A Pécsi Egyházmegye óvodáiban és iskoláiban az advent a különleges programok, a közösségben megélt várakozás, az iskolai keretektől elérő tanulás ideje.

A pécsi Szent Mór óvodában az adventi időszakban minden évben több olyan programot szerveznek, amely a családok közös tevékenységére alapoz, erősíti a közösséget. Az óvodába járó gyerekek szülei az advent kezdetén együtt készítették el koszorúikat, majd az első vasárnapon közös áhítaton vettek részt. A kiscsoportos gyermekek életében a közösség tagjává válásnak fontos állomása volt ez, hiszen most először vettek részt közös áhítaton. Az advent utolsó napjaiban pedig hangversenyre hívták az óvodapedagógusok a családokat.

advent szent mor2

A szekszárdi Szent Rita Katolikus Óvodában hagyományosan együtt gyújtják meg az első gyertyát az adventi koszorún az óvodába járó gyermekek családjai. Az ünnepélyes alkalmon részt vett Udvardy György megyéspüspök is, aki a várakozás kapcsán elmondta: életünk tele van várakozással, és mindezt a legtisztábban a gyermekektől tanulhatják meg a felnőttek.

A mohácsi Szent Ferenc Katolikus Óvoda nagycsoportosai az idei nevelési évben is megtették azt az „Adventi utat”, amely során sváb lakta települések ünnepi készületével, német nemzetiségi hagyományokkal, viseletekkel, népi mesterségekkel ismerkedtek meg. Énekekkel, imával idézték fel Jézus születésének történetét a székelyszabari betlehemi jelenet mellett, majd Geresdlakon meglátogatták a babamúzeumot és a mézeskalácsfalut.

advent szentferenc

A Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda néptánccsoportja két dombóvári, időseket gondozó otthonba látogatott, hogy a gyermekek éneke és tánca örömet vigyen az idősek ünnepi készületébe. Advent harmadik vasárnapján a belvárosi templomban az óvodások gyújtották meg az öröm gyertyáját az adventi koszorún.

advent dombovar2

 

A mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola advent első hétvégéjén megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Bacsmai László plébános, az iskola püspöki biztosa gyújtotta meg a koszorún az első gyertyát, majd a gyermekek rövid előadása után a vendégek az ünnepi díszbe öltözött udvaron beszélgettek, csodálták az osztályok és a kézműves szakkör alkotásait.

advent boldogg

A tolnai Szent Mór Általános Iskolában is évek óta adventi nyitott udvarra hívják a szülőket és a város lakóit. Idén a gitáros daltanulást és a gyermekek műsorát az udvaron megrendezett bibliai ételkóstoló színesítette.

Advent második vasárnapját megelőző szombaton a Máriagyűdi Bazilikában az ötórás szentmise előtt adott zenés áhítatot a siklósi Szent Imre Katolikus Általános Iskola énekkara. Az áhítaton Kodály és Haydn művei, valamint taizéi dallamok szólaltak meg. A siklósi katolikus templomban advent harmadik vasárnapján a fél kilences szentmise keretében a katolikus iskola diákjai gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját. A szentmisét követően az iskola tanári kara a templom előtti téren látta vendégül a szentmisén résztvevő híveket.
A két esemény fő üzenete az volt, hogy az Úr érkezése már nagyon közel van, de még van idő dolgaink rendezésére az elménkben és a szívünkben. A szeretettel való nagy találkozás előtt tanuljuk újra a szeretet nyelvét.

advent siklos1

A pécsi Szent Mór Iskolaközpont alsó tagozatos diákjai az advent idején egy szép, régi népszokást elevenítenek fel minden évben. A Szent Család szálláskereséséből előre meghatározott terv szerint veszi ki minden osztály a részét. A keresés advent elején kezdődik a kápolnában úgy, hogy egy kijelölt osztály elviszi a Szent Családot jelképező kosárkát a csuhé figurákkal, majd néhány nap múlva továbbviszi egy másik osztályba. Amíg egy közösségnél időzik a Szent Család, a gyerekek különösen figyelnek arra, hogy megpróbáljanak méltók lenni a feladathoz.

ADH 23 023

 

A Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola adventi lelkinapján az UCCU Alapítvány fiataljai korcsoportonként foglalkoztatták a gyerekeket. Az alsósok keresztény szellemiségű társasjátékokat próbáltak ki, karácsonyi kézműves dolgokat készíthettek, sportolás keretében építették a jellemüket, valamint életkorukhoz illő zenés, táncos foglalkozással dicsőítették az Istent. A felső tagozat megtekintette az iskola névadójáról szóló, Legyetek jók, ha tudtok című filmet, majd ők is az alsósokéhoz hasonló foglalkozásokkal próbáltak az ünnep előtt megállni és kicsit elmélyülni.

adventi keszulet a neriben 01

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség