Az Isten jelen akar lenni a történelemben, az életünk történetében és felhasználja az embert is, hogy jelen legyen a világban. –hangzott el a Pécsi Székesegyházban, a 2019-es évben utolsó alkalommal bemutatott szentmisének az elején. Lápossy Péter iskolalelkész, kisegítő lelkész hálaadó szentmisét celebrált Dallos Tamás püspöki szertartó atyával együtt.

A polgári év vége ugyan nem egyházi ünnep, de az egyház a hívek igényeit követve lehetőséget biztosít az Isten előtti hálaadásra. A Pécsi Székesegyházban idén is sokan kezdték hálaadó szentmisével az év utolsó napjának hátralevő óráit. Az Eucharisztiában való egység mellett szentség előtti hálaadásra, a Te Deum éneklésével, szentségi áldással kiegészülve zárult a szentmise.

Az Isten emberré lett, és közénk jött. Ünnepeljük a Szűzanyát is, mert általa Isten valóságosan közénk jött. Jézus születésével valóban az Isten jött közénk. –emlékeztetett karácsony üzenetére Lápossy atya. „Így tekinthetünk vissza az elmúlt időszakra is, hogy az Isten valóságosan jelen volt azokban a történésekben, amik velünk történtek az elmúlt évnek minden egyes napján, minden egyes percében. Akkor is, ha sokszor nem vettük észre vagy éppenséggel tagadtuk. Az Isten velünk volt. (…) Az Isten uralma megmutatkozik ebben a világban. Ez félelmetes mindazok számára, akik nem nyitottak az Ő szeretetére, nem nyitottak arra, hogy az általa alkotott rend szerint éljenek. De öröm mindazok számára, akik befogadják Őt.” –fejtette ki. Az evangéliumban elhangzott részre utalva elmondta: „Isten gyermekének lenni hatalom. Ha befogadjuk Istent, ha befogadjuk az Ő jelenlétét az életünkbe, akkor az egy hatalmas ajándék.”

 PEM2484 Egyedi

Az Isten szeretetének a jelenlétét megfigyelhetjük az életünkben. Hol tapasztalhatjuk ezt? –tette fel a kérdést az atya, aki rögtön Loyolai Szent Ignác szerető figyelmesség imáját ajánlotta, amellyel visszatekintve a napunkra felfedezhetjük, hogy hol tapasztaltuk Isten szeretetét az életünkben. „Ez az esti visszatekintő imádság egy lelkiismeretvizsgálat is:  hogyan tudtunk hálásak lenni ezért a szeretetért, hogyan tudtuk azt jól felhasználni a nap eseményeiben, a személyekkel való találkozásban, hogyan fedeztük fel embertársainkban az Isten jelenlétét, szeretetét vagy éppen nem sikerült ezt megélni. Ugyanezzel az imádsággal tekintsünk vissza az elmúlt évre és vizsgáljuk meg ezeket a kérdéseket, hiszen az Isten ott van velünk és várja, hogy mi is jelen legyünk Neki. Ez hatalmas erőt, örömet és békét adhat nekünk.”

Isten a történelem Ura, aki szeretettel uralja ezt a világot, akkor is, ha sokszor nem így látjuk, nem ezt tapasztaljuk. –magyarázta. „Az Isten szeretete, az Ő jelenléte reményt szülhet a mi szívünkbe. Isten közelségének öröme le tudja győzni a mi keserűségünket, a mi elégedetlenségünket. A mai nap arra is tanít minket, hogy hálát akarjunk adni, hálával tekintsünk a múltba és hálával a jelenbe is, hogy tudjunk valóban örülni annak, ami van. Annak a jónak, amit felfedezhetünk az életünkben, az Isten jelenlétének, az Ő szeretetének. A hála lelkülete gyógyíthatja a mi elégedetlenségünket. A boldogságunk ezen is múlik, a mi döntésünkön. A boldogság egy döntés is. Akarok örülni a jó dolgoknak? El akarok keseredni a rossz tapasztalat, kudarc láttán? Igyekszem mindent jobbá tenni, amit tudok? Döntök a boldogság mellett? Akarok reménnyel, örömmel, bizalommal tekinteni a jövőbe?”

Isten a történelem Ura, Ura a mi életünknek, jelen van abban. Ő adja, Ő teremti a mi életünket. „Legyünk ezért hálásak, tudjunk örülni ennek napról napra, szinte percről-percre.”

Fotó: Harasztovics Arnold
További fotók Facebookon.

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 April
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség