001-ben Katolikus Karitász – Caritas Hungaricára változtatta, ezzel is jelezve, hogy a karitász a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete.

Mára az országos központban, a 16 egyházmegyei karitászirodában és a 17 saját fenntartású szociális intézményben több mint 300 munkatárs koordinálja a napi feladatokat. Országszerte 802 csoportban 8950 önkéntes tag és a segélyakciók során további több ezer önkéntes segíti a rászorulókat.

A plébániai csoportok mellett 11 hivatalos KaritászPONT is várja a ruha-, háztartási eszköz-, ajándéktárgy-adományokat és felajánlásokat, amelyeket a rászorulóknak juttatnak el.

A szervezet újraalakulásával egy időben bekapcsolódott a nemzetközi karitászhálózatba és a világ 166 országát összekapcsoló Caritas Internationalis tagja lett. E kapcsolatrendszernek köszönhetően számos alkalommal indított segélyprogramot Erdélyben, a Vajdaságban és Kárpátalján a határon túli magyar rászorulókért és vett részt humanitárius katasztrófák okozta válság kezelésében számos külföldi országban.

A jubileumi év következő eseményei

„Megesett rajtuk a szíve"
Karitász kiállítás az Irgalmasság Évében
A kiállítás szeptember 8-ig tekinthető meg a veszprémi Szaléziánumban.

A szegénység (h)arcai
Fotópályázat és kiállítás

Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyei jubileumi Karitásztalálkozó
Július 2. szombat, Napkor

Jubileumi zarándoklat a Szent Jobb körmenetre
Augusztus 20. szombat, Szent István-bazilika, Budapest

Karitász kiállítás Kalocsán
A kiállítás október 31-ig tekinthető meg az Érseki Palotában.

Katolikus Társadalmi Napok
Bemutatkozik a Karitász
Szeptember 16-17.

„Gyalogos zarándoklat a szegényekért" (Homokbödöge)

Jubileumi Caritas Hungarica Díj átadása
Október 8. szombat

Jubileumi Karitásztalálkozó
November 19. szombat. Szent István-bazilika, Budapest

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 June
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség