December 2-án kezdetét vette a Pécsi Egyházmegye adventi programsorozata. Advent első vasárnapján Udvardy György megyéspüspök celebrált szentmisét a Székesegyházban 18.00 órakor, majd a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar adott adventi hangversenyt.

advent 1 mise web 20181202 2

A Lukács evangéliumában olvasható részlet kapcsán az ünnepi szentmise prédikációjában a főpásztor elmondta, Jézus bátorítja az őt hallgatókat, hogy virrasszanak, emeljék fel tekintetüket, mert az ég felhőin érkezik az Úr. A Jézust ismerők számára ez egyértelműen azt jelentette, hogy beteljesedett Isten ígérete, nem kell tovább várakozniuk. „Amikor Jézus szavai a második eljövetelről, a világ végéről azt tárják elénk, hogy az ég és a föld erői megrendülnek, mintha minden szétesni látszana, akkor ez azt is jelenti, hogy Isten az ő hatalmával újjá teremt mindent. Új rendet alkot teremtményei, de legfőképpen a saját képmására teremtett ember számára. Jézus, amikor meghirdeti országának örömhírét, akkor éppen ennek az újjáteremtésnek a törvényeit hozza el: a boldogságokról, az ellenségszeretetről, a gondviselésről szóló tanításban ennek az új teremtésnek a törvényeit hirdeti meg.”

advent 1 mise web 20181202 7A prédikáció folytatásában Udvardy György arra hívta fel a figyelmet, hogy a jóakarat folytonos megújítása sok esetben minden emberi erőfeszítés ellenére is akadályokba ütközik. „Hányszor éljük meg, hogy a mi reménységünk valóban az üdvösség? Hiszünk az Istenben, a megváltásban, az örök életben, ez életünk legelemibb valósága, mégis, akaratlanul is hányszor cseréljük fel ezt az abszolút reményt percnyi, reménynek látszó dolgokra: örömre, nyugalomra, lemondva az örök élet reménységéről? Hányszor szeretnénk megújulni házastársi, családi, közösségi kapcsolatainkban? Hányszor látjuk mégis, hogy a bizalmatlanság vagy a félelem erősebbnek bizonyul a szabad, feltétlen szeretetnél, és nem sikerül megújítani kapcsolatainkat, még azokat sem, amelyek nélkül nem tudjuk elképzelni életünket? – tette fel a kérdést a főpásztor, majd válaszként arra mutatott rá, hogy pusztán az emberi akarat nem képes megújítani életünket. „Isten az, aki nem adja fel a próbálkozást a reménységért, a világ megújításáért. Ő az, aki közel jön hozzánk, méghozzá meglehetősen személyes módon. Ugyanaz a Krisztus, mégis mindenkihez a legszemélyesebb módon közelít: van, akit bátorítani kell, van, akit figyelmeztetni, de olyan is van közöttünk, akit meghívni, vagy hivatásában, életállapotában megerősíteni kell.”

A prédikáció végén a főpásztor a Rómaiaknak írt levelet idézte: „A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.” Elmondta, hogy az új egyházi évben ez a Pécsi Egyházmegye szentírási mottója. Egy bátor biztatás: Isten Szentlelkét megkaptuk, és általa bennünk van az Isten szeretete, tehát nem csalatkozunk a reménységünkben, mert az Isten egészen közel jött hozzánk, bennünk van. Nem mi fogjuk magunkat megújítani, hanem a bennünk lakó Szentlélek.

Végül pedig így biztatta a híveket: „Legyünk ebben az adventi időben is nagyon konkrétak: mit szeretnénk megtenni, mivel küzdünk? Mi az, amit tolunk magunk előtt, amin változtatni kellene? Itt az alkalmas idő: tegyük meg! Isten Szentlelke megadja a tudást, az erőt, a bátorságot hozzá. Bízzunk az Isten jóságában és használjuk fel jól, konkrét, közvetlen cselekedetekkel az adventi szent időt, akár Jézus életének megismerésével, a szentírás olvasásával vagy a roráte szentmiséken való részvétellel.”

voke koncert web 20181202 14

A szentmise után Udvardy György megyéspüspök megnyitotta az adventi programsorozatot, örömét fejezte ki, hogy idén is számos művészeti csoport fogadta el az Egyházmegye meghívását a közös készülődésre. A megyéspüspök köszöntötte a Pécsi Adventet már hagyományosan megnyitó Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekart. A Pécsi Vasutas Fúvószenekar 1945-ben alakult. Művészeti vezetője Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere. A zenekar eddigi eredményeinek köszönhetően hazánk amatőr fúvószenei életének aktív résztvevője.

voke koncert web 20181202 18

A Pécsi Egyházmegye tizenhatodik alkalommal hívta közös készülődésre a területén működő művészeti csoportokat, kórusokat, zenészeket. A Pécsi Advent december 2. és 16. között koncertekkel, múzeumpedagógia foglalkozással, ingyenes idegenvezetéssel várja az érdeklődőket.

Fotó: Loósz Róbert
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség