Jézus Szent Szívének ünnepén, június 28-án szentmisét mutatott be Udvardy György pécsi megyéspüspök az avatandó orvosokért. A végzős hallgatók évről-évre szentmise keretében adnak hálát az elvégzett tanulmányokért, és áldást kérnek az előttük álló munkára, szolgálatra.

Bedics Gábor avatandó általános orvos ministrált is. Nagyon örült, hogy végzős társai nagy számban jelentek meg a templomban.

„Nagyon sokan voltunk, aminek én két okát látom. Az egyik az, hogy az orvoskari tanulmányok során az ember mélységében találkozik az élettel, és amikor rádöbbenünk arra, hogy milyen fantasztikusan rendezett struktúra egy sejt élete, akkor az már teológiai mélység. A képzés során rengeteg alkalommal találkozunk az emberi szenvedéssel, a halállal, a születéssel és azt hiszem, hogy ezek mind megérintik az embereket. Egy orvosnak szerintem kell, hogy legyen válasza arra, hogy mi az emberi halál. Valószínű ennek köszönhető, hogy ennyien eljöttünk és fontosságát éreztük, hogy hálát adjunk, mert hosszú nehéz képzésen vagyunk túl és valószínű, akik eljöttek, azok Isten kegyelmének tartják ezt. Az orvossá avatáskor talán egy kicsit megállunk nem csak hálát adni, hanem erőt gyűjteni a továbbiakhoz. Ehhez elengedhetetlen az Isten áldása.”

vegzos ORVOSOK megaldasa 2019 LOR6442 1

Jézus Szent Szívének ünnepe kapcsán Udvardy György pécsi megyéspüspök az Isten és ember viszonyáról, az Isten szeretetének kiáradásáról beszélt. Isten szeretete nyilvánul meg az áldásban és a szolgálatban, amelyre fölkészülten vállalkoznak az avatandó orvosok.

vegzos ORVOSOK megaldasa 2019 LOR6494 1

„Jézus a főpapi imában mondja, hogy aki szeret, annak kinyilatkoztatom magamat. Föltárja az Atyához fűződő kapcsolatát. Nemcsak egyszerűen azt mondja, hogy milyen az Isten, hanem bevon bennünket ebbe a kapcsolatba. Nekünk ajándékozza. Ahogyan én kapcsolódóm az Atyához, neked ugyanez a lehetőséged megvan. Aki szeret engem, az megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja és lakást veszünk nála. Ez az Istennel egyesült életnek a lehetősége.” –emlékeztet a főpásztor.

vegzos ORVOSOK megaldasa 2019 LOR6547 1

„Jézus bevon bennünket a saját küldetésébe. Aki hasonlani akar hozzám, az Atya ismeretében, az Atya szeretetében, az hasonulni fog az én küldetésemben is. A gondoskodásban, a sebeknek a gyógyításában, a vigasztalásban, az életre támasztásban, a megóvásban. Ahogyan Ő viselkedett velünk. Jézus ebbe a küldetésbe von be mindannyiunkat. Azt gondolom, hogy ennek az isteni szeretetnek és jóságnak egy nagyon markáns, abszolút a bizalmon, a biztonságon, az élet teljességén nyugvó küldetése, emberi küldetése a gyógyítás, az orvoslás, az orvosi szolgálat, az orvosi hivatás. Az emberre irányul, aki egész életében, életének minden elemével keresi az Istent, kutatja hogy ki az Isten, mi az Isten.” – mondta.

vegzos ORVOSOK megaldasa 2019 LOR6649 1

A hivatás lényegéről és lelkiségéről is beszélt a püspök: „Ez a hivatás azon túl, hogy nagyon világos szakmai felkészültséget, emberi elköteleződést kíván, Istentől akart hivatás. Az Ő szeretetét megjelenítő és az Ő emberről való gondoskodását megjelenítő hivatás. Gondoskodni akar az Ő népéről. Pásztorként akar jelen lenni ma is, az orvosai által is. Azok által is, akik felkészültségük után, a bizalomra építve akarnak gyógyítani. Az orvos különös módon részesedik ennek a pásztori magatartásnak a küldetésében. Isteni és emberi mű egyszerre az emberre való figyelés, az ember sebeinek a gyógyítása, az ember életének az óvása, védése. S nem csak a gyógyításban, a kialakult betegségek gyógyításában, hanem egyáltalán embernek a gyógyításában, védésében, hogy az ember, mint Isten képmása, mint Krisztushoz hasonlító ember oly módon tudjon megjelenni, ami méltó az Alkotójához. Ne legyen sem ideológia, sem szűkös megfontolás, ami ezt az emberképet széttiporja, megfontolja, vagy emberi megfontolás alapján át akarja írni, mintegy teremtővé válva Hozzá képest. Ez a küldetés az emberért van, de úgy, hogy az istenképű ember, az Istent dicsőíti.”- hangsúlyozta a püspök.

vegzos ORVOSOK megaldasa 2019 LOR6641 1

A szentmise végén Udvardy György pécsi megyéspüspök, Máger Róbert irodaigazgató-helyettes, valamint Nagy Norbert leköszönő egyetemi lelkész áldotta meg egyenként az avatandó orvosokat.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán az orvosavató diplomaátadó ünnepségre a hálaadó szentmise után, június 29-én 10 órától került sor.

Fotó: Harasztovics Arnold
További képek az eseményről itt.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség