Négyéves képzés és a sikeres záróvizsga után a leendő orgonisták a Pécsi Egyházmegye által kiállított kántori oklevelet, segédkántori működési engedélyt vagy hivatalos énekvezetői engedélyt kapnak.

A sikeresen felvételizett diákok évente kéthetes képzésen vesznek részt. Idén július 1-jén zárult a képzés, amelyre szerte az országból, de még a határon túlról is érkeztek tanulni, fejlődni vágyók. Kovács Szilárd Ferenc orgonaművészt, a Pécsi Kántorképző vezetőjét a képzésről és a kántorkodásról kérdeztük.

kantorkepzo 20190701 164354

- Miért szeretsz kántorizálni?
Nagyon szeretem, jól látod. Úgy gondolom az istentiszteleti zene előállítása az egyik legnemesebb feladat egy hívő zenész számára. Nyilván elfogult vagyok, de az, hogy orgonista lettem leginkább azon múlott, hogy a szentmisén hallottam ezt a hangszert, ahogyan együtt zengett a hívek énekével.

- A Pécsi Székesegyház kántoraként nagy hangsúlyt fektetsz az utánpótlásképzésre. Mi indított erre?
Emlékszem, mikor a 90-es évek közepén a Budapesti Harmat Artúr Kántorképző Tanfolyam Veni Sancte-miséjén diákként először hallottam, ahogy több százan együtt éneklik: „Az Úr Lelke betölté a földkerekséget.” Meghatározó élmény volt számomra, irányba állított, azonnal tudtam, hogy hivatásom fő célja lesz majd a gregorián, azon belül a magyar gregorián nép által történő énekeltetése. Mert vegytiszta bibliai szövegek és csodálatos ősi dallamok szerves egységéről van szó, amelyek megtisztító erővel bírnak és felemelik a lelket. Aztán pár hét elteltével, amikor letettük a vizsgáinkat és elénekeltük a Te Deumot, mindenki fáradtan, de nagy várakozással tért haza. Mit vártunk? Csupán néhány nappal a tanfolyamot követően türelmetlenül a következő nyarat, amikor újra együtt lehetünk a csapattal, újra megmártózhatunk az egyházzenében.

- Itt Pécsett milyen a diákok érdeklődése?
Sok év elteltével és a katedra másik oldaláról nézve a kántorképzősöket, nagy öröm számomra azt látni, hogy a fiatalokban ugyanaz a tűz van jelen, mint ami annak idején diákként minket is táplált. Az igényes egyházzene iránti lelkesedés fenntartásához elengedhetetlen egy jó tanári csapat. Itt mondok köszönetet a kollégáknak: főtisztelendő Máger Róbert atyának (liturgika, hittan), dr. Fodor Gabriellának (gregorián, népének, karvezetés), Tumpekné Kuti Ágnesnek (szolfézs, hangképzés), Dergez Zoltánnak (harmónium, orgona), Dankos Attilának (zeneelmélet, orgona) és Kovácsné Márfi Ritának (zongora, harmónium). A Pécsi Kántorképző vonzerejét az ő általuk megteremtett szellemi műhely és szakmai háttér biztosítja.

- Hányan vettek részt az idei tanfolyamon?
Most nyáron egy előkészítős, hat első-, kilenc másod- és egy harmadéves, illetve két végzős diák vett részt a Pécsi Egyházmegye Kántorképző Tanfolyamán. Mindenképp gazdagodást jelent, hogy az eddigiektől eltérően két 14 év alatti tanulónk is volt, akik korengedménnyel lehettek közöttünk. Megjegyzem: kiválóan helytálltak. A fiatalok jelenléte a tanfolyam többi résztvevőjétől is odafigyelést igényelt, amely úgy tűnik pozitív hatást gyakorolt a „nagyok” felelősségtudatos magatartására, mindeközben közvetlen közösségformáló erővel is bírt.

kantorkepzo 20190621 140903

- Volt-e valamilyen különleges esemény az idei kántorképző alatt?
Igen. A szokásos közös tanórák és változatos liturgikus gyakorlataink (szentmisék, zsolozsma) mellett idén látogatást tehettünk a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúránál. Nagyjából négyévente megjelenünk a helyi orgonaépítők műhelyében. Köszönet nekik, hogy mindig szeretettel fogadnak minket! Ez fontos is, hiszen így a fiatalság az orgonaismereti alapokat a legautentikusabb környezetben ismerheti meg. Most egy a manufaktúránál orgonaépítőnek tanuló, egyben kántorképzős diákunk, Szabó Levente vezette végig a társait az orgonaépítés egyes fázisain.

- A nyári kurzus kéthetes, de úgy hallom nagyon jó szakmai kapcsolatok létesülnek ez idő alatt. Hogy kell ezt elképzelni?
Igen, erre példa, hogy a már végzett diákjaink közül is akadnak néhányan, akik aktív részesei kívánnak lenni az utánpótlás-nevelésnek. Több okleveles kántorunk is önként vállalta, hogy a háttérből segíti a tanfolyam tanárainak munkáját egyéni korrepetálások formájában, elsősorban a zeneelméleti tudás elsajátítását támogatva. De az is érdekes, hogy idén egy volt diákunk, név szerint Beller Barnabás pszichológiai témájú előadása is helyet kapott a kéthetes tanfolyam kínálatában. Az önkéntesség e formájának jelenléte számomra azt engedi feltételezni, hogy a szakmai részen túl van valami más, valami kevésbé megfogható dolog is, amely vonzó az ittlétben.

- Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, akkor hol és mikor tud jelentkezni a képzésre?
A Pécsi Kántorképző Tanfolyam négyéves ciklusokban indul újra, egy első évfolyammal. Most éppen ennek a periódusnak a közepén járunk, tehát becsatlakozni a jövő évben csakis olyanok tudnak, akik rendelkeznek komolyabb orgonás múlttal és/vagy kántori gyakorlattal. Ha valakiben mégis éppen most érett meg a gondolat, hogy jelentkezzen a kántorképzőbe, engem bátran kereshet, kellő számú új jelentkező esetén ki fogjuk találni annak a módját, hogy akár a jövő évben is induljon egy évfolyam.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség