Új épületrésszel bővült a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon, melynek átadását december 5-én ünnepelték. 

A beruházás a Magyar Kormány 1,4 milliárd Ft-os támogatásával valósult meg. A gondozóotthon egy négyszintes, közel 3000 m2-es épületrésszel bővült, földszintjén egy 1000 adagos modern főzőkonyha, valamint egy professzionális mosoda került kialakításra.

A Kormányt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára képviselte, aki elégedetten nyugtázta a támogatásból megvalósult modern és minden igényt kielégítő körülményeket. Elmondása szerint a szociális gondoskodás nem csak az itt lakók érdekében vállalt munka és küldetés, hanem a hozzátartozók és a családok, lakóközösségek érdekében végzett szolgálat.

Szent Lőrinc Gondozóotthon átadó 5 Közepes

 „Az a szociális gondoskodás, az a törődés, ami megvalósul itt, ebben az újonnan létrehozott épületszárnyban azt gondolom, hogy nem csak az itt lakók érdekében vállalt munka és küldetés, hanem egy közösség életéért vállalt munka és küldetés. A hozzátartozókra, a családok körére gondoljunk, gondoljunk arra a lakókörnyezetre, akikről szól az idősek élete. Ebből a szempontból a rászorulók, az elesettek támogatása sok-sok közösségnek a támogatását jelenti, nyilvánvalóan az egész nemzet sorsát, az egész közösség sorsát befolyásolja. Ezért a kormány minden ilyen típusú támogatást megad, ahol az egyház -aki egyébként évszázadok óta ezzel a feladattal folyamatosan foglalkozik- azt mondja, hogy segítséget tud nyújtani. A kormány támogatja ezeket a törekvéseket, ami jelen esetben, ebben a beruházásban öltött formát.” –mondta az államtitkár.

A bővítmény emeletein az idős, demens ellátottak részére kerültek lakóhelyiségek kialakításra. Az épületszárny 40 idős, többnyire időskori demenciában szenvedő lakónak nyújt a mai kor elvárásainak megfelelő otthont.

 

 

„Ez az új beruházás egy új lehetőséget nyit az intézmény számára, ugyanis most már egy olyan strukturált intézmény tud létrejönni, ahol az idősek számára egy nagyon korszerű ellátást tudunk nyújtani. Ez megmutatkozik abban is, hogy nagyon modern eszközökkel vagyunk felszerelve, nagyon modern eszközöket kaptunk segítségül, másrészről pedig minden idős az állapotának, ápolási, gondozási szükségletének megfelelő elhelyezést tud kapni.” –magyarázta Szücs Attila a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója, majd hozzátette: „Amikor az épületet megterveztük, akkor jött az a gondolat, hogy látható az a tendencia az idős ellátásba, hogy egyre több az olyan igény, olyan idős, akinek az ápolási és gondozási szükséglete mellett speciális betegsége van, alzheimer kórban vagy demenciában szenved. Ezért az új épületrész ezt az igényt, ezt a célt igyekszik kiszolgálni, hogy azok a lakók, akiknek ilyen nehézségeik vannak, korszerű körülmények között tudják megkapni az ápolást és a gondozást.”

Szent Lőrinc Gondozóotthon átadó 27 Közepes

Az ünnepség kiemelt mozzanataként Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó paptestvéreivel együtt megáldotta az új épületszárnyat. A pécsi apostoli kormányzó kérdésünkre az egyház szerepvállalásának hátterét magyarázta.

„Az egyház alapvető és szinte egyetlen küldetése az, hogy Jézus művét hatékonyan képviselje minden kor, minden kultúra, minden társadalom adottságai közepette, és ez az evangéliumi küldetés pedig az üdvösségre irányul. Az emberi élet minden területén, minden életkorra vonatkozóan, így kiemelten a családok életére vonatkozóan is. De ugyanígy, amikor az emberi élet meggyengül az idős korban, akkor az egyháznak van mondanivalója és tud segíteni az emberen. Nem feltétlenül a fizikai magányán, ami sokszor az idős korral együtt jár, hanem a reményvesztett állapotán. Ezért fontosnak tartjuk, hogy amikor az emberi test meggyengül, amikor társ nélkül marad valaki, akkor az evangélium erejével tudjuk bátorítani a remény el nem vesztésére, hiszen a legszegényebb ember az, aki a reményét veszti el. A reményünk nem ideig-óráig tartó, hiszen az üdvösségre irányul.” –fejtette ki.

A főpásztor hangsúlyozta: „Szeretnénk az idősgondozást úgy kialakítani, hogy a szükséges és természetesen a maximálisan követendő szakmai protokoll mellett, a lélekkel is tudjunk törődni, hiszen mindig az egész ember az, aki szenved, az egész ember az, aki örül, és az egész ember az, aki üdvösségre jut. Ezt szeretnénk abban az otthonban segíteni, ahol vélhetően az ide beköltözők életük hátralevő részét töltik.”

A lakók közül többen is örülnek a fejlesztésnek. Rumli Jánosné pár napja költözött át a Prohászka Otthonból. Költözéséről film is készült, amely megtekinthető a Pécsi Egyházmegye weboldalán és YouTube csatornáján. „Nekünk most itt mindenünk megvan. Jó, új fekhelyet kaptunk. Ami szükséges, azt el is hozták. Gyümölcsöt kapunk még most is télen, minden megvan. Úgyhogy csak jót tudok mondani, remélem ezután, különösen, ha meggyógyulok, ki tudok menni. A természetet nagyon szeretem.”

 

 

A beruházás megvalósulásának köszönhetően a továbbiakban két épület helyett egy épületben, egy egységes intézmény falai között folytathatja munkáját a Szent Lőrinc Gondozóotthon.

Fotók: Firling Attila, Harasztovics Arnold

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség