Az üldözött keresztényekért ajánlják fel máriagyűdi zarándoklatukat a pécsi egyházmegyében élő hívek május 11-én. Bárki csatlakozhat a Pécs és Máriagyűd közötti gyalogos és kerékpáros zarándoklathoz, amelyet a gyűdi szabadtéri oltárnál 15.00 órakor kezdődő szentmise zár le.

2009 óta minden év májusában zarándoklatot szervez a Pécsi Egyházmegye Máriagyűdre. Az egyházmegye kiemelt kegyhelyén írásos dokumentumok tanúsága szerint a 17. század vége óta csodás gyógyulások és Mária-jelenések történtek. Az évszázadok során számtalan zarándok keresett vigasztalást, testi-lelki gyógyulást a máriagyűdi Szűzanyánál. A zarándoklatok ma is lehetőséget jelentenek az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére, a közösség építésére.

gyalogos zar mariagyud web 20180512 222

Idén május 11-én lehet csatlakozni a nagyjából 25 km-es távot felölelő zarándoklathoz gyalogosan vagy biciklivel. A gyalogosok 6.30 órától gyülekeznek a Pécs határából Pogány felé vezető II. János Pál úton, a korábbi FEMA áruház parkolójában, de bárhol lehet csatlakozni a zarándokokhoz. A kerékpárosok a Székesegyházban 8.30 órakor kezdődő közös imádság után indulnak a kegyhelyre. A fontos információkat tartalmazó tájékoztató, az imaszándék-kártya és az egészségügyi kártya mellett a letölthető dokumentumok között húsvét után elérhető lesz egy olyan, elmélkedéseket, feladatokat, imádságokat tartalmazó anyag is, amely hétről-hétre segíti a zarándoklatra történő lelki felkészülést.

Tájékozató (pdf)

Plakát (pdf)

Imaszándék kártya (pdf)

EÜ kártya (pdf)

Felkészülés az egyházmegyei zarándoklatra (pdf)

Zarándokok imafüzete (pdf)


„A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.” (Róm 5,5)

Kedves Zarándoktárs!

Nagy öröm, hogy készülhetünk a Pécsi Egyházmegye által szervezett, tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő máriagyűdi gyalogos zarándoklatra. Hisszük, hogy az elmúlt 10 év felajánlásai is meghallgatásra találtak a Szűzanyánál. Abban a biztos hitben hívunk és buzdítunk minden kedves testvért a részvételre, hogy imáink, felajánlásaink, hálánk és kérésünk újra és újra meghallgatásra talál!
Püspök atya ebben az évben azt kéri, hogy különösen imádkozzunk az üldözött keresztényekért, ugyanakkor mindenki ajánlja fel imáját a saját szándéka szerint is.

INDULÁS ELŐTTI TUDNIVALÓK

  • A zarándoklaton gyalogosan, kerékpárral, autóbusszal vagy személyautóval lehet részt venni.
  • A zarándoklatra az elmúlt évek gyakorlata szerint a plébániáink egy része szervez csoportokat. Kérjük a kedves testvéreket, hogy érdeklődjenek a plébániákon, amennyiben plébániai csoporthoz szeretnének csatlakozni.
  • A zarándoklatra nem kell jelentkezést leadni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is szeretettel várunk.
  • A zarándoklattal kapcsolatban a plébániákon, továbbá az alábbi elérhetőségeken tudnak információkat kérni és kapni, bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésre:

Postacím: Pécsi Egyházmegye
Pasztorális Iroda „MÁRIAGYŰD 2019”
7601 PÉCS
Pf.: 113.
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefonon: 06-72-513-011 (munkanapokon 8:00-16:00 óra között)
További információk: pecsiegyhazmegye.hu

  • A zarándoklatra történő felkészülés érdekében készül egy „lelki ráhangoló”, amelyben elmélkedésekkel, imákkal, gondolatébresztő kérdésekkel segítjük a zarándokokat. Ez Húsvét után elkérhető lesz a plébániákon, valamint a Pécsi Egyházmegye weboldalán, a zarándoklatot hirdető tartalom alatt felsorolt dokumentumok között. Szeretettel kérünk mindenkit, hogy a zarándoklat előtti hetekben ennek az anyagnak a használatával is készüljenek az útra.
  • Az Egyházmegye weboldalán (szintén a zarándoklatot hirdető tartalom alatt felsorolt dokumentumok között) egészségügyi kártyát és imafelajánló lapot is találhat. Az egészségügyi kártyát abban az esetben töltse ki és hozza magával, valamint a zarándoklat ideje alatt tartsa magánál, ha van valamilyen krónikus betegsége (ez esetben kérjük, beszélje meg háziorvosával, hogy vállalhatja-e ezt a megterhelő utat). Az imafelajánló lapokon „ajándékot gyűjtünk” a Szűzanyának. Erre írhatja fel kéréseit, illetve fogalmazhatja meg, hogy miért ad hálát. Ezek a lapok a zarándoklat előtti percekben az indulás helyén, továbbá a pihenőhelyeken is átvehetők a szervezőktől.
  • Máriagyűdön személyautóval a templom nem közelíthető meg. Amennyiben személyautóval beteg vagy idős embert szállítanak, az autó felmehet, de parkolni csak a lezárt területen kívül lehet.
  • Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz.
  • Autóval érkező papjaink a papi igazolvány felmutatásával behajthatnak a plébániához.
  • Az autóbuszokról a Máriagyűdi Szociális Otthonnál lehet leszállni, és itt is kell felszállni elutazáskor.
  • Lehetőség van szervezetten autóbusszal Pécsre visszajutni. Ennek költsége 1000,- Ft. A buszra jegyet kell vásárolni, amit megtehetnek a FEMA parkolójában több helyen és Máriagyűdön. Kérjük éljenek a jegyek elővásárlási lehetőségével, hogy az autóbuszra felszálláskor az esetleges jegyvásárlás ideje ne akadályozza az indulást.

GYALOGOSOK INDULÁSA

  • Gyülekező: 6.30 órától (Pécsett, a Szent II. János Pál útján lévő FEMA parkolóban).
  • A következő pécsi helyi járatokkal lehet a FEMA-hoz érkezni: 3, 6, 22, 23, 23Y, 24, 130-es helyi járat.
  • Gyülekező ideje alatt folyamatosan hirdetjük a szükséges tudnivalókat, az imafelajánló kártyákat összegyűjtjük, imafüzetet osztunk. Kérjük, érkezzen időben!
  • Indulás előtti imádság: 7.15-től.
  • Indulás: 7.30 órakor.
  • Útirány: Pécs-FEMA parkolója, 58-as úton, majd a „gyűdi” elágazónál balra, Máriagyűd (ez az út kb. 25 km).

ÚTKÖZBEN

  • Gyalogosok bárhol csatlakozhatnak a zarándoklathoz.
  • Két megállóhelyen, a szalántai kultúrháznál és a Tenkes Csárdánál lehet megpihenni, regenerálódni.
  • A megállóhelyeken és érkezéskor vizet osztunk szükség szerint, amelyért nem kell fizetni. A Tenkes Csárdánál az elmúlt évekhez hasonlóan italt, kávét és élelmet is lehet vásárolni.
  • Az út során folyamatos orvosi ügyelet lesz és mentőautó kísér minket, a pihenőhelyeken orvosi sátrakban kaphatunk segítséget.
  • Amennyiben valaki nem tud tovább menni vagy valamilyen baleset érte, jelentkezzen a rendezőknél, akik segítséget nyújtanak.
  • Amely plébániának van hordozható zászlója, település táblája, kérjük, hozza magával.
  • Útközben hangosítással folyamatosan imádkozunk és énekelünk. Szeretettel kérjük, hogy minden zarándok csatlakozzon ehhez.

MEGÉRKEZÉS

  • Érkezést követően rövid közös imádság lesz.
  • A kegyhelyen gyónási lehetőséget biztosítunk. Táblákkal jelezzük, hol találhatnak gyóntató papokat.
  • A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.00 órakor mutatja be a szabadtéri oltárnál Udvardy György pécsi megyéspüspök, a jelenlévő papság koncelebrálásával.
  • Máriagyűdön a karitász bevonásával gyűjtést szervezünk. A gyűjtés céljáról Húsvétot követően adunk információt.

INFORMÁCIÓK BICIKLIS ZARÁNDOKOK SZÁMÁRA

  • 08.30-kor imádság a Székesegyházban, majd indulás a Görcsöny felé vezető úton,
  • 09.00-kor a kertvárosi templomnál lehet csatlakozni.
  • Útközben orvosi segítség biztosított lesz, továbbá a biciklis zarándokok számától függően motoros polgárőrök is támogatják a biztonságos közlekedést.
  • Megérkezéskor a bicikliket a Máriagyűdi plébánia udvarában hagyhatják, ahol az őrzés megoldott lesz.
  • Igény esetén a kerékpárokat visszaszállítjuk Pécsre, átvételük május 13-tól (hétfőtől) lehetséges a püspökségen.

Zarándokoljon velünk ebben az esztendőben is Máriagyűdre, hogy együtt imádkozzunk az üldözött keresztényekért, továbbá hazánkért, egyházmegyénkért, papjainkért, családjainkért, betegeinkért. 

Szervezők

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség