Szó volt a klasszikus zene és a hit kapcsolatáról, evangelizációról, melyben Liszt Ferenc művei segítenek a fiatal virtuóznak, és különleges koncerthelyszínekről is.

A Katolikus Társadalmi Napok szombati eseménysorozata többek között egy lebilincselő beszélgetéssel kezdődött Boros Misivel, melyet Kovács Szilárd Ferenc moderált. A Székesegyház orgonaművésze elsősorban a zeneművészet és a hitélet kapcsolatáról kérdezte a tehetséges ifjút a Nádor Galéria egyszerűen berendezett kiállítótermében. Szilárd meglátása szerint „Aki ilyen mértékben népszerűsíti a kultúrát, annak hangot kell adni, hiszen maga a zene hitkérdés is egyben.” A beszélgetőpartner lelkesen mesélt arról, mit gondol a fent említett kérdésről, de előbb megosztott néhány nyári élményt a közönséggel. Misi ugyanis idén, júliusban Texasban egy mesterkurzuson vett részt, egy hónapot töltött a Dallashoz közel eső városban, ahol magánórákon, koncerteken vett részt és több méltán ismert, világhírű professzor mellett Ungár Tamástól is tanult. A virtuóz, a beszámoló végén kihangsúlyozta, hogy Liszt Ferenc művei közül is játszott a mesterkurzus ideje alatt, ezzel népszerűsítve a magyar zenét, majd a művész pályájának egyik fontos szakaszára világított rá. „Liszt Ferenc élete utolsó szakaszában több egyházi zenét írt, és játszott a közönség számára, hiszen így törekedett arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a közönséget és a hitet. Számomra ez nagyon fontos!”

20190928 boros kovacs loro 3 EgyediA fiatal zongorista kiemelte, épp úgy fontosnak tartja a klasszikus zene népszerűsítését, mint az evangelizációt, ebben segítenek neki Liszt fent említett művei. Bevallása szerint egy zongorajáték vagy egy gyakorlás folyamatának a mélysége képes közelebb vinni a művészhez, ezáltal a hallgatósághoz a hitet. Ezt követte Szilárd utolsó kérdéseinek egyike, amely minden bizonnyal sokakat érdekelt. Az orgonista arról érdeklődött, hogy vajon Misi adott-e már koncertet templomban. Már érkezett is a válasz, miszerint a virtuóz az elmúlt napokban a Szegedi Dómban lépett fel egy ígéretes koreai művésznővel. Igencsak megmozgatja a képzelőerőt, hogy ez mégis milyen lehetett, hiszen bár egy orgonának bérelt helye van egy templomban, addig a zongora nehezen fér meg ugyanitt. De Misi erre is adott magyarázatot, lévén az elmúlt években többször is koncertezett templomokban, és eddig nem jelentett gondot, hogy a hangszer megtalálja a helyét az épületben, sőt kifejezetten örült a tér akusztikájának.

A beszélgetés végéhez érve még megtudtuk, hogy Misi izgatottan készül az aznap délutáni koncertjére, melyet a KATTÁRS alatt szerevett divatbemutatón ad. Bár szorított az idő, a zongoraművész még boldogan mesélt nekünk négyszemközt arról, hogy nagy megtiszteltetés számára a Katolikus Társadalmi Napok Ifjúsági fővédnökeként támogatni az egyház munkáját. „Nagyon örültem, amikor felkértek erre a feladatra. Azon túl, hogy ez egy hatalmas megtiszteltetés, lehetőséget ad arra, hogy a kortársaim körében is népszerűsítsem a klasszikus zenét, épp úgy, mint ezt, a számomra is fontos eseményt.”

Fotók: Loósz Róbert

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 May
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 19. - 2024. 05. 19.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség